

عمل دیسک کمر با لیزر

جراحی دیسک کمر با لیزر روشی جدید برای درمان این بیماری شایع بوده که نسبت به روشهای سنتی کمتهاجمیتر است. عمل لیزری دیسک کمر مزایای متعددی را به همراه دارد و بهندرت منجر به بروز عوارض میشود. در این مقاله شما را با نحوه انجام، مزایا و معایب، عوارض و سایر مسائل مرتبط با این رویکرد نوین عمل دیسک کمر با لیزر آشنا خواهیم کرد.
لیزر چیست و چه کاربردی در عمل دیسک کمر دارد؟
لیزر از پرتو باریک و نازک نور به جای ابزار برای انجام جراحی استفاده میکند. انرژی لیزر در پرتو باریک نور متمرکز میشود و نور بسیار شدیدی را ایجاد میکند. ازآنجاییکه لیزرها میتوانند با دقت بسیار زیادی بر روی نواحی کوچک تمرکز کنند، میتوان از آنها در جراحیهای بسیار دقیق یا برای برش بافت (به جای چاقوی جراحی) استفاده کرد.
یکی از کاربردهای لیزر، در عمل دیسک کمر است. با کمک انرژی لیزر میتوان حجم بیرونزدگی و فشار وارد شده بر دیسک را کاهش داد. یکی دیگر از کاربردهای لیزر در جراحی دیسک کمر، غیر فعال کردن گیرندههای درد در داخل دیسک آسیبدیده است. تبخیر بافت دیسک بیرونزده منجر به کاهش حجم بافت و تسکین فشردگی اعصاب میشود.
لیزر چگونه باعث کاهش فشار داخل دیسک میشود؟
طی جراحی دیسک کمر با لیزر، یک لیزر فیبر نوری بسیار باریک وارد ناحیه دیسک میشود. این لیزر با انرژی خود بخشی از هسته مرکزی دیسک بیرونزده یا کل آن را از بین میبرد. بدین ترتیب فشاری که دیسک بر نخاع و ریشههای عصبی مجاور وارد میکند، کاهش مییابد.
نحوه و روند جراحی لیزری دیسک کمر
جراحی لیزری دیسک کمر تحت بیحسی موضعی انجام میشود. در ابتدا، یک سوزن توخالی مخصوص به نام کانولا از طریق پوست و بافتهای نرم وارد دیسک میشود. این کار با کمک شعه ایکس انجام میشود تا سوزن در ناحیه صحیح وارد شود. جراح پس از قرار دادن نوک کانولا در محل مناسب، فیبر نوری لیزری را تا مرکز دیسک (نوکلئوس پولپوزوس) از آن عبور میدهد. این فیبر لیزری انرژی کنترلشده لیزر را بهشکل حرارت به مرکز دیسک میرساند. انرژی لیزر هسته داخلی دیسک را تجزیه میکند و درنتیجه با کاهش ظرفیت دیسک، بیرون زدگی دیسک را از بین میبرد. بدین ترتیب دیسک دیگر به اعصاب مجاور فشار وارد نمیکند و علائم بیمار بهبود مییابند.
آیا عمل لیزری دیسک کمر مؤثر است؟
استفاده از لیزر در جراحی دیسک کمر میتواند بسیار مؤثر باشد؛ زیرا روشی کمتهاجمی برای درمان دیسک کمر است. ازآنجاییکه این روش بدون ایجاد برش انجام میشود، دوره نقاهت آن بسیار کمتر از جراحی سنتی است. بنابراین بسیاری از بیماران میتوانند ظرف چند روز پس از عمل به سر کار بازگردند.
مزایا و معایب عمل دیسک کمر با لیزر
از مزایای عمل دیسک کمر با استفاده از لیزر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدتزمان جراحی کوتاه است.
- با عوارض بسیار نادری همراه است.
- به بستری شدن در بیمارستان نیاز ندارد.
- پس از جراحی، بیمار سریع بهبود مییابد.
- دوره نقاهت کوتاهتر و توانبخشی سریعتری دارد.
- بدون برش و درنتیجه بدون ایجاد اسکار انجام میشود.
- روشی کمتهاجمی است که بهصورت سرپایی انجام میشود.
- به بیهوشی عمومی لازم ندارد و تحت بیحسی موضعی انجام میشود.
جراحی دیسک کمر با لیزر برای برخی از بیماریها مانند بیماریهای دژنراتیو ستون فقرات توصیه نمیشود. علاوهبراین، وضعیت حادتر دیسک اغلب به جراحی سنتی نیاز دارد. از دیگر معایب عمل دیسک کمر با لیزر میتوان نیاز به انجام جراحی دیگر اشاره کرد. بدین ترتیب بیمارانی که تحت این عمل قرار میگیرند، ممکن است در آینده به عمل دیگری نیاز پیدا کنند.
عوارض و خطرات عمل دیسک کمر با لیزر
هر عملی میتواند با برخی عوارضهای جانبی همراه باشد. جراحی دیسک کمر با لیزر نیز از این قاعده مستثنی نیست. یکی از اصلیترین عوارض جراحی دیسک کمر با لیزر، آسیب به بافتهای اطراف است. ازآنجاییکه لیزر برای این روش استفاده میشود، حرارت میتواند به اعصاب، استخوان و غضروف اطراف آسیب برساند.
یکی دیگر از عوارض احتمالی این روش عفونت است. عفونت ممکن است در صورت عدم رعایت بهداشت به هنگام قرار دادن پروب رخ دهد. در برخی موارد، آنتیبیوتیک برای کمک به جلوگیری از عفونت تجویز میشود.
عمل جراحی دیسک با لیزر در چه مواردی انجام میشود؟
جراحی دیسک کمر با لیزر میتواند کمردرد ناشی از دیسکی را که باعث اعمال فشار بر ریشه عصبی میشود، درمان کند. همچنین در مواردی که کمردرد با وجود چندین هفته درمان با استفاده از روشهای سنتی مانند فیزیوتراپی، ماساژ درمانی بهبود نمییابد، از این روش استفاده میشود. بهعلاوه، سایر بیماریها مانند سیاتیک، رادیکولوپاتی و تنگی نخاع نیز با این روش قابل درمان هستند. اما توجه داشته باشید که لیزر برای درمان بیرونزدگی دیسک در مهرههای T1-T4 کاربرد ندارد.
میزان موفقیت عمل دیسک کمر با لیزر چقدر است؟
میزان موفقیت عمل دیسک کمر با لیزر از نظر تسکین درد، رضایت بیمار و سایر روشهای جراحی به شرح زیر است:
تسکین درد: طبق مطالعات، میزان موفقیت این عمل در تسکین درد و بهبود علائم از 60٪ تا 80٪ است.
رضایت بیمار: بسیاری از بیمارانی که نتایج موفقیتآمیزی را تجربه میکنند، بهدلیل ماهیت کمتر تهاجمی جراحی دیسک کمر با لیزر و دوره نقاهت کوتاهتر، از آن بسیار راضی هستند.
مقایسه با سایر روشهای جراحی: عمل لیزر دیسک کمر در مقایسه با روشهای جراحی سنتی، میتواند علائم بیماران را به میزان قابل توجهی تسکین دهد. بااینحال، ممکن است برای همه انواع دیسک کمر مؤثر نباشد.
اشعه لیزر چگونه وارد دیسک کمر میشود؟
همانطور که اشاره شد، پس از اثربخشی بیحسی موضعی، جراح، سوزن مخصوصی را تحت هدایت اشعه ایکس وارد دیسک آسیبدیده میکند. پس از قرار گرفتن سوزن در ناحیه صحیح، انرژی لیزر از طریق سوزن وارد آن میشود. ازآنجاییکه لیزر مورد استفاده در جراحی دیسک کمر یک فیبر نوری است، دوز مؤثر انرژی میتواند از طریق این سوزن با القای فیبرها وارد دیسک کمر شود.
عمل دیسک با لیزر در مطب قابل انجام است؟
خیر. بهتر است جراحی دیسک کمر با لیزر در بیمارستان و در اتاق عمل انجام شود؛ زیرا به تجهیزات تصویربرداری نیاز دارد.
آیا اشعه لیزر همان دیسکوژل است؟
خیر. دیسکوژل یک محصول بر پایه اتانول است که با استفاده از سوزن به دیسک بین مهرهای تزریق میشود، اما اشعه لیزر از طریق فیبر نوری وارد دیسک آسیبدیده میشود.
عمل دیسک با لیزر نیاز به بیهوشی دارد؟
خیر. عمل دیسک کمر با لیزر نیازی به بیهوشی عمومی ندارد و با بیحسی موضعی انجام میشود.
مدتزمان انجام عمل دیسک کمر با لیزر چقدر است؟
جراحی لیزری دیسک کمر در مدتزمان کوتاه و کمتر از یک ساعت انجام میشود.
آیا عمل لیزری دیسک کمر نیاز به بستری شدن دارد؟
خیر. جراحی دیسک کمر با استفاده از لیزر بهصورت سرپایی انجام شده و بیمار همان روز از بیمارستان مرخص میشود.
برای انجام عمل دیسک کمر با لیزر به چه پزشکی مراجعه کنیم؟
اگر به دیسک کمر مبتلا هستید و قصد انجام جراحی دیسک کمر با استفاده از لیزر را دارید، باید به متخصص ارتوپد یا متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. این متخصصان در روشهای مختلف درمان دیسک کمر ازجمله لیزردرمانی تخصص و تبحر دارند و میتوانند علائم شما را بهبود بخشند.