چسبندگی بینی بعد از عمل
چسبندگی (synechiae) یکی از عوارض شایع اما جزئی پس از جراحی بینی است. چسبندگی بینی بعد از عمل زمانی اتفاق میافتد که دو سطح مرطوب که مقابل هم قرار دارند، باهم ترمیم شوند و اسکار ایجاد کنند. این بافت اسکار معمولاً بین سپتوم یا تیغه بینی که سوراخهای بینی را جدا میکند و شاخکهای تحتانی بینی شکل میگیرد و میتواند باعث اختلال در تنفس شود.
علت چسبندگی بعد از عمل جراحی چیست؟
چسبندگی بعد از عمل جراحی ممکن است در اثر برخی موارد که در حین جراحی یا در دوران نقاهت اتفاق میافتد، ایجاد شود. از عواملی که باعث ایجاد چسبندگی میشوند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
-
رعایت نکردن مراقبتهای پس از جراحی در دوران نقاهت مانند بهداشت و شستشو صحیح بینی
-
روش جراحی ممکن است باعث آسیب به غشاء مخاطی دیوارههای بینی شود. زمانی که غشاء مخاطی دو سطح از بینی که در مقابل هم قرار دارند، همزمان آسیب ببینند، احتمال چسبندگی بیشتر میشود.
-
تامپونگذاری باعث آسیب به حفره بینی شده باشد.
-
ضربه یا آسیب به بینی بعد از جراحی
-
عفونت حاد یا مزمن ممکن است باعث ایجاد چسبندگی در مجرای بینی شود.
-
تشکیل بیش از حد بافت اسکار میتواند باعث بههمچسبیدن بافتها شود.
علائم چسبندگی بعد از عمل
آگاهی از علائم چسبندگی بعد از عمل به فردی که دچار این عارضه شده است کمک میکند تا سریعتر برای درمان آن اقدام کند. اما باید توجه داشته باشید این عارضه ممکن است در مواردی نشانهای بروز ندهد. این علائم میتوانند شامل موارد زیر باشند:
-
انسداد بینی غیرطبیعی: چسبندگی میتواند باعث گرفتگی بینی شده و عبور هوا از بینی را دشوار کند.
-
احساس ناراحتی: (مانند خارش و سوزش) در بینی به علت تشکیل دلمه
-
خونریزی مداوم ازبینی: چسبندگیهای داخل بینی میتوانند باعث خونریزی مکرر به ویژه در هوای خشک یا سرد شوند.
-
کاهش حس بویایی: چسبندگی میتواند باعث کاهش در توانایی بوییدن فرد شود و در عملکرد بویایی او اختلال ایجاد کند.
-
سردرد: احتقان بینی و کاهش هوای عبوری از بینی موجب سردرد و درد صورت میشود.
-
عفونت سینوسی: عفونتهای مداوم سینوسی ممکن است به علت عدم تخلیه مایعات بینی رخ دهد.
-
خر و پف: گرفتگی بینی در اثر چسبندگی میتواند باعث خر و پف در خواب شود.
-
آبریزش: چسبندگی میتواند منجر به افزایش ترشح موکوس و آبریزش بینی شود.
-
مشکل در تنفس: احساس سختی در تنفس به خصوص در هنگام انجام فعالیتهای فیزیکی
عوارض چسبندگی بینی بعد از جراحی
اولین مسئلهای که چسبندگی بینی بعد از عمل ایجاد میکند، دوران نقاهت سختتر و طولانیتر است. این عارضه میتواند موجب گرفتگی طولانیمدت بینی شود. همچنین فرد احساس ناخوشایندی را نیز در طول این مدت تجربه میکند.
پیشگیری از چسبندگی بعد از عمل بینی
روشهای گوناگونی برای پیشگیری از چسبندگی بعد از عمل زیبایی بینی وجود دارند که ممکن است جراح در بعد از اتمام جراحی از آنها استفاده کند و یا انجام آن را دستورالعمل مراقبتهای بعد از جراحی بینی قرار دهد، ازجمله؛
-
استفاده از داروهای ضداحتقان بینی
-
شستشو با نرمال سالین
-
اسپلینت بینی
-
تامپون بینی
تامپون و اسپلینت را بعد از جراحی داخل بینی بیمار قرار میدهند و معمولاً یک هفته پس از عمل آن را برمیدارند.
تشخیص چسبندگی بینی بعد از عمل
اولین موردی که برای تشخیص چسبندگی بینی پس از عمل انجام میشود، شرح حال و علائم بیمار است. اگر بیمار جراحی بینی انجام داده باشد و پزشک احتمال چسبندگی بدهد، در مرحله بعد از رینوسکوپی استفاده میکند. متخصص با استفاده از رینوسکوپ داخل بینی را برای پیدا کردن بافتهای اسکار که موجب چسبندگی شدهاند بررسی میکند. روش دقیق تشیخص با ویدئو اندوسکوپی انجام میشود. در بعضی مواقع ممکن است پزشک روشهای تصویربرداری مانند CT را برای تشخیص گستردگی و شدت چسبندگی تجویز کند. چسبندگیهای بینی معمولاً به آسانی مشاهده میشوند و جایی را برای خطا و یا تشخیص نادرست نمیگذارند. به همین علت معمولاً تشخیص آنها به سرعت انجام میشود.
درمان چسبندگی بعد از جراحی زیبایی بینی
حذف چسبندگی معمولاً در مطب پزشک تحت بیحسی موضعی انجام میشود. در مواقع نادری ممکن است این روش تحت بیهوشی عمومی انجام شود. انتخاب روش بیحسی یا بیهوشی باتوجه به میزان و محل چسبندگی بعد از عمل بینی انجام میگیرد. پزشک ممکن است برای بررسی مجرای بینی از اندوسکوپ استفاده کند. همچنین برای جداسازی بافت چسبیده از ابزاری مانند تیغ و قیچی جراحی، الکتروکوتر، لیزر، یا میکرودبریدر استفاده میکند. در نهایت پزشک اسپلینت داخلی یا تامپون را داخل بینی بیمار قرار میدهد.
خطر این روش بسیار کم است اما نمیتوان کاملاً از آن چشمپوشی کرد. برای مثال مقداری خونریزی در حین انجام این روش متداول است و اگر بیش از حد نباشد، طبیعی در نظر گرفته میشود. با وجود اینکه ریسک این روش کم است. اما خطر حذف چسبندگی بینی در افراد سن بالایی که بیماریهای جدی دارند، بیشتر است.
-
غضروف پیوندی برای رفع چسبندگی بینی
در مواقعی که مجرای بینی بیش از حد تنگ شده باشد، ممکن است باعث چسبندگی بینی شود. این نوع از چسبندگی ممکن است راهحل درمانی دیگری به جز پیوند غضروف نداشته باشد. پیوند غضروف میتواند جایگزین بافت آسیبدیده شود و مشکلات تنفسی به وجود آمده از این عارضه را نیز تصحیح کند.
آیا چسبیدگی بینی بعد از عمل خطرناک است؟
چسبندگی پس از جراحی بینی معمولاً خطرناک نیست، اما در صورتی که فردی علائم آن را تجربه میکند، باید برای بررسی توسط پزشک و درمان سریعتر آن اقدام کند.
آیا چسبندگی بینی بعد از عمل باعث افزایش تورم میشود؟
ورم و التهاب داخل بینی گاهی منجر به افزایش احتمال ایجاد چسبندگی میشود. در نتیجه در بعضی موارد چسبندگی با تورم همراه است.
آیا چسبندگی بینی بعد از جراحی باعث عدم تقارن بینی میشود؟
چسبندگی عارضهای است که داخل بینی رخ میدهد و در ظاهر بینی اثری نمیگذارد. در نتیجه منجر به عدم تقارن در بینی نمیشود.
برای چسبندگی بینی بعد از عمل چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
زمانی که فردی علائم چسبندگی بینی را تجربه میکند به خصوص گرفتگی بینی که برای مدتطولانی پس از جراحی بینی رفع نشده باشد، باید برای بررسی بینی خود به پزشک مراجعه کند.