

آیا آنوریسم مغزی کشنده است؟

در پاسخ به این سوال که آیا آنوریسم مغزی باعث مرگ می شود؟ باید گفت که پارگی آنوریسم مغزی می تواند مشکلات جدی و تهدیدکنندهای برای زندگی ایجاد کند. این مشکلات شامل سکته هموراژیک (خونریزی مغزی)، آسیب مغزی، کما و در موارد شدید، مرگ است.
با این حال، همه آنوریسمهای مغزی خطرناک نیستند. برخی از آن ها بهویژه اگر بسیار کوچک باشند، ممکن است هرگز خونریزی نکنند یا علائمی ایجاد نکنند. این نوع آنوریسم ها اغلب بهطور تصادفی در طی آزمایشات تصویربرداری مربوط به سایر مشکلات پزشکی شناسایی میشوند.
آنوریسمهای مغزی می توانند در هر نقطهای از مغز شکل بگیرند، اما بیشتر در شریانهای اصلی نزدیک قاعده جمجمه ایجاد میشوند. اگرچه همه آنوریسمها پتانسیل پارگی دارند، تشخیص بهموقع و جراحی پیشگیرانه می تواند خطر عوارض جدی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
آیا آنویسم مغزی کشنده است؟
آنوریسم مغزی در صورت ایجاد فشار بر اعصاب یا بافت مغزی ممکن است علائمی ایجاد کند. اما خطر اصلی زمانی است که آنوریسم نشت کند یا پاره شود، زیرا این وضعیت باعث خونریزی در مغز میشود که می تواند تهدیدکننده سلامت فرد باشد و نیاز به اقدامات فوری پزشکی دارد.
پارگی آنوریسم مغزی با گذشت زمان خطر مرگ یا ناتوانی را بهطور قابل توجهی افزایش می دهد. بنابراین، تشخیص و درمان زودهنگام بسیار مهم است. اقدام بهموقع می تواند خطر عوارض جدی را کاهش داده و به بهبود سریعتر فرد کمک کند.
چه عواملی در میزان خطر آنوریسم مغزی موثر هستند؟
عوامل متعددی در ایجاد و پارگی آنوریسم مغزی نقش دارند که برخی از آن ها اکتسابی و برخی دیگر مادرزادی هستند. در ادامه به برخی از این عوامل اشاره می کنیم.
سن بالا: اگرچه آنوریسم مغزی ممکن است در هر سنی رخ دهد، اما در افراد 30 تا 60 ساله شایعتر است.
جنسیت: احتمال بروز آنوریسم در زنان به دلیل تغییرات هورمونی بیشتر از مردان است.
سیگار کشیدن: سیگار کشیدن دیواره شریان ها را تضعیف کرده و خطر ایجاد و پارگی آنوریسم را افزایش می دهد. مصرف مداوم سیگار حتی پس از تشخیص آنوریسم خطر پارگی را افزایش میدهد.
فشار خون بالا: فشار خون بالا با ایجاد تنش در دیواره شریان ها احتمال تشکیل و پارگی آنوریسم را بیشتر می کند.
مصرف مواد مخدر: مصرف مواد مخدر بهویژه کوکائین که باعث افزایش ناگهانی فشار خون می شود. مصرف مواد داخل وریدی نیز می تواند به عفونتهای خطرناک و تشکیل آنوریسم قارچی منجر شود.
مصرف زیاد الکل: مصرف طولانیمدت الکل میتواند به افزایش فشار خون و آسیب به دیواره عروق منجر شود.
اختلالات ارثی بافت همبند: مانند سندرم اهلرز-دانلوس که به تضعیف عروق خونی میانجامد.
بیماری کلیه پلیکیستیک: این بیماری ارثی علاوه بر ایجاد کیست های کلیوی، با افزایش فشار خون و ضعف شریانی همراه است.
کوآرکتاسیون آئورت: باریک شدن آئورت که باعث اختلال در جریان خون و تضعیف دیواره شریانها میشود.
ناهنجاری شریانی وریدی مغز (AVM): این وضعیت شامل پیچیدگی غیرطبیعی شریانها و وریدها بوده که جریان خون طبیعی را مختل میکند.
سابقه خانوادگی: داشتن دو یا چند بستگان درجه یک مبتلا به آنوریسم مغزی خطر ابتلا را افزایش میدهد. در این موارد، غربالگری پزشکی توصیه میشود.
برخی از عوامل نه تنها خطر ایجاد آنوریسم را افزایش می دهند، بلکه احتمال پارگی آن را نیز بیشتر میکنند. در ادامه، این عوامل را نیز ذکر میکنیم تا به شما در آگاهی بیشتر کمک کنیم:
اندازه بزرگ آنوریسم: آنوریسمهایی با اندازه بزرگتر به دلیل فشار بالاتر در معرض پارگی بیشتری قرار دارند.
موقعیت آنوریسم: آنوریسمهایی که در نقاط حساس و حیاتی مغز واقع شدهاند بیشتر در معرض پارگی هستند.
فشار خون کنترل نشده: فشار خون بالا که بهخوبی درمان نشده باشد، تنش زیادی به دیواره شریان وارد کرده و خطر پارگی را افزایش میدهد.
عفونت های خونی: این عفونت ها می توانند منجر به تشکیل آنوریسم های قارچی شوند که احتمال پارگی بالایی دارند.
آنوریسم مغزی یک وضعیت بالقوه خطرناک است که نیاز به توجه و پیشگیری دارد. شناخت عوامل خطر و مدیریت آن ها میتواند از بروز یا پارگی آنوریسم جلوگیری کند. در صورت وجود عوامل خطر، مشورت با پزشک و انجام غربالگریهای دورهای بسیار توصیه میشود.
آیا آنوریسم های مغزی پاره نشده نیز می توانند باعث مرگ شوند؟
آنوریسم مغزی زمانی خطرناک میشود که دیواره ضعیف شده رگ پاره شده و باعث خونریزی در مغز گردد. این وضعیت اورژانسی اگر بهموقع درمان نشود، می تواند به آسیب دائمی بافت مغزی یا حتی مرگ منجر شود. اما همه آنوریسمهای مغزی پاره نمیشوند و بسیاری از آن ها بهصورت بدون علامت باقی میمانند.
این نوع آنوریسم ها معمولاً در طی آزمایش های تصویربرداری برای بررسی مشکلات دیگر شناسایی می شوند و ممکن است تنها نیاز به کنترل داشته باشند. با این حال اندازه، موقعیت و شکل آنوریسم میتواند بر احتمال پارگی تأثیر بگذارد. آنوریسم های بزرگتر یا آن هایی که در نقاط حساس مغز قرار دارند بیشتر در معرض خطر پارگی هستند.
عوارض ناشی از پارگی آنوریسم مانند خونریزی زیر عنکبوتیه، وازواسپاسم (تنگی شدید عروق خونی)، سکته مغزی ایسکمیک و هیدروسفالی می توانند به آسیب شدید و جبرانناپذیر بافت مغزی منجر شوند. تجمع مایع در بطن های مغزی (که هیدروسفالی نام دارد)، نیز فشار داخل جمجمه را افزایش داده و جریان طبیعی خون را مختل میکند.
هرچند این عوارض بسیار جدی هستند، تشخیص و درمان به موقع می تواند از بروز آن ها جلوگیری کند. انجام اسکنهای دورهای مغزی برای افراد در معرض خطر و مراجعه سریع به پزشک در صورت مشاهده علائم مشکوک از جمله بهترین اقدامات پیشگیرانه محسوب میشوند.
چه زمانی آنوریسم مغزی بسیار خطرناک و کشنده است؟
پارگی آنوریسم مغزی یک وضعیت اورژانسی است و می تواند بسیار کشنده و خطرناک باشد. پس اگر با توجه به علائم، متوجه شدید که شخصی دچار خونریزی مغزی شده است، فوراً با اورژانس تماس بگیرید تا در اسرع وقت، وضعیت بیمار بررسی شده و از بروز مشکلات جبران ناپذیر، جلوگیری شود.