مقالات جراحی پلاستیک

عوارض لیفت شقیقه

مشاورین زیبایی جراحان نیاز به مشاوره بیشتر دارید؟ برای صحبت با مشاورین زیبایی جراحان کلیک کنید.
بپرس مشاوره رایگان

 مانند تمام جراحی‌ها، در عمل لیفت شقیقه نیز ممکن است برخی عوارض بالقوه در بیماران بروز کند. در انتخاب انواع جراحی‌های زیبایی، افراد بر اساس مقایسه میزان خطرات و منافع بالقوه آن عمل تصمیم‌گیری می‌کنند. بنابراین آگاهی بیماران در خصوص عوارض بالقوه عمل لیفت شقیقه در روند تصمیم‌گیری آن‌ها نقش مهمی را ایفا می‌کند. اگرچه اکثر بیماران عوارض جدی جراحی لیفت شقیقه را تجربه نمی‌کنند، با این حال با آگاهی از عوارض لیفت شقیقه به لزوم انتخاب جراح متخصص پی خواهیم برد و بیماران را در نحوه سپری‌کردن بدون مشکل دوران نقاهت یاری می‌کند. برخی از عوارض لیفت شقیقه، عبارتند از:

درد بعد از لیفت شقیقه

شدت و مدت درد با توجه به نسبی بودن درد و یکسان نبودن آستانه تحمل در افراد مختلف، متفاوت است، عمل لیفت شقیقه با بی‌حسی موضعی یا بیهوشی عمومی انجام می‌شود، بنابراین بیماران تقریباً هیچ دردی را در حین عمل حس نمی‌کنند. در چند روز اول دوران نقاهت احتمالاً بیماران در ناحیه تمپورال (شقیقه) مقداری فشار و درد را حس می‌کنند. به طور کلی میزان درد بعد از جراحی لیفت شقیقه خفیف تا متوسط است و با داروهای ضددرد تجویزشده پزشک رفع می‌شود. از این رو، بروز مقداری ناراحتی بعد از جراحی از عوارض لیفت شقیقه است که به صورت طبیعی رخ می‌دهد. به ندرت ممکن است بعد از لیفت شقیقه بیمار دچار درد مزمن شود اما در صورت درد شدید و مزمن و عدم تسکین درد با داروهای مسکن، بیمار باید به پزشک مراجعه کند.

ورم و کبودی پس از لیفت شقیقه

یکی از عوارض رایج لیفت شقیقه بروز تورم و کبودی است. تورم و کبوردی در اطراف چشم‌ها، پیشانی و محل جراحی بروز می‌کند. درصورت رعایت دستورالعمل‌های بعد از عمل (مانند استفاده از کمپرس سرد و قراردادن سر بالاتر از سطح بدن در هنگام استراحت و خواب)، این عوارض در عرض ۲ تا ۳ هفته به تدریج فروکش می‌کنند. درصورت تشدید تورم و کبودی بیمار به دلیل احتمال بروز عفونت یا خونریزی باید به پزشک مراجعه کند.  

خونریزی و هماتوم یا خون مردگی بعد از لیفت شقیقه

خونریزی خفیف (خونابه) از محل جراحی یکی از عوارض لیفت شقیقه است. بیمار ممکن است در حین یا بعد از جراحی دچار خونریزی شود. ادامه خونریزی بعد از جراحی می‌تواند منجر به هماتوم (تجمع خون در زیر پوست)، ایجاد اسکار و اختلال در روند بهبودی بیمار شود. درصورت خونریزی شدید (موارد نادر) بعد از عمل، ممکن است بیمار نیاز به درمان اضطراری برای تخلیه خون انباشته شده یا ترزیق خون داشته باشد. به دلایل مختلفی مانند بلندکردن وسایل سنگین، فعالیت‌های ورزشی شدید، استعمال دخانیات، مصرف داروهای رقیق‌کننده خون (مانند آسپرین) و فشارخون بالا (فشارخونی که تحت کنترل پزشکی مناسب نیست) ممکن است خونریزی پس از لیفت شقیقه‌ها رخ دهد، برای جلوگیری از خونریزی پس از عمل جراحی لیفت شقیقه بیماران باید دستورالعمل‌های پس از جراحی را به دقت رعایت کنند.

عفونت بعد از عمل لیفت شقیقه

بروز عفونت شدید بعد از جراحی یکی از عوارض نادر لیفت شقیقه است. به طور کلی، عفونت ممکن است بعد از هر جراحی رخ دهد. بیشتر عفونت‌ها طی ۳ تا ۵ روز بعد از جراحی رخ داده و منجر به تورم، قرمزی و حساسیت در پوست اطراف خطوط بخیه می‌شوند. عفونت‌های سطحی صرفاً با پمادهای آنتی‌بیوتیک درمان می‌شوند، اما درصورت بروز عفونت عمیق‌تر (ترشحات از خط بخیه)، ممکن است درمان‌هایی شامل آنتی‌بیوتیک یا جراحی برای بیمار مورد نیاز باشد. عفونت همچنین ممکن است باعث بازشدن زخم یا شل‌شدن پوست، تأخیر در روند بهبودی و ایجاد اسکار شود. برخی موارد مانند عدم رعایت دستورالعمل‌های بعد از عمل، دستکاری ناحیه تحت درمان، عدم رعایت بهداشت در حین و بعد از عمل و عدم استفاده صحیح و به موقع از داروهای تجویزشده پزشک می‌توانند باعث عفونت بعد از جراحی لیفت شقیقه شوند.

عدم تقارن پس از لیفت شقیقه

عدم تقارن ابروها یکی از عوارض لیفت شقیقه است که ممکن است به دلیل دشواری دستیابی به لیفت کاملاً متقارن در ابروها ایجاد ‌شود. با توجه به عدم قرینه بودن کامل صورت انسان، وجود درجه‌ای از عدم تقارن در ابروها، طبیعی است. در حقیقت، بعد از لیفت شقیقه ممکن است به دلیل یکسان نبودن التهاب و تورم در هر دو طرف شقیقه‌ها عدم تقارن ابروها در دو طرف احساس شود. این عارضه موقتی بوده و پس از فروکش کردن تورم برطرف می‌شود. اما برخی اوقات به دلیل عدم مهارت پزشک یا عدم رعایت دستورالعمل‌های پس از جراحی، ممکن است عدم تقارن فاحش و قابل توجهی در ابروها مشاهده شود. در این صورت ممکن است بیمار برای رفع این عارضه نیاز به جراحی ترمیمی داشته باشد.

حالت تهوع و استفراغ بعد از لیفت شقیقه

حالت تهوع و استفراغ بعد از عمل لیفت شقیقه یکی دیگر از عوارض لیفت شقیقه محسوب می‌شود که معمولاً به داروهای بیهوشی مرتبط است و به سرعت از بین می‌روند. اما ادامه‌دار بودن تهوع و استفراغ ممکن است به دلیل عفونت یا واکنش به داروها (داروهای ضددرد یا آنتی‌بیوتیک‌ها) باشد.

لخته شدن خون پس از جراحی لیفت شقیقه

لخته‌های خون یکی از عوارض لیفت شقیقه است که می‌تواند در نتیجه مکانیسم دفاعی طبیعی بدن ایجاد شوند. از آن جایی که بدن انسان جراحی را به عنوان یک آسیب پردازش می‌کند، بنابراین پاسخ طبیعی بدن تلاش برای تشکیل لخته در هفته اول بعد از جراحی است. از سوی دیگر استفاده از مواد بیهوشی (به خصوص بیهوشی عمومی) و عدم تحرک طولانی‌مدت بعد از جراحی نیز ممکن است باعث ایجاد ترومبوز وریدی عمقی پس از جراحی لیفت شقیقه شود. این عارضه اغلب با انجام ورزش‌های سبک مانند پیاده‌روی و نوشیدن مایعات فراوان به تدریج رفع می‌شود. البته در برخی موارد این عارضه ممکن است جدی بوده و برای از بین رفتن آن نیاز به درمان‌های پزشکی باشد.

بی حسی و آسیب به اعصاب بعد از لیفت شقیقه

احتمال آسیب به اعصاب حرکتی و حسی در طول فرایند عمل لیفت شقیقه وجود دارد. یکی از عوارض لیفت شقیقه، آسیب به شاخه فرونتال عصب چهره‌ای (صورتی) است که می‌تواند منجر به فلج فرونتال (امکان فلج شدن یا ضعف یک طرفه یا دو طرفه در حرکت عضلات پیشانی یا ابروها) ‌شود. ضعف عملکرد حرکتی معمولاً پس از گذشت چند هفته از بین می‌رود و احتمال دائمی بودن این عارضه تقریباً نادر است.

در برخی موارد نیز ممکن است در حین عمل اعصاب حسی ناحیه شقیقه، پیشانی و پوست سر آسیب ببینند. این عارضه نیز در اکثر مواقع به تدریج از بین می‌رود. احتمال بی‌حسی دائمی یا اسکار دردناک عصبی بعد از جراحی شقیقه نادر است.

جای زخم یا اسکار پس از لیفت شقیقه

با وجود تکنیک‌های جراحی دقیق، در موارد نادر ممکن است اسکارهای غیرطبیعی بعد از جراحی لیفت شقیقه ایجاد شوند. در صورت ضخیم‌ترشدن خط بخیه و ریزش مو در اطراف این ناحیه جای زخم ممکن است قابل مشاهده باشد. به طور کلی اسکارهای ناشی از جراحی لیفت شقیقه به تدریج بهبود می‌یابند اما گاهی اوقات ممکن است بعد از جراحی اسکارهای برجسته، ضخیم (هیپرتروفیک یا کلوئید) و عریض ایجاد شوند. همچنین اسکارهای غیرطبیعی ممکن است هم در روی سطح پوست و هم در بافت‌های عمیق‌تر ایجاد شوند. برای درمان اسکارهای غیرطبیعی بیمار می‌تواند با صلاحدید پزشک از روش‌های درمانی مانند ورقه‌ها یا ژل‌های سیلیکونی ترمیمی، تزریق استروئید و جراحی ترمیمی استفاده کند.

نکروز پوستی بعد از جراحی لیفت شقیقه یا تمپورال

یکی از عوارض لیفت شقیقه، نکروز یا بافت‌مردگی است. درصورتی که خون و اکسیژن کافی در بافت‌های ناحیه‌ای از بدن جریان نداشته باشند، نکروز پوستی (مرگ بافت) ایجاد می‌شود. در حقیقت، نکروز تشکیل بافت مرده در اطراف خط بخیه است. این عارضه ممکن است منجر به تأخیر در روند بهبودی و ایجاد اسکار نامطلوب شده و نیاز به پانسمان منظم یا جراحی ترمیمی داشته باشد. نکروز پوستی ممکن است به دلیل عفونت، استعمال دخانیات (نیکوتین باعث اختلال در روند بهبود و کندشدن گردش خون در زخم‌های جراحی)، مصرف مشروبات الکلی، هماتوم، گرما یا سرما درمانی بیش از حد و بیماری‌هایی مانند دیابت ایجاد شود.

سروما بعد از عمل لیفت شقیقه

تجمع مایعات (زرد رنگ) در بین پوست و بافت‌های زیرین محل جراحی یکی از عوارض لیفت شقیقه است که به ندرت ایجاد می‌شود. سروما می‌تواند منجر به تشدید تورم و درد در محل جراحی ‌شود. در موارد جزئی سروما، بدن این مایعات را به تدریج جذب می‌کند ولی در صورت سرومای وسیع نیاز به تخلیه از طریق سوزن یا جراحی است. از این رو، سرومای کنترل نشده ممکن است عفونت را به همراه داشته باشد.

ریزش مو بعد از جراحی لیفت شقیقه

یکی از عوارض لیفت شقیقه، ریزش مو در سر یا در محل برش‌های جراحی است. بروز این عارضه قابل پیش‌بینی نیست. ریزش مو در ناحیه برش‌های جراحی ممکن است به دلیل آسیب فولیکول‌های موی ناحیه تحت درمان رخ دهد. از سوی دیگر، با توجه به تهاجمی بودن فرایند جراحی، به سبب استرس ناشی از عمل، بیمار ممکن است دچار ریزش موی تلوژن افلوویوم شود. این ریزش مو در اغلب موارد موقتی بوده و ممکن است چند ماه (۲ تا ۳ ماه) بعد از جراحی بروز کند.

در حقیقت موها برای رشد خود نیاز به مواد مغذی دارند. در هنگام ایجاد استرس، بدن انسان بیشتر مواد مغذی را به ارگان‌های حیاتی مانند قلب و ریه‌ها منتقل می‌کند و به دلیل نرسیدن مواد مغذی کافی به موها، فولیکول‌های مو تولید موهای جدید را متوقف کرده و در نتیجه موها ضعیف شده و شروع به ریزش می‌کنند. پس از جراحی لیفت شقیقه، ریزش مو به تدریج با گذشت زمان برطرف می‌شود. البته در برخی موارد نادر ممکن است ریزش موی دائمی در بیماران مشاهده شود.

خشکی چشم پس از لیفت شقیقه

پس از جراحی لیفت شقیقه، در نتیجه تورم و التهاب اطراف چشم‌ها، باز و بسته کردن چشم‌ها به سختی انجام می‌شود و به همین سبب احتمال سوزش و خشکی چشم‌ها وجود دارد. از سوی دیگر در برخی بیماران به دلیل عدم مهارت پزشک، لیفت بیش از حد پوست در ناحیه شقیقه منجر به باز ماندن چشم و در نتیجه به وجود آمدن عوارض لیفت شقیقه مانند سوزش و خشکی چشم می‌شود. در صورت بروز این عارضه لیفت شقیقه ممکن است بیمار نیاز به انجام جراحی ترمیمی داشته باشد.

عدم رضایت بیمار از نتایج جراحی لیفت شقیقه

با وجود رضایت اکثر بیماران از نتایج لیفت شقیقه ممکن است نتایج جراحی انتظارات بعضی بیماران را برآورده نکند. بیماران باید انتظارات واقع‌بینانه‌ای از جراحی لیفت شقیقه داشته باشند. حذف برخی عوارض لیفت شقیقه مانند تقارن کامل یا از بین رفتن کامل جای زخم بعد از عمل حتی با وجود مهارت کامل جراح، تقریباً امکان‌پذیر نیست. بیماران باید در جلسه مشاوره، انتظارات و نتایج مورد نظر خود را با جراح در میان بگذارند. به علاوه، در این جلسه باید مسائلی مانند گزینه‌های درمانی موجود درصورت عدم رضایت بیمار از نتایج عمل مورد بحث قرار گیرد. البته در برخی موارد نادر ممکن است درمان‌های اضافی یا عمل ترمیمی برای رفع برخی مشکلات جدی پس از عمل مانند عدم تقارن فاحش یا ایجاد اسکارهای عمیق لازم باشد.

خارش بعد از لیفت شقیقه

خارش، یکی از عوارض لیفت شقیقه است. این عارضه شایع نشان از روند بهبودی بیمار پس از عمل است. پس از جراحی لیفت شقیقه، کاهش موقت حس در پوست سر به تدریج برطرف شده و پوست شروع به خارش می‌کند. استفاده از کمپرس سرد، مرطوب‌کننده‌های پوست (محصولات تجویزشده توسط پزشک) و ماساژ در التیام خارش مفید هستند.

تأخیر در بهبودی پس از عمل لیفت شقیقه

در برخی بیماران احتمال اختلال در روند بهبودی و طولانی‌تر شدن دوره نقاهت به دلایل عوارض لیفت شقیقه  مانند عفونت و التهاب زخم، نکروز پوست (نیاز به تغییر مکرر پانسمان یا جراحی بیشتر برای برداشتن بافت بهبود نیافته یا مرده)، واکنش‌های آلرژیکی نسبت به مواد بخیه، فشار خارجی بیش از حد به زخم و کاهش گردش خون در ناحیه تحت درمان وجود دارد. برخی بیماران به دلیل رعایت نکردن دستورالعمل‌های بعد از عمل مانند استعمال دخانیات دچار اختلال در روند درمان می‌شوند. رعایت دستورالعمل‌های مراقبتی پس از عمل و ویزیت پزشک در زمان‌های مقرر می‌تواند در روند بهبودی سریع‌تر بیماران بسیار مؤثر باشد.

خطرات ناشی از بی هوشی جراحی لیفت شقیقه

بیهوشی موضعی و عمومی هر دو ممکن است عوارض و خطراتی را در حین و بعد از جراحی ایجاد کنند. در موارد نادری ممکن است بیماران به مواد بیهوشی واکنش آلرژیک نشان دهند. این واکنش‌ها ممکن است به صورت علائم خفیف (مانند جوش، کهیر، خارش پوست و کاهش فشار خون) یا در موارد بسیار نادر به صورت شوک آنافیلاسکی بروز کنند. شوک آنافیلاسکی علاوه بر واکنش‌های خفیف، علائم جدی مانند تنگی نفس شدید، شوک، نارسایی تنفسی را هم به همراه دارند. به دلیل احتمال بروز عوارض، آسیب و حتی مرگ در اثر بیهوشی یا آرامبخش جراحی، بیمار باید درصورت داشتن سابقه آلرژیکی نسبت به مواد بیهوشی، جراح و متخصص بیهوشی را از این موضوع مطلع کند.

پیشگیری از عوارض لیفت شقیقه

در ذیل به فرایندهای پیشگیری از عوارض لیفت شقیقه، اشاره می‌شود:

راه‌های پیشگیری از عوارض قبل از جراحی

برخی از عوارض جراحی لیفت شقیقه، به دلیل عدم تخصص و مهارت کافی پزشک ایجاد می‌شوند. بیماران باید با معیارهای نظیر تعهد، تجربه، مدارک معتبر پزشکی، تعامل مناسب پزشک با بیمار و شهرت خوب نسبت به انتخاب جراح اقدام کنند. بیمار در جلسه مشاوره باید برای کسب بهترین نتایج از جراحی و به حداقل رساندن عوارض احتمالی، پزشک را از سوابق پزشکی مانند داروهای مورد استفاده و میزان دوز مصرفی، سابقه آلرژیکی نسبت به داروی بیهوشی یا برخی داروها یا مواد غذایی، بیماری‌های خاص (بیماری‌های خود ایمنی یا زمینه‌ای) مطلع سازد. طبق دستورالعمل‌های قبل از عمل بیمار باید چند هفته قبل و بعد از جراحی از استعمال دخانیات پرهیز کند.

همچنین بیمار باید از مصرف داروهای رقیق‌کننده خون حاوی آسپرین و سایر داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، برخی مکمل‌ها (مکمل‌های حاوی ویتامین E) و برخی داروهای گیاهی افزایش‌دهنده خطر خونریزی خودداری کند. از سوی دیگر، پزشک نیز پس از معاینه دقیق و بررسی شرایط جسمانی و تأیید بیمار به عنوان کاندیدای مناسب برای عمل، باید بیمار را به طور کامل از عوارض جراحی لیفت شقیقه آگاه ‌سازد و دستورالعمل‌های لازم برای داشتن دوره نقاهت موفق را به بیمار ارائه دهد.

راه‌های پیشگیری از عوارض در حین جراحی

آگهی از عوارض جراحی لیفت شقیقه، نیاز به انتخاب پزشکی متخصص را نشان ‌می‌دهد. انجام عمل توسط جراح متخصص عوارض و خطرات عمل را به شکل قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.

راه‌های پیشگیری از عوارض بعد از جراحی

اقدامات مناسب در طول دوره نقاهت، منجر به کاهش عوارض لیفت شقیقه می‌شود. رعایت دقیق دستورالعمل‌های بعد از جراحی (مانند قرار نگرفتن در معرض نور خورشید، رعایت اصول نحوه خوابیدن صحیح، پرهیز از انجام فعالیت‌های سنگین، داشتن رژیم غذایی مناسب، هیدراته نگه داشتن بدن و خودداری از استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی) و استفاده صحیح و به موقع از داروها و محصولات مراقبتی تجویزشده توسط پزشک می‌تواند نقش بسیار مهمی در کاهش عوارض لیفت شقیقه داشته باشد.


به این محتوا رای دهید..

۲
۰
( امتیاز : ۱۰۰%)
ارسال دیدگاه:
captcha
سوال خود را از ما بپرسید
مشاورین زیبایی جراحان
بستنمشاورین زیبایی جراحانمشاورین زیبایی جراحان

سوالات خود را از پزشکان مشاور جراحان بپرسید

00000000000