انواع روش ها برای درمان افتادگی پلک
انواع روش های درمان افتادگی پلک یا پتوز
روش های زیادی برای درمان افتادگی پلک معرفی می شوند و باعث سردرگمی مبتلایان به این عارضه می شوند. افتادگی پلک یا پتوز پلک زمانی رخ می دهد که یک یا دو پلک بالا دچار افتادگی شده باشند. برخی افراد از ابتدا به طور مادرزادی دچار این عارضه هستند. البته این مورد بسیار کمتر از مواردی است که فرد به دلیل کهولت سن دچار این مشکل می شود. در صورتی که کودک دچار این مشکلات باشد پس از چند سال می تواند عمل افتادگی پلک را انجام دهد. یک عامل دیگر در به وجود آمدن این مشکل بیماری های عصبی است. راه های زیادی برای رفع حالت افتادگی در پلک ها وجود دارد که موثرترین آنها جراحی است. البته در مواردی که میزان افتادگی ناچیز باشد بهتر است این تصمیم به عهده جراح گذاشته شود که پتوز چشم با استفاده از چه روشی درمان شود.
بهترین روش درمان افتادگی پلک
از هر نظر که نگاه کنیم بهترین راه برای درمان قطعی افتادگی در پلک ها، جراحی بلفاروتوز و جراحی بلفاروپلاستی هستند. در واقع جراحی چشم با این دو روش نتیجه خوب و ماندگاری را به ما می دهد. اما در برخی روش ها نتیجه عمل به طور موقت بوده و لازم است بیمار هر چند وقت یکبار آن را انجام دهد. علاوه بر این عوارض کمی را برای بیمار به همراه دارد. برای درمان پتوز با استفاده از این روش ها عضله های نگهدارنده پلک تقویت شده و مشکلات آنها رفع می شود. در چنین حالتی پلک های بالا در جای مناسب خود قرار گرفته و مشکلات ظاهری پلک پایین رفع می شوند.
درمان قطعی افتادگی پلک با عمل جراحی
همان طور که بیان کردیم با استفاده از دو روش جراحی می توان این معضل را برطرف کرد. از روش بلفاروپتوز در مواردی استفاده می شود که پلک بیش از حد دچار افتادگی شده باشد. اما بلفاروپلاستی موارد خفیف تر را عمل می کند و بیشتر برای زیبایی انجام می شود. روش انجام هر دو عمل تقریباً شبیه به هم است اما بلفاروپتوز پیچیدگی بیشتری دارد و عضلات پلک را هدف می گیرد. در هنگام انجام جراحی از داروهای بی حس کننده استفاده می شود. به این گونه بیمار دردی را احساس نمی کند. این عمل علاوه بر درمان قطعی افتادگی پلک، باعث جوانسازی چهره هم می شود. مدت زمانی که این عمل به طول می انجامد بین 1 تا 2 ساعت است. این مدت زمان بر اساس تعداد پلک و مقدار مشکلات آن ها تغییر می کند.
رفع افتادگی پلک با لیزر
بسیاری از افراد گمان می کنند که رفع افتادگی پلک با استفاده از لیزر هم ممکن است. تاثیر لیزر بر روی پوست را نمی توان نادیده گرفت اما در این عمل فقط کار برش را انجام می دهند. برخی از کلینیک ها به گونه ای تبلیغ می کنند که افراد گمان می کنند عمل زیبایی چشم با استفاده از لیزر و بدون خونریزی قابل انجام است. در واقع این افراد گمان می کنند که لیزر از روی پوست باعث جمع شدن پلک شده و مشکلات آن را رفع می کند. این در صورتی است که فقط نقش برش دهنده را دارد. ایجاد برش با استفاده از لیزر باعث می شود در حین عمل خونریزی کمتر ایجاد شده و در نهایت پزشک جزئیات را بهتر مشاهده کند.
درمان افتادگی پلک با نخ
رفع افتادگی پلک با استفاده از نخ در مواردی استفاده می شود که مشکلات جزئی باشند. در این عمل از نخ های خاردار استفاده شده که باعث تاثیر پذیری بیشتر عمل می شوند. این نخ ها پس از مدتی جذب بدن می شوند. درمان افتادگی پلک با نخ با استفاده از دو روش انجام می شود. این دو شامل روش ثابت و روش معلق می باشند. در روش معلق نخ ها وارد پوست پلک می شوند اما در روش ثابت نخ ها در قسمت پیشانی تا پلک ها قرار می گیرند. این روش دوره نقاهت طولانی تری دارد اما نتیجه آن ماندگارتر و مطمئن تر است.
درمان پتوز پلک با تزریق بوتاکس
از بوتاکس هم برای درمان افتادگی پلک استفاده می شود. بوتاکس باعث تاثیر روی عضلات پلک می شود. البته این تاثیرات موقتی بوده و با گذشت زمان از بین می روند. همچنین از این روش در مواردی استفاده می شود که مشکلات ایجاد شده در پلک موقتی باشند. نتایج این عمل پس از 3 تا 4 ماه از بین می روند و لازم است دوباره انجام شود. در برخی موارد نادر ممکن است دلیل اصلی حالت افتادگی در ناحیه پلک ها، تزریق بوتاکس در قسمت های دیگر صورت باشد.
روش خانگی برای درمان قطعی افتادگی پلک
ممکن است روش هایی وجود داشته باشند که بتوانند بدون جراحی تا حدی افتادگی پلک را رفع کنند. البته باید بدانیم که این روش ها به طور جزئی تاثیر می گذارند و در مواردی که مشکلات پلک جدی باشد کارساز نیستند. در مواردی قطره چشمی برای بیمار تجویز می شود. برخی ماسک های خانگی و گیاهی به این منظور مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین می توان با استفاده از مسواک های لرزان عضلات چشم را تحریک کرد. این کار ممکن است باعث شود عضلات پلک قوی تر شوند. در صورتی که هیچ کدام از این روش ها کارساز نباشد باید عمل جراحی انجام شود.
درمان گیاهی افتادگی پلک
همانطور که بیان کردیم علاوه بر جراحی روش های دیگری هم برای درمان افتادگی پلک ها وجود دارند. اکثر مردم دوست دارند راه هایی را پیدا کنند که با استفاده از آنها بدون تیغ جراحی مشکلات پلک خود را رفع کنند. بسیاری از افراد توصیه می کنند استفاده از برخی ماسک ها و یا برخی مواد غذایی می تواند افتادگی های ناحیه چشم را رفع کند. همچنین در طب سنتی برای رفع این مشکل روش هایی توصیه شده است. در بسیاری از این روش ها با استفاده از ماسک های مختلف توصیه شده است. در بخش های قبل هم ذکر کردیم که این روش ها برای افتادگی های بیش از حد توصیه نمی شود.
دکتر خوب افتادگی پلک
جراح خوب افتادگی پلک باید دارای تخصص و تجربه بالایی باشد. جراحی بلفاروپلاستی در ناحیه حساسی انجام شده و از این رو باید با دقت بالایی انجام شود. پزشک باید با دقت بالایی به انجام عمل بپردازد تا به بینایی فرد آسیب وارد نشود. متخصصین چشم پزشکی و جراحان پلاستیک دو گزینه مناسب برای درمان افتادگی پلک هستند و لازم است در این زمینه تخصصی از تجربه بالایی هم برخوردار باشند. علاوه بر این باید به درستی به تمام سوالات بیمار پاسخ دهد.
درمان افتادگی پلک بالا
در بیشتر موارد افتادگی در پلک بالا رخ می دهد. چند روش برای رفع افتادگی در ناحیه پلک بالا وجود دارد. بهترین و تاثیرگذار ترین آنها جراحی بلفاروپتوز است. پلک بالا به دلیل تنبلی و ضعف عضله های نگهدارنده و بالا برنده دچار افتادگی می شود. این عضلات در حین عمل تقویت شده و مشکلات آن ها برطرف می شوند. در صورتی که این مشکل در کودکان جدی باشد هر چه سریعتر باید برای درمان آن ها اقدام شود. این عمل بسیار ساده بوده در صورت بالا بودن مهارت جراح خطری را برای بیمار به همراه ندارد.
درمان افتادگی پلک پایین
پلک پایین هم به دلایل مختلفی ممکن است دچار افتادگی یا مشکلات دیگر شود. در اکثر موارد پلک پایین به دلیل افزایش سن و جمع شدن چربی حالت شل و پف کرده ای به خود می گیرد. در چنین حالتی صورت حالت خسته ای به خود می گیرد و سن فرد بیشتر به نظر می رسد. بلفاروپتوز در پلک پایین چربی ها را جدا کرده و پوست آن را صاف می کند. این عمل در میان بانوان و آقایان به یک مقدار رواج دارد. در بیشتر موارد این عمل به قصد زیبایی و جوان سازی انجام می شود.
درمان افتادگی پلک مادرزادی نوزادان
در مواردی مشاهده می شود که کودک در بدو تولد دچار افتادگی پلک است. این چنین مواردی از دو حالت خارج نیستند. اول این که افتادگی در ناحیه پلک نوزاد بیش از حد نیست. در این موارد می توان صبر کرد که نوزاد به سن 18 سالگی برسد و آن زمان عمل پتوز چشم را انجام داد. اما در برخی موارد دیگر این افتادگی بیش از حد بوده و توصیه می شود نوزاد بدون فوت وقت عمل شود. این مشکل ممکن است در یک یا دو چشم نوزاد به وجود آید. در مواردی که این مشکل برای نوزاد به وجود آید می توانیم بفهمیم که عضلات بالا برنده چشم او به حد کافی رشد نکرده یا دچار اختلال است.
هزینه درمان افتادگی پلک
هزینه درمان افتادگی چشم به روش آن بستگی دارد. جراحی پتوز چشم هزینه کاملا مشخص ندارد و قیمت حدودی آن چیزی حدود 4 تا 5 میلیون تومان است. در صورتی که عمل جنبه درمانی داشته باشد بیمه آن را پوشش می دهد. اما اگر فقط برای زیبایی انجام شود شامل خدمات نمی شود. برای تعیین قیمت عمل زیبایی چشم مواردی همچون مهارت جراح، تعداد پلک، مدت زمان عمل، میزان مشکلات هر پلک و... در نظر گرفته می شوند.
درمان افتادگی پلک ناشی از بوتاکس
یکی از عوامل ایجاد افتادگی در پلک می تواند تزریق بوتاکس به شکل غیر استاندارد و نا ایمن باشد. در برخی موارد به دلیل تزریق بوتاکس عضلات پلک دچار اختلال و افتادگی می شوند. تزریق بوتاکس باعث بی اثر شدن عضلات و به وجود آوردن پوستی صاف در ناحیه پیشانی می شود. زمانی که فرد مهارت کافی را نداشته باشد این ماده را بیش از حد و یا در جای نامناسب تزریق کرده و باعث به وجود آمدن این مشکل می شود. در چنین شرایطی تناسب صورت به هم می خورد و بیمار باید هرچه سریعتر برای درمان به پزشک متخصص چشم مراجعه کند.
درمان افتادگی پلک با ورزش
چند ورزش ساده وجود دارند که انجام آنها می تواند مقداری افتادگی پلک ها را کاهش دهد. در مرحله اول فرد می بایست به آرامی پلک های خود را ماساژ دهد. پس از آن تلاش کند و با سرعت بالا پلک بزند. در حین انجام این کار باید سرعت پلک زدن کم و زیاد شود. همچنین باید مسواک یا ماساژور برقی را بر روی پلک ها قرار داد تا عضلات آن تحریک شوند. در حین انجام تمرینات پلک لازم است مقداری فشار به چشم ها وارد شود. این کار در رفع این مشکل می تواند کارساز باشد. بالا کشیدن ابروها هم یک حرکت بسیار موثر است. در صورتی که این روش ها در درمان افتادگی پلک تأثیر نداشته باشند باید به پزشک مراجعه شود.