مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه
اقدامات و مراقبت های بعد از عمل پروتز سینه
مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه شامل مجموعه ای از اقدامات و نکات احتیاطی است که توسط بیمار و همراهان وی انجام می شود. آشنایی کامل با این نکات و پایبندی به آنها نقش مهمی در سلامت عمومی بیمار و کسب نتایج رضایت بخش از جراحی دارد. مراقبت های بعد از عمل پروتز سینه در جلسه معاینه و مشاوره توسط جراح به بیمار آموزش داده می شود. بیمار باید این مراقبت ها را فرا گرفته و تا زمان بهبودی کامل و گذراندن دوره نقاهت جراحی پروتز سینه به آنها عمل کند. این مقاله به منظور بیان مراقبت های پس از جراحی پروتز سینه فراهم شده است. اگر میل به انجام این عمل دارید، مطالب این مقاله را با دقت مطالعه کنید.
مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه در زمینه مراجعه به پزشک
پس از عمل پروتز سینه برای مانیتورینگ وضعیت بیمار، لازم است تا در جلسات منظم با پزشک ملاقات داشت. معمولاً مراجعه به پزشک باید در هفته اول، دو هفته، یک ماه و سه ماه بعد از عمل صورت گرفته و پس از آن هر 6 ماه یک بار به پزشک مراجعه شود. جراح پس از گذشت سه سال از بیمار می خواهد برای اطمینان از سلامت پروتز ها آزمایش MRI انجام داده و سالی یک بار آن را تکرار کند.
مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه در زمینه تعویض پانسمان
طریقه تعویض پانسمان قبل از مرخص شدن، توسط جراح یا دستیار او به بیمار و همراه وی آموزش داده می شود. تعویض پانسمان سینه باید هر روز انجام شده و در برخی از موارد که ترشحات بیش از حد باشد، لازم است 2 یا 3 بار در روز انجام شود. به بیمار توصیه می شود برای راحتی بیشتر از پانسمان های آماده استفاده کند. برخی افراد ممکن است به چسب های پانسمان حساسیت داشته باشند که در این صوت می توانند از گاز استریل استفاده کنند.
اقدامات پس از جراحی پروتز سینه برای کاهش تورم و کبودی
معمولاً پس از عمل در قسمت های مختلف سینه به خصوص قسمت فوقانی آن تورم به وجود می آید. به طور طبیعی ورم بعد از عمل پروتز سینه باید پس از چند هفته جذب شود. در جلسه اول پس از جراحی و در صورت تداوم تورم، جراح توصیه می کند که از گن کششی استفاده شود. بستن سوتین مخصوص سینه باعث خارج شدن خونابه و کاهش تورم ناشی از عمل می شود.
آب کرفس و آب آناناس برای کاهش کبودی مفید است. باید حتماً از آبمیوه طبیعی استفاده شود. همچنین مصرف کپسول Anaheal اثراتی مشابه با آناناس دارد.
بیمار برای جلوگیری از تورم و کبودی باید مصرف ایبوبروفن، آسپرین و داروهای مشابه را قطع کند. مصرف سیگار و الکل باعث افزایش تورم می شود، بنابراین تا یک ماه نباید مصرف شود.
مراقبت های بعد از عمل پروتز سینه در زمینه مصرف دارو
بیمار باید آنتی بیوتیک های خوراکی خود را طبق برنامه مصرف کند. این داروها برای جلوگیری از عفونت تجویز می شوند. داروهای مسکن معمولی برای کنترل درد تجویز شده و طریقه مصرف هر دارو قبل از ترخیص به بیمار آموزش داده می شود. ضروری است که از مصرف خودسرانه دارو در دوران نقاهت عمل پروتز سینه خودداری شود.
اقدامات بعد از جراحی پروتز سینه درباره زمان و روش استحمام
بیمار با گذشت چهار روز از جراحی پروتز سینه می تواند دوش بگیرد. توصیه می شود ابتدا شست و شو فقط با آب خالی انجام شود و نباید به محل برش و بخیه ها فشار وارد شود. پس از اتمام استحمام باید محل برش را مجددا پانسمان کرد. می توان برای استحمام از یکی از نزدیکان کمک گرفت. آب نباید خیلی داغ یا خیلی سرد باشد و بهتر است برای دفعه اول استحمام خیلی طولانی نشود.
مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه در زمینه رژیم غذایی
رژیم غذایی مناسب یکی از مهمترین فاکتورها در مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه محسوب می شود. بیمار دو ساعت پس از انجام جراحی پروتز سینه می تواند آب بنوشد. مصرف آبمیوه های طبیعی در صورتی مجاز است که بیمار حالت تهوع نداشته باشد و نباید از آبمیوه های اسیدی و مصنوعی استفاده شود. چند ساعت پس از عمل می توان کمپوت، بیسکوییت نرم و مقداری کیک مصرف کرد. بهتر است وعده غذایی شب اول سبک و مقوی باشد. در روز های بعد می توان از رژیم غذایی عادی پیروی کرد. تا یک هفته مصرف چربی و نمک را باید به حداقل رساند.
مراقبت های پس از عمل پروتز سینه درباره خواب و طریقه استراحت
استراحت مناسب و با کیفیت نقش مهمی در بهبودی و بازسازی بافت های سینه بعد از جراحی پروتز سینه ایفا می کند. بیمار نباید تا 3 ماه روی شکم بخوابد. خوابیدن در چنین حالتی باعث ایجاد فشار و کشش به سینه ها شده و ممکن است پروتزها را جابجا کند. نحوه خوابیدن بعد از عمل پروتز سینه به صورت طاق باز و در حالتی است که سر در زاویه ای بالاتر از سطح بدن قرار بگیرد. در صورتی که بیمار در هنگام خواب زیاد تکان می خورد، می تواند برای ثابت ماندن چند بالش در اطراف خود قرار دهد.
بخیه های عمل پروتز سینه چه زمانی کشیده می شود؟
معمولاً برای انجام عمل پروتز سینه از بخیه های جذبی استفاده می شود که پس از دو هفته جذب بدن می شود. در دو طرف بخیه های جذبی گره هایی زده می شود و فقط پزشک این گره ها را جدا می کند. پانسمان محل بخیه ها، یکی از اصلی ترین اقدامات بعد از جراحی پروتز سینه به حساب می آید. پس از جذب بخیه ها، بیمار می تواند محل برش را ماساژ دهد. همچنین با توصیه پزشک بیمار باید ژل ها و کرم های آنتی اسکار را تهیه و به جای بخیه ها بمالد.
با مشاهده چه نشانه هایی باید به جراح مراجعه شود؟
یکی از مهم ترین مراقبت های بعد از عمل پروتز سینه، توجه به نشانه ها و تغییرات ایجاد شده در بدن است تا در صورت بروز علائم نگران کننده سریعا به پزشک مراجعه شود.
- زمانی که ترشحات خونی یا چرکی از محل برش جراحی بیرون آید، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
- گاهی اوقات ممکن است اطراف برش ها به طور وسیع دچار کبودی شود. در چنین مواردی باید به جراح مراجعه کرد و اگر همراه با آن درد شدید هم ایجاد شود، باید به جراح اطلاع داد.
- اگر احساس درد و سنگینی در قفسه سینه و با تنگی نفس ایجاد شود، باید سریعا به پزشک اطلاع داد.
- تب بالا و حال عمومی نامناسب به همراه بی حالی شدید، از مواردی است که پزشک باید از آن ها مطلع شود.
استفاده از سوتین سینه چه مدت بعد از جراحی آغاز می شود؟
یکی از اصلی ترین اقدامات پس از عمل پروتز سینه، استفاده از سوتین های طبی است. استفاده از این سوتین ها با گذشت دو الی سه ماه پس از عمل آغاز شده و به هیچ وجه نباید تا 3 ماه از سوتین های فنردار استفاده کرد. استفاده از سوتین های معمولی و بدون فنر بلامانع است. البته باید از سوتین هایی استفاده شود که کل سینه را بپوشاند.
بیمار چه مدت بعد از جراحی می تواند به مسافرت برود؟
بیمار پس از یک ماه می تواند به مسافرت برود. باید توجه داشت که در حین مسافرت به سینه ها فشار وارد نشود. به افرادی که پس از جراحی پروتز سینه قصد مسافرت هوایی دارند توصیه می شود مسافرت خود را به یک ماه پس از عمل پروتز سینه موکول کنند.
چه مدت بعد از عمل پروتز سینه می توان فعالیت های عادی را از سر گرفت؟
بیمار می تواند دو روز بعد از عمل پروتز سینه کارهای عادی خود را انجام دهد. بهتر است فعالیت هایی را انجام دهد که صرفا دست های او را درگیر می کند. این کارها شامل غذا خوردن، مسواک زدن، شانه کردن موها و... می باشد. در صورتی که بیمار شاغل باشد می تواند یک هفته پس از جراحی پروتز سینه به سر کار خود برگردد. البته اگر شغل بیمار از تحرک و فشار فیزیکی بالایی برخوردار است، لازم است تا شروع به کار را کمی بیشتر به تعویق انداخت. بیمار در روز دوم می تواند پیاده روی را شروع کرده و نباید به صورت مطلق فقط استراحت کند. فعالیت های عادی و روزمره بعد از جراحی پروتز سینه باعث می شود تا روند بهبودی به خوبی طی شود.
چه زمانی می توان فعالیت های ورزشی را آغاز کرد؟
- دو روز بعد از عمل و در صورت شرایط عمومی مناسب، می توان پیاده روی سبک را آغاز کرد.
- تا دو ماه نباید ورزش هایی که بالاتنه را درگیر می کند، انجام داد.
- شنا کردن باعث فشار زیاد به بازوها و قفسه سینه می شود لذا تا دو ماه باید رفتن به استخر را به تعویق انداخت.
- تا 3 هفته نباید به طور طولانی مدت خم شد.
مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه
- باید از لباس های دکمه ای یا زیپ دار استفاده کرد.
- نباید تا دو هفته دست ها را بیش از حد بالا برده و انجام حرکات کششی محدود شود.
- مصرف سیگار و الکل را حداقل تا یک ماه بعد از جراحی پروتز سینه باید کنار گذاشت.
- بهتر است مصرف نمک تا چند روز قطع شود.
- تا سه ماه از خوابیدن روی شکم خودداری شود.
- لباس های راحت و گشاد استفاده شود.
- می توان پیاده روی کرد اما دویدن تا یک الی دو هفته ممنوع است.
- استفاده از سوتین کششی مخصوص سینه به مدت 6 هفته به شدت توصیه می شود.
- نباید سرما یا گرمای بیش از حد به سینه ها برسد.
- باید روش تعویض پانسمان روی سینه را آموزش دیده و هر روز این کار را انجام داد.
- در موعد مقرر باید به پزشک مراجعه شود.
- باید یک نفر بیمار را تا منزل همراهی کند.
- نباید ضربه و فشار شدیدی به سینه وارد شود.
- تا یک ماه نباید کودکان را بغل گرفت.
- تا یک ماه نباید رابطه جنسی برقرار کرد.