عوارض جراحی پروتز سینه و راه کارهای جلوگیری از آن
عمل پروتز سینه چیست؟
جراحی پروتز سینه یک عمل زیبایی بوده که به منظور افزایش حجم سینه ها انجام می شود. در این عمل پروتزهایی در زیر بافت سینه قرار داده می شود. این عمل برای بانوانی استفاده می شود که به هر دلیل دچار کاهش حجم در سینه ها شده و یا از فرم و سایز فعلی آن رضایت کافی ندارند. به طور کلی هر پروسه جراحی در کنار مزیت های خود، دارای عوارض مخصوصی نیز می باشد که عمل پروتز سینه از این قاعده مستثنی نیست. کیفیت و برند پروتز سینه مورد استفاده هم می تواند باعث بروز عوارض خاصی شود و به همین دلیل باید در انتخاب آن دقت کافی را مبذول داشت. آشنایی با عوارض عمل پروتز سینه و آمادگی برای آن ها، باعث شفافیت و تصمیم گیری درست شده و موفقیت نتیجه عمل پروتز سینه را تضمین می کند. در این مقاله به طور کامل خطرات جراحی پروتز سینه را بیان می کنیم تا کسانی که قصد انجام آن را دارند از عوارض احتمالی آن مطلع شوند.
نشانه های عوارض جراحی پروتز سینه
در صورتی که عوارض عمل پروتز سینه بروز پیدا کند، نشانه هایی در سینه و یا کل بدن دیده می شود. در چنین حالتی بیمار می تواند برای جلوگیری از گسترش مشکل به جراح خود مراجعه کند. نشانه های بروز عارضه های جراحی پروتز سینه شامل موارد زیر هستند.
- اطراف سینه به حالت قرمز رنگ در می آید.
- تورم بیش از حد ایجاد شده و از بین نمی رود.
- بیمار به مدت طولانی در قسمت سینه های خود احساس سوزش داشته باشد.
- قفسه سینه دچار درد زیاد شده و تنگی نفس احساس می شود.
- تب، درد و بی حالی شدید ایجاد می شود.
عوارض جراحی پروتز سینه شامل چه مواردی هستند؟
عوارض عمل پروتز سینه ممکن است به شکل های مختلف بروز پیدا کند که در این بخش به این موارد پرداخته خواهد شد.
خونریزی بعد از عمل
گاهی اوقات ممکن است بیمار پس از عمل پروتز سینه دچار خونریزی داخلی در ناحیه سینه شود. در این صورت باید به طور مجدد جراحی انجام شود. نشانه این عارضه سفتی و تورم در ناحیه سینه ها است. انجام این جراحی باعث توقف خونریزی و تخلیه آن می شود. این جراحی در بسیاری از موارد نیاز به بستری شدن ندارد. البته لازم به ذکر است که خونریزی داخلی در موارد نادر ایجاد شده و دلیل اصلی آن، مهارت پایین جراح سینه و بیماری های زمینه ای خاص است.
ایجاد عفونت بعد از عمل پروتز سینه
یکی از مهم ترین عوارض جراحی پروتز سینه، بروز عفونت است. البته این مشکل هم در موارد معدودی دیده می شود. در صورتی که عفونت با شدت جزئی به وجود آید، مصرف آنتی بیوتیک آن را رفع می کند. اما در صورتی که عفونت شدید بوده و با تب بالا همراه باشد، بیمار باید بستری شده و آنتی بیوتیک تزریقی دریافت کند.
پاره شدن یا ترکیدن پروتز سینه
پروتزهای سینه دارای مقاومت بالایی بوده و اکثر آن ها عمر زیادی دارند. اما با این وجود همواره احتمال پاره شدن پوشش سیلیکونی پروتز وجود دارد. بسته به کیفیت پروتز سینه، دوام و ماندگاری آن افزایش می یابد. به طور میانگین هر پروتز سینه بین هفت تا دوازده سال عمر مفید داشته و ممکن است این زمان کمتر یا بیشتر شود. بنابراین می توان گفت عمل پروتز سینه نوعی عمل دائمی محسوب می شود. پارگی پروتز یکی از معایب جراحی پروتز سینه به حساب می آید.
انقباض کپسولی در نتیجه جاگذاری پروتز سینه
زمانی که پروتز سینه در بدن جاگذاری می شود، در اطراف آن بافتی به شکل کپسول ایجاد می شود. در واقع پاسخ بدن به این جسم خارجی به شکل یک لایه از بافت اسکار صورت می گیرد. زمانی که انقباض کپسولی رخ دهد، به پروتز فشار وارد می شود. ممکن است در برخی افراد بافت کپسولی به حدی جمع شود که به پروتز تحت فشار زیادی قرار گرفته و در پی آن سینه سفت شده و درد زیادی به دنبال داشته باشد.
انقباض کپسولی یکی از عوارض جراحی پروتز سینه بوده که در برخی افراد رخ داده و شدت آن در هر شخص متفاوت است. از دلایل اصلی انقباض کپسولی می توان به حجم زیاد پروتز، ضربه به سینه و عفونت اشاره کرد. در مواردی ممکن است برای رفع این مشکل نیاز به انجام عمل مجدد باشد. برای رفع این مشکل از روش جراحی با نام کپسولکتومی استفاده می شود. در عمل کپسولوتومی، بافت اسکار ایجاد شده در سینه برش داده می شود و فضا برای حرکت پروتز بیشتر می شود. برای انجام این عمل در مرحله اول پروتز سینه خارج شده و بافت ایجاد شده با استفاده از برش باز می شود. پس از آن پروتز مجددا درون سینه قرار می گیرد. این عمل باید در حالت بیهوشی انجام شود.
نشت کردن ژل سیلیکونی به خارج از پروتز
داخل اکثر پروتزها از ژل های سیلیکونی پر شده است. بسیاری از پزشکان بر این باورند که این ژل ها در دمای بدن به مایع تبدیل می شود. در حالت عادی مختویات داخل پروتز حالت کاملا چسبنده داشته و امکان نشت به بیرون ندارد. در صورتی که این ژل ها به بیرون نشست پیدا کند، ممکن است به غدد لنفاوی و دیگر قسمت های بدن نفوذ کند. در چنین حالتی عوارض عمل پروتز سینه می تواند خطرناک باشد.
ایجاد زخم بعد از عمل پروتز سینه
به طور کلی تا مدتی بیمار زخم هایی را در قسمت سینه خود دارد که وجود آنها کاملاً طبیعی است. اما برخی افراد ممکن است زخم های جدی تری را تجربه کنند. معمولاً حدود 5 درصد از افراد دچار این عارضه جراحی پروتز سینه می شوند. زخم در این موارد حالت برآمده، قرمز رنگ و ضخیم پیدا کرده و با درد زیاد همراه است. ممکن است مدت زمان طولانی لازم باشد تا جراحت های ناشی از عمل پروتز سینه محو شود. زمانی که این حالت رخ دهد حتماً باید به جراح خبر داد.
تغییر حالت پروتز سینه
یکی دیگر از عوارض پروتز سینه، موج دار شدن و چروکیده شدن پروتز است. این مشکل بیشتر در پروتز های آب نمکی یا سالین دیده می شود. زمانی که این مواد به سمت طرفین حرکت می کند، کناره های پروتز برآمده شده و سطح آن ناهموار می شود. البته این مشکل در پروتزهای سیلیکونی هم به مقدار کمتر پیش می آید.
بی حسی در نوک سینه ها به دنبال جراحی پروتز سینه
پس از انجام هر عمل جراحی تهاجمی، امکان کاهش و از دست رفت حس سطحی در عضو عمل شده وجود دارد. این بی حسی یکی از اصلی ترین عوارض جراحی پروتز سینه به حساب می آید. در برخی از بیماران ممکن است بی حسی در نوک سینه دائمی باشد. در بیشتر موارد نیز با گذشت زمان این مشکل رفع میشود و کم کم احساس به نوک سینه ها باز می گردد.
جمع شدن مایعات در اطراف پروتز سینه
پس از انجام عمل پروتز سینه به طور طبیعی در اطراف پروتز مایع جمع می شود. در علم پزشکی به این حالت سروما گفته می شود که رنگی متمایل به زرد داشته و حاوی مایع سروز می باشد. در صورتی که حجم مایعات بالا باشد لازم است با استفاده از جراحی خارج شود.
راه های جلوگیری از عوارض پروتز سینه
یکی از راه های اصلی جلوگیری از بروز معایب جراحی پروتز سینه، یادگیری مراقبت های بعد از جراحی پروتز سینه و انجام دقیق این موارد است. در دوره نقاهت عمل پروتز سینه به منظور کاهش عوارض جراحی، رژیم غذایی مناسب و مصرف دقیق داروهای تجویز شده به بیمار توصیه می شود. بیمار باید از مواد پروتئینی استفاده کند و از دو هفته قبل از عمل مصرف ویتامین c را آغاز کند. بیمار حتما باید در جلسه مشاوره شرکت کرده تا سلامت عمومی وی توسط جراح تایید شود. مصرف تمام مواردی که جراح توصیه به استفاده نکردن آنها دارد، باید قطع شود و به هیچ وجه نباید به سینه فشار وارد شود. با انجام این موارد و انجام توصیه های جراح، عوارض جراحی پروتز سینه به حداقل می رسد.
آیا می توان پس از انجام جراحی پروتز سینه به نوزاد شیر داد؟
ارتباط بین پروتز سینه و توانایی شیر دهی همواره از نکات مبهم مهم برای متقاضیان این عمل است. این که بعد از جراحی در شیر دادن به نوزاد مشکل ایجاد شود به طور مستقیم به پروسه جراحی و مهارت جراح بستگی دارد. در صورت دقت کافی و آسیب نرسیدن به غدد شیردهی و ارتباط آن با بافت سینه، مشکلی برای شیردادن در آینده ایجاد نخواهد شد. اگر قصد بارداری مجدد در آینده را دارید بهتر است قبل از عمل این نکته را با جراح مطرح کنید تا در انتخاب روش جراحی مد نظر قرار بگیرد.
نشانه های خطر بعد از عمل پروتز سینه
عوارض عمل پروتز سینه که ذکر شد در بین افراد مختلف دیده شده و معمولا به سادگی برطرف می شود. در مقابل برخی از نشانه ها و خطرات نیز ممکن است بروز کند که در این صورت باید هر چه سریع تر به جراح مراجعه کرد. از جمله نشانه ها و موارد خطرناک بعد از عمل پروتز سینه می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- درد پیش رونده و شدید
- خونریزی شدید از محل برش ها
- تب بالا و شدید
- بی حالی و بی حسی
- حالت تهوع و گیجی
- فشار در قفسه سینه و تنگی نفس
در صورت مشاهده هرکدام از این موارد باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه و مداخلات درمانی لازم انجام شود.