

طول عمر بیماران تومور مغزی خوش خیم و بدخیم

تومور مغزی ، توده ی سرطانی مغز و واژگانی ازین دست ممکن است تصور وحشتناکی در ذهن افراد مختلف جامعه ایجاد کند. ولی باید دید چقدر از این ترسها واقعیست و کدامیک از این نگرانی ها غیر منطقی است.
آیا تومور مغزی کشنده است و منجر به مرگ میشود؟ آیا تومور مغزی قابل درمان است؟ چند درصد از تومورهای مغزی قابل کنترل است؟ در این مقاله قصد داریم به پاسخ این سوالات بپردازیم.
به طور کلی باید گفت که فاکتورهایی مانند سن بیمار، محل تشکیل تومور، خوشخیم یا بدخیم بودن آن، چگونگی واکنش فیزیولوژیکی مغز بیمار به تومور، وجود بیماری های زمینه ای در افراد و دیگر عوامل در شدت بیماری تومور مغزی موثر است.
به طور کلی تومور های مغزی کشنده ی زیادی وجود دارند، اما اینکه طول عمر بیماران چقدر است یا در پاسخ به اینکه آیا تومور مغزی کشنده است؟ باید بگوییم که به محل تومور، نوع تومور، گرید تومور و شرایط عمومی فرد مبتلا بستگی دارد. هیچ پزشک یا متخصصی نمی تواند راجع به طول عمر بیماران تشخیص قطعی داشته باشد.
خطرات تومورهای مغزی شامل چه مواردی است؟
همه بیماری ها عوارض و خطراتی را دارند. تومور مغزی نه تنها از این قاعده مستثنا نیست که بلکه حساسیت بیشتری را به خود اختصاص میدهد و در صورت بی توجهی به عوارض آن می تواند عواقب خطرناکی داشته باشد. یک بیمار سرطانی حتماً باید هوشیار باشد تا درگیر عوارض ناشی از تشخیص دیر هنگام تومور مغزی نشود.
با توجه به شرایط رشد توده و وضعیت کلی بیمار تومور منجر به اختلالات در حفظ تعادل راه رفتن و اندام های حرکتی میشود، مشکلاتی برای حواس بینایی، شنوایی و چشایی ایجاد کند، حتی احتمال دارد منجر به نابینایی چشم گردد، باعث ایجاد سردرد های شدید شود، حتی ممکن است باعث بالا و پایین شدن احساسات و تغییر رفتار بیمار شود. بنابراین حتماً لازم است بیمار به محض مشاهده علائم تومور مغزی به متخصص مراجعه کند تا به بهبود هرچه سریعتر اوضاع کمک کرده باشد.
طول عمر بیماران تومور مغزی چقدر است؟
همانطور که گفتیم نمیتوان برای میزان زنده ماندن بیماران مختلف تومور مغزی عدد خاصی را بیان کرد. تومور مغزی ممکن است دارای پروسه درمانی نسبتاً مشکلی باشد ولی خوشبختانه با توجه به پیشرفت علم روز قابل درمان است و نمیتوان گفت که بیماری تومور مغزی بدخیم یا سرطانی حتماً به مرگ منجر میشود. عوامل مختلفی در دشوار بودن میزان تومور مغزی مانند سن بیمار، گرید تومور، بدخیمی یا خوش خیمی و حتی به نرخ امیدواری و آمادگی ذهنی بیماردخیل هستند
در نهایت باید اشاره کرد که طبق تحقیقات علمی و تجربه ای بیش از دو سوم تومورهای مغزی خوش خیم و غیر سرطانی هستند و قابلیت درمان را دارند و حدود یک سوم تومورها هم که بدخیم هستند با روشها و تکنولوژی روز علم پزشکی در اکثر موارد امکان کنترل و توقف رشد آنها وجود دارد.
طول عمر بیماران تومور مغزی گرید 1
طول عمر بیمارانی که به تومور مغزی گرد 1 مبتلا هستند، به عوامل مختلفی مانند سرعت رشد تومور، سایز، موقعیت و نوع آن، سن و سلامت کلی شخص بستگی دارد. به طور کلی، طول عمر بیش از 85 درصد افرادی که به تومورهای مغزی خوش خیم و گرید 1 مبتلا هستند، بیشتر از ده سال خواهد بود. برای مثال، طول عمر بیش از 90 درصد بیماران 20 الی 44 ساله که به تومورهایی مثل اپندیموم خوش خیم، مننژیوم گرید 1 و آستروسیتوما گرید 1 مبتلا هستند، بیش از 10 سال است. درصد بقای بیماران 45 تا 54 سالهای که به همین تومورها مبتلا هستند نیز بیش از 80 درصد است.
طول عمر بیماران تومور مغزی گرید 2
طول عمر بیمارانی که به تومور مغزی گرید 2 مبتلا هستند، به سن آنها، سرعت رشد و نوع تومور، درمان به موقع و شرایط کلی سلامت آنها بستگی دارد. به طور کلی میتوان گفت که بیش از 75 درصد بیماران 20 تا 64 سالهای که به تومور مغزی گرید 2 مبتلا هستند، بیش از هشت سال زنده خواهند ماند.
طول عمر بیماران تومور مغزی گرید 3
اگرچه تومورهای مغزی گرید 3 تومورهایی درجه بالا محسوب میشوند، ولی درصورتی که بیمار شرایط جسمی خوبی داشته باشد، به موقع جهت درمان اقدام کند و به نوع خوش خیم تری از تومور مغزی مبتلا شده باشد، می تواند تا سال های زیادی زنده بماند. برای مثال، بیش از سی درصد بیماران 45 تا 54 سالهای که به آستروسیتوم آناپلاستیک مبتلا هستند، بیش از 5 سال زنده می مانند. همچنین بیش از 45 درصد بیماران 55 تا 64 ساله ای که به الیگودندروگلیوم آناپلاستیک مبتلا هستند نیز بیش از 5 سال عمر خواهند کرد.
طول عمر بیماران تومور مغزی گرید 4
در تومور مغزی گرید 4 اگرچه پروسه درمان قدری پیچیده است ولی تحقیقات نشان داده است 25 درصد بیماران حدودا بین یک الی دو سال عمر میکنند و 5 درصد از بیماران بیش از پنج سال زنده میمانند. این درحالیاست که مواردی وجود دارد بیماران توانسته اند بیش از چندین سال زندگی کنند.
تومور مغزی گرید 4، توموری درجه بالا و بدخیم محسوب می شود و درمان آن پیچیده تر و سنگین تر خواهد بود. اما با این حال، حدود 15 درصد از بیمارانی که تومورهایی مثلا آستروسیتوم آناپلاستیک مبتلا هستند، می توانند بیش از 5 سال زنده بمانند. همچنین حدود 6 الی 9 درصد از بیماران 45 تا 64 سالهای که به تومورهای بدخیم مثل گلیوبلاستوما مبتلا هستند نیز می توانند بیش از 5 سال زنده بمانند. در این میان، درصد کمی نیز هستند که متاسفانه به خاطر درمان دیر هنگام یا شرایط سنی و جسمی نامناسب، بین 12 الی 18 ماه زنده خواهند ماند.
طول عمر بیماران تومور مغزی بدخیم
اگر چه شرایط برای بیماران تومور مغزی در نگاه اول در حالت بدخیم اندکی سخت به نظر میرسد ولی باید بدانید که سرطان درمان شدنی است. در واقع بیش از تلاش پزشکان این روحیه افراد است که میتواند به پروسه درمان بیمار کمک کند. حتماً اگر بیمار با داشتن ذهنی برنده برای غلبه کردم بر این بیماری سطح روحیه و آمادگی ذهنی خود را بالا نگه دارد میتواند به نتایج مطلوب تری برای بهبودی برسد.
نکته دیگر این است که پزشکان تا آخرین روز عمر بیمار موظفند درمان را ادامه دهند. با همه ی این اوصاف تجربه نشان داده است حدود 40 درصد بیماران تومور مغزی بدخیم بیش از 8 سال پس از تشخیص تومور می توانند زندگی کنند.
طول عمر بیماران تومور مغزی خوش خیم
در بسیاری از مواقع یک تومور مغزی علیرغم اینکه خوش خیم است ولی بسته به نوع و اندازه و محل تشکیل آن ممکن است دردسرساز شود و در برخی موارد منجر به شرایط ناگواری برای بیمار گردد. اما حدود 75 درصد تومورهای خوش خیم نیاز به جراحی ندارند و قابل کنترل هستند و اگر هم نیاز به جراحی داشته باشند دیگر عود نکرده و روش درمانی تکمیلی بعد از جراحی مانند شیمی درمانی و پرتو درمانی لازم نیست.
نهایتاً باید گفت که پیش بینی دقیق راجع به چگونگی رفتار تومور و تأثیر پذیری بدن بیمار از آن تقریباً امری غیرممکن است و هر آنچه گفته میشود حسب تحقیق و بررسی تجربیات است.
آیا تومور مغزی خوش خیم کشنده است؟
تومور مغزی خوش خیم عمدتا کشنده نیست و فرد می تواند با درمان آن به زندگی خود ادامه دهد. اما این موضوع بستگی به نحوه درمان، عوارض، نوع تومور، بیماری های زمینه ای فرد و... دارد و نمی توان به طور قطعی گفت که تومور های مغزی خوش خیم کشنده اند یا خیر.
خطرناک ترین و بدترین نوع تومورهای مغزی کدام است؟
خطرناکترین و بدترین نوع تومور مغزی به گلیوبلاستوما (glioblastoma) معروف است. این تومور در محل سلولهای گلیال مغزی تولید شده و از خانوادهی گرید 4 و بدخیم است و برای درمان آن چالش های زیادی دارد. گلیوبلاستوما دارای سرعت تکثیر زیادی بوده و عموماً بافتهای دیگری را هم در نواحی اطراف خود درگیر می کنند.
تومورهای بدخیم دیگری هم وجود دارد که البته سرعت رشد آن ها از گلیوبلاستوما کمتر است و در رتبههای بعدی دشوار ترین تومورهای مغزی قرار میگیرند، مانند مدولوبلاستوما(medulloblastoma) که در کودکان شیوع بیشتری دارد، آستروسیتوما که مشترک است بین مغز و نخاع و در واقع به سیستم عصبی مرکزی بدن(CNS) مربوط میشود.
چه عواملی منجر به خطر مرگ در اثر ابتلا به تومور مغزی می شوند؟
در مورد عوامل تشدید کننده بیماری تومور مغزی باید گفت که به شرایط زیادی بستگی دارد. مجموع این شرایط در میزان خطرناک بودن و در واقع چالش بیشتر درمان تومور مغزی تعیین کننده است. عوامل تشدید کننده و افزایش خطر ابتلا به مرگ در تومور مغزی وابسته به موارد زیر هستند:
- سن بیمار
- ناحیه تشکیل تومور مغزی
- بیماری های زمینه ای بیمار مبتلا به تومور مغزی
- نوع تومور
- بدخیم یا خوش خیم بودن تومور
- اندازه و پیشرفت تومور مغزی
- درجه بندی گرید تومور مغزی
- اقدامات قبل و مراقبت های بعد از جراحی
- بیماری های موازی با تومور مغزی مانند هیدروسفالی
- سرعت رشد تومور
- میزان تخصص پزشک و جراح در درمان تومور مغزی
- شرایط روحی روانی فرد بیمار
- شرایط و محیط زندگی فرد بیمار
چه کسانی در معرض تومور مغزی خطرناک هستند؟
دلایل ابتلا تومور مغزی مانند دیگر سرطان های نواحی مختلف بدن هنوز ناشناخته هستند. اما تحقیقات و تجربیات پزشکی برخی از عوامل که احتمالاً افراد در این گروه ها میتوانند بیشتر در معرض ابتلا به تومور مغزی قرار بگیرند را مورد مطالعه قرار داده است ولی گاهاً مشاهده شده است که فردی بدون اینکه در یکی از این گروه های تقسیم بندی شده قرار بگیرد دچار بیماری تومور مغزیخطرناک یا سرطان شده است.
از جمله شرایطی که مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است نتایج و موارد زیر هستند:
- تومور مغزی در مردان نسبت به زنان شایع تر است.
- بالا رفتن سن و پبیماریهایزمینه ای ملانند قند و فشار خون و … خطر ابتلا به تومور مغزی را افزایش میدهد.
- سبک زندگی نادرست از جمله تغذیهی ناسالم، ورزش نکردن، مصرف دخانیات و خواب نامنظم باعث افزایش شانس ابتلا میگردد.
- افرادی که دارای سابقه ارثی سرطان در یکی از افراد خانواده و نزدیکان خود هستند ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به تومور مغزی و دیگر تودهها قرار داشته باشند.
- ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن در اثر استرس های شدید با چاشنی افسردگیهای مزمن و یا داروهایی که بعد از پیوند عضوی به بدن جهت کاهش سیستم ایمنی تجویز میشود، میتواند باعث ابتلا به سرطان گردد.
- کار یا زندگی کردن در محلی حاوی مواد شیمیایی و سمی صنعتی مشغول مانند برخی کارخانجات صنایع فولاد، پتروشیمیها و پالایشگاهها، تولیدی لاستیک و ...
- افرادی که به صورت متناوب یا قبلاً بصورت مقطعی در معرض تابش اشعه ناشی از طریق رادیوتراپی قرار گرفته اند، میتواند ریسک ابتلا به این عارضه در آنها بیشتر باشد.
لزوم انتخاب بهترین دکتر و جراح تومور مغزی
به دلیل حساسیت بالا برای تشخیص و درمان تومور مغزی و پیچیده بودن پروسه درمانی آن و همچنین جهت کسب مطلوب ترین نتیجه به یک پزشک حاذق و مجرب مراجعه نمود. این اتفاق، قطعاً از میزان ریسک درمان و حتی عمل جراحی برای رها شدن از این عارضه مغزی می کاهد. حال سوال این است که چگونه میشود به بهترین جراح تومور مغزی برای کنترل خطر این بیماری دسترسی پیدا کرد؟ چه آیتمهایی باید در نظر گرفت تا یک جراح را انتخاب کرد؟
برای این مهم بهتر است پزشک دارای گواهینامه های علمی از مراکز معتبر بین المللی باشد، توصیه میشود جراح مدنظر دارای تجربه کافی در زمینه درمان تومور مغزی باشد، نظرات بیماران قبلی که نزد همین جراح مورد بحث درمان شده اند در مورد نحوه درمانیاش میتواند تعیین کننده باشد و حتی دیگر اعضای کادر درمانی در حیطه های دیگر پزشکی راجع به او چه میگویند و مواردی مشابه این ها ، آن وقت است که با خیال راحت میتوان پزشک جراح خود را انتخاب و به او اعتماد کرد.