

دوره نقاهت و مراقبت های بعد از لیفت سینه

پس از جراحی لیفت سینه به دلیل ایجاد برشها و سایر اقدامات صورت گرفته در جراحی برای فرمدهی سینه، بیماران برخی عوارض مانند درد، تورم و کبودی را تجربه میکنند. در دوره نقاهت پس از جراحی لیفت سینه بیماران برای بهبودی سریع و کسب بهترین نتایج باید نسبت به رعایت و انجام برخی از نکات و دستورالعملهای مراقبتی، بهداشتی و دارویی اقدام کنند. در صورت رعایت مراقبت های بعد از جراحی لیفت سینه، بیماران دوران نقاهت ایمن و بیخطری را تجربه میکنند.
مدت زمان دوره نقاهت بعد از لیفت سینه
به طور کلی، زنانی که تحت جراحی لیفت سینه قرار میگیرند، ظرف مدت 2 هفته بهبود مییابند. مدت زمان دوره نقاهت بعد از عمل لیفت سینه به توانایی درمانی و شرایط جسمانی بیمار، سن بیمار، پیچیدگی و اقدامات صورت گرفته در جراحی (مانند کاربرد پروتز، پیوند چربی یا کوچک کردن سینه)، مهارت و تجربه جراح و میزان رعایت نکات توصیه شده توسط پزشک قبل و بعد از عمل، بستگی دارد.
بازه زمانی دوره نقاهت بعد از لیفت سینه
دوره نقاهت بعد از لیفت سینه در صورتی که با انجام برخی موارد مانند قرار دادن پروتز همراه باشد، ممکن است تا 6 هفته طول بکشد. با این حال معمولاً برای بهبودی بعد از جراحی لیفت سینه بیمار به 3 تا 4 هفته زمان نیاز دارد.
روز جراحی لیفت سینه
پس از پایان جراحی لیفت سینه، بیماران در اتاق ریکاوری به هوش آمده و تحت نظارت کادر درمان قرار میگیرند. به دلیل به جا ماندن مقداری از اثرات داروهای ضددرد و داروی بیهوشی مورد استفاده در حین جراحی، بیماران در چند ساعت اول نسبتاً دردی را احساس نمیکنند. پزشک داروهای ضددرد و ضدالتهاب را برای دوره نقاهت بعد از جراحی لیفت سینه برای بیمار تجویز میکند.
در روز اول بعد از جراحی، سینههای بیمار با باندها و یک سوتین طبی و جراحی پوشانده میشوند. در برخی از افراد، درن کوچکی برای خروج مایعات اضافی بدن بیمار در نزدیکی برشها وصل میشود. برخی بیماران ترجیح میدهند روز اول و دوم بعد از جراحی (تا زمان از بین رفتن اثرات داروی بیهوشی) در بیمارستان تحت مراقبت باشند. بیماران باید صرفاً در این روزها برای بهبودی بعد از عمل لیفت سینه استراحت کنند.
سه روز پس از لیفت سینه
در 3 روز اول بعد از جراحی، بیماران ممکن است درد خفیف تا متوسط را احساس کنند. در روزهای ابتدایی دوره نقاهت بعد از لیفت سینه بیماران ممکن است به دلیل اثرات داروی بیهوشی مقداری حالت تهوع داشته باشند. این عارضه کاملاً طبیعی بوده و معمولاً (بدون مداخله) خود به خود از بین میرود. بیماران باید در طول دوره نقاهت بعد از عمل لیفت سینه برای محافظت از محل برشها سوتین مخصوص را استفاده کنند. به طور معمول لولهی زهکشی (درن) و پانسمانها در این دوره زمانی برداشته میشوند.
بیماران در 3 روز اول دوره نقاهت به هیچ وجه نباید دوش بگیرند و برای شستشوی خود باید از حمام اسفنجی استفاده کنند. بیماران باید برای جلوگیری از کاهش درد و تورم در هنگام استراحت و خواب به پشت خوابیده و از چند بالش به عنوان تکیهگاه و یک بالش زیر زانوها (برای جلوگیری از غلت زدن به پهلوها) استفاده کنند. همچنین استفاده از کمپرس سرد در ناحیه تحت درمان طبق دستورالعمل پزشک برای کاهش تورم و درد در این بازه زمانی، بسیار مفید و مؤثر است.
یک هفته پس از لیفت سینه
با رسیدن به پایان هفته 1، سطح درد به طور قابلتوجهی کاهش مییابد. در حالی که ممکن است تورم (در حد متوسط) و کبودی سینهها ادامه داشته باشند. بیماران ممکن است در ناحیه سینهها احساس بیحسی یا تغییر احساس را تجربه کنند. در این بازه زمانی، بیمار میتواند فعالیتهای بسیار ساده و سبک را در خانه انجام دهد. بیماران باید از انجام هرگونه فعالیتی مانند خم شدن، بلندکردن اجسام سنگین و بالا بردن بازوها خودداری کنند.
به طور کلی به بیماران توصیه میشود که به مدت 2 هفته از محل کار خود مرخصی بگیرند. اما در صورتی که شغل بیمار از نظر فیزیکی فشاری را به ناحیه تحت درمان وارد نکند، بیمار پس از مشورت با پزشک میتواند کار خود را پس از 1 هفته آغاز کند. انجام پیادهروی سبک در این بازه زمانی توصیه میشود.
دو هفته پس از لیفت سینه
درد بیمار باید تا هفته 2 برطرف شود. انجام فعالیتهای شدید در هفته دوم همچنان برای بیمار ممنوع است. هر گونه بخیه (در صورتی که بخیه قابل جذب نباشد) در هفته دوم برداشته میشود. احساس بیحسی یا گزگز ممکن است در این بازه زمانی هنوز ادامه داشته باشد، اما به تدریج این عوارض شروع به کاهش میکنند. برشهای جراحی در طول این مدت شروع به بهبود کرده و بیماران قادرند دوش گرفتن خود را از سر بگیرند. با این حال، بیماران باید از حمام کردن داخل وان و رفتن به سونا، جکوزی و استخر به دلیل احتمال ایجاد عفونت خودداری کنند.
یک ماه پس از لیفت سینه
در این زمان اعصاب حسی در سینهها به حالت طبیعی بازگشته و بیماران علائم بیحسی و گزگز را احساس نمیکنند. بیماران 1 ماه بعد از جراحی میتوانند بیشتر فعالیتهای روزمره خود را از سر بگیرند، اما انجام ورزشهای شدید و فشرده مانند وزنه زدن و تنیس به دلیل وارد کردن فشار به ناحیه تحت درمان به هیچ عنوان توصیه نمیشود. در این بازده زمانی برشها و زخمهای جراحی لیفت سینه به طور کامل بهبود یافته و بیمار میتواند حمام کردن خود را شروع کند. بیشتر تورم در ناحیه تحت درمان در این مدت فروکش میکند.
شش هفته بعد از لیفت سینه
بیماران بعد از 6 هفته میتوانند از سوتینهای مخصوص پس از جراحی استفاده نکرده و سوتینهای دلخواه (زمان استفاده از سوتینهای فنردار باید توسط پزشک تعیین شود) خود را به تن کنند. بیمار قادر است به فعالیتهای عادی خود بازگشته و در صورت تمایل به پهلو بخوابد. در این زمان بیماران میتوانند از درمانهای کاهش دهنده جای زخم مانند کرمها، روغنهای ماساژ و نوارهای سیلیکونی تجویز شده توسط پزشک استفاده کنند. بیماران باید از ناحیه تحت درمان در برابر نور خورشید محافظت کنند. برای این منظور استفاده از کرمهای ضدآفتاب توصیه میشود.
مراقبت های بعد از لیفت سینه
برای کسب بهترین نتایج در دوران نقاهت (تقریباً 6 هفته) بیماران باید مراقبت های بعد از عمل لیفت سینه را انجام دهند. انجام و رعایت کردن این مراقبتها در کاهش و به حداقل رساندن عوارض پس از جراحی لیفت سینه، نقش مهمی دارند. برخی از این مراقبتها عبارتند از:
رعایت دستورالعمل های پزشک بعد از لیفت سینه
بعد از جراحی، پزشک تمام مراقبت های بعد از جراحی لیفت سینه را در قالب دستورالعملهایی به بیمار ارائه میدهد. این مراقبت ها شامل این موارد هستند؛ داروها و نحوه مصرف، مواد غذایی و نوشیدنیهای مجاز، نحوه صحیح خوابیدن، میزان و حدود فعالیتهای مجاز، منع مصرف برخی از مواد غذایی و دارویی و هر آن چه برای بهبودی سریع بیمار مورد نیاز است. پیروی و رعایت این نکات در سرعت روند بهبودی بعد از لیفت سینه و به حداقل رساندن آسیبها ضروری است.
مراقبت از بخیه و تعویض پانسمان بعد از لیفت سینه
به منظور بهبودی پس از جراحی لیفت سینه، بیماران باید از بخیههای ناحیه تحت درمان به طور ویژه مراقبت کنند. بیمار باید از خیس شدن زخمها و برشهای جراحی به دلیل احتمال ایجاد عفونت و تأخیر در روند بهبودی خودداری کند. همچنین بیمار باید برای بهبودی سریع زخمها، برشهای محل جراحی را به دقت تمیز، خشک و بانداژ کنند. در چند روز اول برای خشک ماندن بخیهها و برشهای جراحی بیماران باید به جای دوش گرفتن از حمام اسفنجی استفاده کنند.
بیماران برای به حداقل رساندن سوزش در اطراف برشها و محافظت از زخمها در برابر سایش و کاهش خطر عفونت باید از سوتینهای طبی و مخصوص طراحی شده برای دوران نقاهت بعد از جراحی لیفت سینه استفاده کند.
استراحت کافی بعد از لیفت سینه
بیماران باید برای تسریع در روند بهبودی بعد از عمل لیفت سینه به مدت چند روز به طور کامل استراحت کنند. خواب خوب یکی از مهمترین جنبههای درمان مفید و مؤثر است. بهتر است بیماران در هفته اول بیشتر زمان خود را به حالت درازکش یا نشسته استراحت کنند. بدن انسان در زمان خواب به ترمیم اجزای مختلف میپردازد، بنابراین داشتن خواب کافی و منظم در بهبود زخمهای ناشی از جراحی لیفت سینه مهم است. کم خوابی ممکن است بهبودی برشها را دچار پیچیدگی کند.
خوابیدن به پهلو و بر روی شکم با وارد کردن فشار بر روی سینهها، برشهای جراحی را تحت تأثیر قرار داده و باعث بروز عوارضی مانند درد، تورم و خونریزی و همچنین طولانیشدن دوره نقاهت بعد از لیفت سینه میشود. در هنگام استراحت و خوابیدن بیمار باید از قرار دادن سر در راستای بدن خودداری کرده و به منظور کاهش تورم، درد و خونریزی به پشت بخوابد. مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه و نسکافه میتواند باعث اختلال در روند خواب شود. از سوی دیگر مصرف این نوشیدنیها با افزایش ضربان قلب و فشارخون ممکن است خطراتی را در دوره نقاهت ایجاد کنند.
مصرف داروهای تجویزی بعد از لیفت سینه
پزشک برای جلوگیری از عفونت بعد از جراحی، آنتیبیوتیکها را برای مدت 5 تا 7 برای بیمار تجویز میکند. استفاده از داروهای آنتیبیوتیک (دوره درمان آنتیبیوتیکها باید کامل شود) در کاهش احتمال بروز هر گونه عفونت در محل جراحی مؤثر هستند. داروهای ضددرد نیز برای کنترل درد و ایجاد آرامش و بهبودی بعد از جراحی لیفت سینه تجویز میشوند. مصرف داروهای تجویزی به بیماران در راحت گذراندن دوره نقاهت کمک بسزایی میکند.
بیماران باید برای بهبودی سریع، کسب نتایج موفقیتآمیز و جلوگیری از بروز عوارضی مانند درد و عفونت، داروهای تجویزشده پزشک را صحیح و منظم مصرف کنند. به تأخیر انداختن مصرف داروهای مسکن تجویز شده، ممکن است باعث بروز دردهای شدیدی شود که به راحتی و سرعت قابل کنترل نباشند.
پوشیدن سوتین طبی بعد از لیفت سینه
به منظور محافظت از زخمهای جراحی، خارج کردن مایعات اضافی از ناحیه تحت درمان، بهبود جریان خون، کاهش تورم و کمک به روند بهبودی بعد از جراحی لیفت سینه، پزشک استفاده مداوم از سوتینهای طبی و مخصوص را برای مدت حداقل 4 تا 6 هفته توصیه میکند. بعد از گذشت زمان تعیین شده بیماران میتوانند از سوتینهای ورزشی با قدرت نگهدارندگی بالا (بدون فنر و سیم) استفاده کنند.
بیماران باید برای مدتی از پوشیدن سوتینهای فنردار و کاپدار خودداری کنند. سوتینهای دارای زیپ از جلو به دلیل کاربرد راحت ایدهآل هستند. رعایت مراقبت های بعد از لیفت سینه طبق توصیههای پزشک در خصوص پوشیدن سوتینهای مخصوص بسیار مهم است زیرا بسته به وسعت و پیچیدگی عمل و نیازهای خاص بیماران، ممکن است این توصیهها متفاوت باشد.
حمام کردن بعد از لیفت سینه
بیمار باید یک روز قبل از جراحی لیفت سینه به منظور تمیز کردن ناحیه تحت درمان و پیشگیری از عفونت استحمام کند. در چند روز اول دوران نقاهت بعد از لیفت سینه بیماران نمیتوانند دوش گرفته یا حمام کنند. از این رو، بیماران به حمام اسفنجی نیاز دارند. بعد از 3 روز بیمار میتواند دوش بگیرد. اما بهتر است آب به طور مستقیم بر روی محل تحت درمان ریخته نشود.
با توجه به این که قرار گرفتن در معرض آب داغ یا بخار (بعد از عمل، ناحیه سینه به دما بسیار حساس است) میتواند منجر به تشدید تورم و التهاب شود، بیماران صرفاً بعد از 3 روز میتوانند از دوش نسبتاً گرم استفاده کنند. برای جلوگیری از عفونت، بیمار نباید به مدت 1 ماه داخل وان حمام کند.
فعالیت و ورزش بعد از لیفت سینه
بیماران برای جلوگیری از لخته شدن خون میتوانند پیادهروی سبک و ملایم را انجام دهند. از سوی دیگر انجام ورزشهای سنگین با واردکردن فشار به عضلات ناحیه تحت درمان باعث بروز درد و افزایش فشار خون و احتمال خونریزی در محل برشها میشود. بیماران باید به مدت 6 هفته از انجام ورزشها و فعالیتهای شدید خودداری کنند.
خودداری از مصرف دخانیات و مشروبات الکلی بعد از لیفت سینه
استعمال دخانیات و نوشیدن مشروبات الکلی قبل و بعد از جراحی به طور قابلتوجهی در روند بهبودی بعد از لیفت سینه اختلال ایجاد کرده و منجر به کبودی و تورم در ناحیه تحت درمان میشود. به منظور جلوگیری از اثرات منفی سیگار و الکل در روند جراحی و بهبودی، بیماران باید از استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنیهای الکلی چند هفته قبل و بعد از جراحی خودداری کنند.
نیکوتین با انقباض عروق خونی، خونرسانی به زخمها را کاهش داده و به طور قابلتوجهی روند بهبودی بعد از عمل لیفت سینه را به تأخیر میاندازد. این مسئله میتواند منجر به نکروز پوست، ایجاد اسکار و عفونت شود.
هیدراته نگه داشتن بدن بعد از لیفت سینه
هیدراته نگه داشتن بدن برای بهبودی بعد از عمل لیفت سینه، بسیار ضروری است. نوشیدن آب و مایعات فراوان میتواند به دفع سموم بدن، حفظ عملکرد مناسب بدن، مرطوب نگه داشتن پوست ناحیه تحت درمان و کاهش التهاب و تورم کمک کند. نوشیدن مایعات فراوان با بهبود گردش خون، منجر به رسیدن مناسب و سریع اکسیژن و مواد غذایی به نواحی تحت درمان میشود.
تغذیه و رژیم غذایی بعد از لیفت سینه
تغذیه و رژیم غذایی سالم قبل و بعد از جراحی برای بهبودی بعد از جراحی لیفت سینه بسیار ضروری و مهم است. بیماران باید سعی کنند غذاهای غنی از فیبر، مواد معدنی، پروتئینها، ویتامینهای طبیعی مانند ویتامین K، (مصرف ویتامین K به دلیل ایجاد پروتئینهای مختلف و مناسب برای لخته شدن خون بعد از جراحی بسیار مهم است)، C (کمک به سنتز کلاژن و بهبود زخم)، A (کمک به رشد سلولهای اپیتلیال و بهبود زخم)، روی (ضروری برای سنتز پروتئین و رشد سلولی و کمک به بهبود زخم)، آهن (پشتیبانی از گلبولهای قرمز خون برای حمل اکسیژن و کمک به ترمیم بافتهای محل تحت درمان)، امگا 3، سبزیجات، تخممرغ، انواع توتها و ماست مصرف کنند.
تغذیه خوب و مناسب به بهبود سریع زخم کمک میکند. این در حالی است که مصرف غذاهای نامناسب احتمال باز شدن و پارگی زخمها را افزایش میدهد. غذاهای فرآوری شده اغلب سرشار از قند، چربیهای ناسالم و مواد افزودنی هستند. استفاده از این مواد غذایی التهاب را افزایش داده و فرایند بهبودی بعد از عمل لیفت سینه را کند میکند. غذاهای تند نیز با تحریک سیستم گوارش میتوانند باعث ایجاد درد و ناراحتی شوند این مسئله به ویژه زمان استفاده بیمار از داروهای ضددرد رایجتر است. از سوی دیگر، خوردن غذاهای غنی از سدیم ممکن است منجر به احتباس آب و تشدید تورم شود.
نکات مهم مراقبت های بعد از لیفت سینه
برخی از نکات و مراقبتهای بعد از عمل لیفت سینه عبارتند از:
-
استفاده از کرمهای ضدآفتاب برای محافظت از زخمهای بعد از جراحی (حداقل SPF 30)
-
رعایت و پیروی کردن از کلیه دستورالعملهای بعد از جراحی
-
مصرف صحیح و منظم داروهای تجویزشده پزشک (شامل داروهای ضددرد، ضدالتهاب و آنتیبیوتیکها)
-
استراحت و خواب کافی و منظم
-
دوری از هرگونه تنش و پرهیز از قرارگرفتن در موقعیتهای استرسزا
-
رعایت اصول مربوط به نحوه خوابیدن صحیح
-
استفاده از رژیم غذایی مناسب
-
پرهیز از مصرف نمک، غذاهای فرآوری شده، غذاهای تند و غذاهای غنی از سدیم
-
اجتناب از خیس کردن برشها برای جلوگیری از بروز عفونت در ناحیه تحت درمان
-
خودداری از حمام کردن و رفتن به سونا، جکوزی برای مدت 1 ماه
-
پرهیز از استعمال دخانیات
-
خودداری از مصرف نوشیدنیهای الکلی و حاوی کافئین
-
پوشیدن مداوم سوتینهای طبی و مخصوص تجویزشده پزشک برای مدت 6 هفته
-
خودداری از پوشیدن سوتینهای فنرداریا سیمدار تا زمان تعیین شده توسط پزشک
-
خودداری از انجام فعالیتهای ورزشی شدید حداقل تا 6 هفته (کلیه فعالیتهایی که منجر به افزایش ضربان قلب، فشار خون و تعریق میشوند).
-
اجتناب از بالابردن و حرکت زیاد بازوها در دوره نقاهت بعد از جراحی لیفت سینه
-
پوشیدن لباسهای گشاد، راحت و مناسب جهت جلوگیری از ساییده شدن زخمها یا بالا بردن بازوها
-
محافظت از ناحیه تحت درمان در برابر آسیب و وارد شدن ضربه یا فشار
-
استفاده از داروهای تجویز شده پزشک برای از بین بردن جای زخمها و برشها بعد از هفته 6
-
نوشیدن مایعات و آب فراوان به منظور هیدراته نگه داشتن بدن
-
پرهیز از خم شدن، هل دادن و بلندکردن وسایل سنگین
-
کنترل کردن ناحیه تحت درمان به لحاظ بروز هرگونه تغییر یا درد غیرعادی و عفونت
-
انجام فعالبتهای بدنی سبک مانند پیادهروی برای بهبود گردش خون
-
حرکت دادن پاها در جهت بالا و پایین (مانند فشار دادن روی پدال گاز) در حالت استراحت برای جلوگیری از لخته شدن خون در پاها (عارضه ترمبوز وریری عمقی در پاها از عوارض داروی بیهوشی و استراحت بیش از حد)
-
ویزیت پزشک در زمان تعیین شده
-
پرهیز از مصرف داروهای مانند مکملهای ویتامین E و گیاهی (برخی مکملهای گیاهی با داروهای بیهوشی یا مسکنها تداخل دارند)، داروهای رقیقکننده خون مانند آسپرین، ایبوپروفن، (هر داروی افزایش دهنده خطر خونریزی)
-
خوردن وعدههای غذایی سبک مانند سوپ (به ویژه اگر بعد از عمل بیمار دچار حالت تهوع است).
-
خودداری از رانندگی در دوره نقاهت بعد از جراحی لیفت سینه تا زمان تعیین شده توسط پزشک
-
استفاده از کمپرس سرد یا یخ برای کاهش تورم و درد
-
پرهیز از مصرف خودسرانه برخی داروها یا تغییر دارو و دوز مصرفی به دلیل افزایش احتمال تداخل دارویی
-
خودداری از برقراری رابطه جنسی تا 2 هفته
-
استفاده از محصولات مراقبتی تجویز شده توسط پزشک برای جلوگیری از خشکی پوست ناحیه درمان و بهبودی زخمها
-
خودداری از دست زدن به بخیهها
-
خودداری از بارداری بعد از لیفت سینه تا زمان تعیین شده توسط پزشک (در زمان بارداری سینهها به دلیل نوسانات هورمونی و افزایش گردش خون دچار تغییراتی شده و ممکن است برخی از نتایج لیفت سینه از بین بروند).