آیا عمل لیفت سینه درد دارد؟
درد لیفت سینه در طول عمل و پس از آن به عنوان یک دغدغه رایج برای اکثر بیماران در نظر گرفته میشود. به منظور مدیریت درد و بهبودی سریع بیمار، انجام این عمل تحت نظر جراح متخصص و با تجربه بسیار مهم است. در حین عمل برای اطمینان از راحتی و جلوگیری از درد، به بیماران داروی بیهوشی تزریق شده و بیماران در طول عمل هیچ گونه دردی احساس نمیکنند.
درد بعد از جراحی لیفت سینه
سطح درد و مدت آن در افراد مختلف به دلیل یکسان نبودن آستانه تحمل، نسبی بودن درد، وسعت جراحی و روشهای مدیریت درد مورد استفاده در حین و بعد از عمل، متفاوت است. با از بین رفتن اثرات بیهوشی، بروز عوارض جانبی مانند درد بعد از لیفت سینه همانند سایر روشهای جراحی امری طبیعی قلمداد میشود. اکثر زنان در چند روز اول (2 تا 3 روز) پس از لیفت سینه درجاتی از درد (خفیف تا متوسط) را در قسمتهایی مانند آرئول (هاله سینه یا قسمت رنگی نوک سینه)، نوک سینه و سینه احساس میکنند.
در حالی که درد بعد از عمل لیفت سینه قابل انتظار است، زنان معمولاً بیان میکنند که جراحی لیفت سینه کمتر از حد انتظار آنها دردناک است. با توجه به تجربه بیماران، دردها معمولاً بیشتر محدود به نواحی برشها بوده و درد کمتری در ناحیه درون سینهها یا بالای قفسه سینه احساس میشود. در صورت استفاده از درن و پروتز در جراحی امکان بروز درد بیشتر نیز وجود دارد.
درد بعد از جراحی لیفت سینه، معمولاً با استفاده از داروهای ضددرد و داروهای ضدالتهاب تجویز شده توسط پزشک به خوبی کنترل میشوند. جراح متخصص با برنامه ریزی برای مدیریت درد بر اساس نیازها و ترجیحات فردی بیمار میتواند میزان درد بیماران را به خوبی کنترل کند. در صورت بروز درد شدید و طولانیمدت (دردی که با مصرف داروهای ضددرد نیز قابل کنترل نیست) در طول دوره نقاهت، بیماران باید سریع به پزشک مراجعه کنند.
علت درد بعد از لیفت سینه
دلایل مختلفی در درد بعد از لیفت سینه نقش دارند. برخی از عوامل ایجاد درد عمل لیفت سینه عبارتند از:
-
درد ناشی از برشهای ناحیه تحت درمان بعد از لیفت سینه:
از آن جایی که لیفت سینه با برشهای جراحی همراه است، همواره انتظار بروز درد بعد از جراحی لیفت سینه وجود دارد. با ایجاد برشهای جراحی بافتهای اطراف برشها و پوست ناحیه تحت درمان آسیب دیده و منجر به ایجاد درد بعد از لیفت سینه میشوند. بیماران با مصرف داروهای ضددرد و رعایت دستورالعملهای بعد از عمل میتوانند تا حد زیادی این دردها را کنترل کنند.
-
درد لیفت سینه ناشی از عفونت:
مانند هر روش جراحی احتمال ایجاد عفونت بعد از عمل لیفت سینه به دلیل ورود باکتریها یا میکروارگانیسمها از طریق برشها وجود دارد. در صورت بروز عفونت علائمی مانند درد، قرمزی، تورم، ترشحات (چرک) و تب در عرض چند روز پس از عمل بروز میکنند. درصورت بروز عفونت بیماران باید سریع به پزشک مراجعه کنند. عدم مراجعه به پزشک و انجام مراقبتهای پزشکی برای کاهش درد و جلوگیری از تشدید عفونت عواقب جدی و خطرناکی را برای بیمار ایجاد میکند.
-
درد بعد از لیفت سینه ناشی از بزرگ شدن غدد لنفاوی:
غدد لنفاوی زیر بغل ممکن است به دلایل مختلفی متورم و دردناک شوند. برخی از غدد لنفاوری ممکن است در حین انجام عمل لیفت سینه دچار آسیب شده و به دلیل عفونت بالقوه یا در حین بهبودی، بزرگ شود. در این مواقع برای بهبود درد لیفت سینه باید به پزشک مراجعه شود.
-
درد بعد از لیفت سینه ناشی از هماتوم:
هماتوم یا لخته خون به دلیل تجمع خون در نزدیکی محل جراحی ایجاد میشود. تجمع خون منجر به درد، تورم و کبودی (به رنگ آبی، بنفش یا سیاه) میشود. هماتومهای خفیف توسط بدن جذب شده و هماتومهای بزرگ نیاز به مراقبتها و درمانهای پزشکی دارند. برخی اوقات نیز به دلیل وارد شدن ضربه یا آسیب به سینه احتمال ایجاد هماتوم و بروز عوارضی مانند درد وجود دارد که درصورت شدید بودن، بیمار باید فوراً به پزشک مراجعه کند. پزشک در صورت نیاز بسته به اندازه، شدت و مدت زمان ایجاد هماتوم میتواند خون را تخلیه کرده یا با جراحی آن را خارج کند.
-
درد بعد از جراحی لیفت سینه ناشی از سروما:
جمع شدن مایعات بدن (سرم یا خونابه) در نزدیکی محل برش جراحی میتواند تودهای به نام سروما را ایجاد کند. هنگام لمس این ناحیه بیماران احساس سوزش و درد در ناحیه ایمپلنت را احساس میکنند. هنگامی که بیماران دچار سروما در بافت سینه میشوند، باید به برشها و زخمها توجه بیشتری داشته باشند. برای از بین بردن این عارضه و درد ناشی از آن مراجعه بیمار به پزشک الزامی است.
-
درد پس از جراحی لیفت سینه ناشی از تورم و کبودی:
بخشی از درد بعد از لیفت سینه به دلیل تورم و کبودی در ناحیه تحت درمان است. تورم در 3 روز اول بعد از جراحی به حداکثر میزان خود میرسد و پس از آن به تدریج از شدت آن کاسته میشود. درد در ناحیه تحت درمان با کاهش میزان تورم کاسته میشود.
-
درد بعد از لیفت سینه ناشی از باز شدن زخم:
یک برش عفونی میتواند امکان باز شدن بخیههای قابل حل را افزایش دهد. اگر بخیهها زودتر از بهبودی کامل در بدن حل شوند، دو طرف زخم از یکدیگر جدا میشوند. البته برخی اوقات به دلیل بلند کردن جسم سنگین یا انجام فعالیت شدید بیمار، ممکن است این عارضه ایجاد شود. بروز این مشکل باعث درد بعد از لیفت سینه میشود. بیمار در صورت بروز این عارضه باید سریع به پزشک مراجعه کند.
-
درد بعد از لیفت سینه ناشی از نکروز پوست:
بافتهای اطراف ناحیه تحت درمان ممکن است به دلایل مختلفی به سبب عدم دسترسی به اکسیژن و موادغذایی دچار نکروز یا بافت مردگی شوند. در حین جراحی ممکن است خونرسانی به برخی از نواحی تغییر کرده و بافت آن ناحیه دچار آسیب شود. پوست از طیف رنگی آبی، بنفش و سیاه عبور کرده و زخم شروع به باز شدن میکند که در نتیجه موجب ایجاد درد میشود. مراجعه سریع به پزشک در محدود کردن خطرات و درد نقش مهمی دارد.
-
درد ناشی از انجام فعالیتهای فیزیکی:
انجام فعالیتهای بدنی سنگین و ورزشهای شدید بخصوص در ناحیه بالاتنه میتواند با واردکردن فشار به ناحیه تحت درمان منجر به بروز درد شود. بیماران برای جلوگیری از درد بعد از لیفت سینه، باید فعالیتهای بدنی خود را (به ویژه فعالیتهایی که عضلات سینه را تحت تأثیر قرار میدهند) برای مدتی محدود کنند.
-
درد به دلیل تحریک یا صدمه به اعصاب:
گاهی اوقات درد بعد از جراحی لیفت سینه ناشی از تحریک اعصاب در ناحیه تحت درمان است. بهبود دردهای عصبی معمولاً به زمان بیشتری نیاز داشته و با داروهای ضددرد مخصوص درد عصبی درمان میشود. برخی اوقات نیز ممکن است درد به دلیل صدمه جدی اعصاب سینه و نواحی اطراف آن ایجاد شود. این صدمات ممکن است دردهای مزمن در سینه را ایجاد کنند.
روش های مدیریت و کاهش درد بعد از لیفت سینه
مدیریت درد بعد از عمل لیفت سینه بخس مهمی از روند بهبودی بیمار محسوب میشود. برخی از روشهای کاهش و مدیریت درد لیفت سینه عبارتند از:
-
رعایت و اجرای دستورالعملهای پزشک بعد از جراحی
-
اختصاص زمان برای استراحت جهت بهبودی (1 تا 2 هفته)
-
مراقبت از برشها برای کاهش درد لیفت سینه، به حداقل رساندن احتمال خطر عفونت و ایجاد اسکار
-
استفاده صحیح و منظم داروهای تجویزشده توسط پزشک مانند داروهای ضددرد (بیمار نباید تا زمان درد شدید استفاده از داروها را به تأخیر بیندازد).
-
خودداری از بالا بردن بازوها برای جلوگیری از فشار بر روی برشها و تشدید درد جراحی لیفت سینه
-
پوشیدن لباسهای راحت برای جلوگیری از واردشدن فشار در حین پوشیدن لباس و ایجاد درد
-
اجتناب از انجام فعالیتهای سنگین مانند بلندکردن، هل دادن و خم شدن برای پیشگیری از درد بعد از لیفت سینه (محدود کردن حرکت بازو به فعالیتهایی مانند مسواک زدن، غذا خوردن، شانه زدن و شامپو زدن موها)
-
پرهیز از انجام ورزشهای مانند بدنسازی، ایروبیک یا ورزشهایی شامل استفاده از بازوها به مدت 6 هفته
-
خودداری از رانندگی تا زمان تعیین شده توسط پزشک
-
خودداری از وارد کردن فشار در ناحیه تحت درمان (این امر منجر به ناراحتی و تشدید درد عمل لیفت سینه میشود).
-
انجام فعالیتهای سبک بدنی مانند پیادهروی به منظور افزایش گردش خون بعد از 1 هفته
-
خودداری از انجام رابطه جنسی تا مدت 2 هفته
-
استعمال دخانیات در 3 هفته ابتدایی بعد از لیفت سینه روند بهبودی برشها را مختل کرده و احتمال افزایش علائمی مانند تورم، درد، خونریزی و کبودی را افزایش میدهد.
-
مصرف نوشیدنیهای الکلی در 3 هفته ابتدایی بعد از لیفت سینه با رقیق کردن خون و کاهش جریان خون در ناحیه تحت درمان منجر به بروز عوارضی مانند درد میشود. از سوی دیگر مصرف داروهای مسکن همزمان با مصرف نوشیدنیهای الکلی باعث ایجاد تداخل دارویی میشود.
-
اجتناب از قرارگرفتن در سونا، جکوزی و وان به دلیل احتمال طولانی شدن زمان بهبود برشها و ایجاد درد
-
استفاده از سوتینهای مخصوص تجویزشده توسط پزشک با بهبود گردش خون در ناحیه تحت درمان، در مدیریت تورم و درد بعد از جراحی لیفت سینه مؤثر است.
-
استفاده از کمپرس سرد یا یخ برای کاهش تورم، کبودی و درد ناحیه تحت درمان (جهت جلوگیری از سوختگی پوست یخ درون حوله یا دستمال قرار داده شده و از قراردادن مستقیم یخ بر روی پوست سینه خودداری شود. بهتر است کمپرس سرد به مدت 20 دقیقه در ناحیه تحت درمان قرار داده گیرد و بعد از وقفه 40 دقیقهای این روند تکرار شود. استفاده بیش از حد از کمپرس یخ و عادت کردن بدن به سرما، میتواند منجر به کاهش مزایای آن شود).
-
استفاده از بالش و تکیهگاه برای دراز کشیدن و خوابیدن به پشت برای حفظ زاویه 25 تا 45 درجهای به منظور بهبود گردش خون، کاهش تورم و درد لیفت سینه
بهبود درد بعد از لیفت سینه چقدر زمان می برد؟
مدت زمان مورد نیاز برای بهبود درد لیفت سینه در افراد مختلف، بسته به شدت جراحی، وضعیت و شرایط جسمانی بیمار، تخصص پزشک در انجام عمل، میزان رعایت نکات و دستورالعملهای بعد از عمل توسط بیمار و برخی عوامل دیگر متفاوت است. در اکثر بیماران بیشترین میزان درد بعد از جراحی لیفت سینه در طول 3 روز اول احساس میشود.
در حالت طبیعی پس از گذشت 3 روز، دردها به تدریج کاهش یافته و به احتمال زیاد 1 تا 2 هفته بعد از جراحی درصورت موفقیتآمیز بودن عمل و عدم وارد شدن فشارهای آسیبزا، بیماران دردی را احساس نمیکنند. البته در برخی شرایط درصورت استفاده از پروتز همزمان با لیفت سینه و مشکلات مربوط به آن یا صدمه دیدن اعصاب سینه ممکن است بیماران دردهای مزمن و طولانیمدت را تجربه کنند.
در موارد نادر ممکن است احساس درد بعد از لیفت سینه برای ماهها و سالها ادامه داشته باشد. این گونه دردهای بلندمدت و مزمن درصورت کنترل و درمان نشدن، توانایی تبدیل شدن به اختلالات پیچیدهتری را دارند. این اختلالات میتوانند بر سیستم مرکزی عصبی و خودمختار تأثیر گذاشته و مشکلاتی بسیار بیشتر از درد مزمن برای بیمار ایجاد کنند.