

شستن مو بعد از کاشت مو

شستشوی صحیح موها، برای به دست آوردن بهترین نتایج بعد از جراحی کاشت مو بسیار مهم است. در روزهای ابتدایی دوره نقاهت، موهای کاشتهشده استحکام کافی نداشته و گرافتها در اثر کمتوجهی و عدم مراقبت صحیح بیمار، از بین میروند. شستن موها بعد از جراحی کاشت مو، در جلوگیری از بروز عفونت و از بین بردن دلمهها و زخمهای پوست سر مؤثر بوده و به روند بهبودی بیمار پس از عمل، کمک بسزایی میکند. عدم شستشوی پوست سر و موها بعد از عمل میتواند باعث ایجاد چربی، شوره، جوش و کیست مویی شود.
پس از زمان تعیینشده توسط پزشک برای شروع شستشوی مو، بیمار باید دو هفته حداقل روزی یک بار (تعداد دفعات شستشوی موها بسته به صلاحدید پزشک) بهمدت 15دقیقه موهای خود را بشوید. بیماران برای شستشوی موها باید دستورالعملهای پزشک (زمان شستشوی مو، شامپوی مناسب، نحوه شستشو و مراقبتهای بعد از آن) را بهدقت رعایت کنند.
نحوه شستن موها بعد از کاشت مو
یادگیری نحوه شستن موها بعد از کاشت مو، میتواند برای جلوگیری از آسیب و اطمینان از موفقیتآمیز بودن پیوند موهای بیمار، بسیار مهم باشد. بهعلاوه، این مسئله منجر به تمیز نگهداشتن نواحی پیوند شده و اهداکننده میشود و خطر هرگونه عوارض غیرمنتظره، زخم یا عفونت را کاهش میدهد.
برای محافظت از موهای پیوندشده بعد از عمل کاشت مو، طی کردن برخی مراحل در هنگام شستن موها ضروروی است. این مراحل عبارتند از:
مرحله 1: قبل از شستشوی موها، بیمار بهمنظور نرمکردن دلمهها و زخمهای اطراف موهای پیوندشده، باید لایه نازکی از لوسیون (روغن یا مرطوبکننده) تجویزشده پزشک را روی ناحیه کاشته شده مو اسپری کند و بعد از 20 تا 30 دقیقه، محل مورد نظر را آبکشی کند. جهت جلوگیری از آسیب به پوست ناحیه پیوند شده و گرافتها باید از آب ولرم با فشار بسیار کم استفاده شود.
مرحله 2: در این مرحله، ناحیه اهداکننده و پیوند شده باید با شامپوی ملایم تجویز شده پزشک شسته شود. بیمار میتواند مقداری شامپو را با آب ولرم مخلوط کرده و بهآرامی روی ناحیه کاشته شده مو ریخته و با نوک انگشتان بهصورت ملایم و بهشکل عمودی موهای پیوند شده را تا مدت 15 دقیقه لمس کند. در این مرحله بیمار باید از شستن موها با فشار زیاد و حرکات دورانی (بهعلت آسیبرسیدن به فولیکولهای مو) خودداری کند. همچنین بیمار نباید تا مدت دو هفته پوست سر یا گرافتها را ماساژ دهد. بیمار برای پاکسازی بقایای بافتها و خون موجود در ناحیه اهداکننده نیز باید در هفته اول بعد از عمل، از شامپو استفاده کند. بعد از 15 دقیقه باید موها با آب ولرم و کمفشار آبکشی شوند. در این مرحله، بیمار باید تا زمان پاک شدن کامل شامپو از روی پوست و فولیکولها، آبکشی موها را ادامه دهد.
مرحله 3: پس از شستن موها، باید از حوله کاغذی ضخیم برای خشک کردن موها استفاده شود. استفاده از حوله یا سشوار برای خشککردن موها بعد از کاشت مو بهدلیل آسیب و از بین رفتن گرافتها، بههیچ وجه توصیه نمیشود.
بیمار میتواند بعد از خشک شدن موها از کرمهای آنتیبیوتیک تجویزشده توسط پزشک در ناحیه اهداکننده استفاده کند. استفاده از این کرمها تا 15 روز بعد از عمل کاشت مو، برای بهبود ناحیه اهداکننده مؤثر است.
بعد از حمام کردن چطور موهای خود را خشک کنیم؟
بیماران برای خشککردن موها بعد از شستشو باید موارد ذیل را رعایت کنند:
-
خشککردن موی سر در هوای آزاد بهطور طبیعی یا استفاده از حولههای کاغذی ضخیم و جاذب برای خشککردن مو (عدم استفاده از رولهای توالت و حولههای کاغذی نرم بهعلت جدا شدن بافتها در هنگام مرطوب شدن و برجاماندن بقایای آنها بر روی پوست سر).
-
عدم مالش سر با حوله کاغذی (صرفاً لمس آرام انجام شود).
-
پرهیز از خشک کردن موها با سشوار بعد از شستشو (جریان هوای قوی و حرارت باعث آسیب و نابودی گرافتها میشود).
-
خودداری از خشک کردن موها با حوله (بهدلیل آسیب، شکسته شدن و از بین رفتن گرافتها)
زمان مناسب شستن موها بعد از کاشت مو
باتوجه به حساس بودن گرافتها بعد از جراحی، بهمنظور محکم شدن ریشه موهای کاشته شده و محافظت از آسیب و خارج شدن آنها، بیمار باید از شستن موها تا زمان تعیین شده توسط پزشک خودداری کند. تعیین زمان اولین شستشوی مو بعد از کاشت، گام مهمی در روند بهبودی بیمار است. زمان مناسب برای شستشوی مو بعد از عمل کاشت مو، بسته به نوع عمل و شرایط بیمار، شدت و میزان عوارض و روند پیشرفت بهبودی بین 2 تا 4 روز (روز جراحی روز صفر درنظر گرفته میشود) متغیر است.
بیمار هنگام شستن مو برای اولین بار بعد از جراحی کاشت مو، باید به موارد ذیل توجه کند:
-
فشار کم آب: کمفشار بودن آب در اولین شستشوی مو بسیار مهم است. برای این منظور بیمار میتواند از یک سردوش با فشار بسیار کم یا یک ظرف (مانند فنجان) برای ریختن آرام آب بر روی سر خود استفاده کند.
-
شامپوی ملایم: بهدلیل حساسیت بالای فولیکولها بعد از عمل، بیمار باید از شامپوهای ملایم و فاقد ترکیبات شیمیایی استفاده کند.
شامپوی مناسب بعد از کاشت مو
بسیاری از شامپوها و نرمکنندهها، حاوی مواد شیمیایی هستند که بهطور بالقوه میتوانند برای مو یا پوست بیمار پس از جراحی کاشت مو مضر باشند. پس از جراحی کاشت مو، معمولاً پزشک برای از بین بردن دلمههای اطراف موهای کاشته شده (تقریباً برای مدت 10 تا 15 روز) شامپویی را برای شستشوی مو برای بیمار تجویز میکند. یکی از بهترین شامپوها برای استفاده بعد از کاشت مو شامپوی بچه یا شامپوهای گیاهی (مانند آلوئهورا) است. برای شستشوی مو بعد از جراحی کاشت مو، باید از شامپوها و فومهای طبیعی، مغذی، احیاکننده و حاوی موادی مانند مس (منجر به تحریک رشد مو و حفظ محیط سالم برای پوست)، اسیدهای آمینه کراتین (باعث تقویت و ترمیم موهای آسیبدیده)، روی (منجر به رشد مو و حفظ سلامت فولیکولهای مو) و کتوکونازول (جلوگیری از عفونت پوست و حفظ سلامت آن) استفاده شود.
همچنین بیماران باید از مصرف شامپوهای عطردار (باعث تحریک پوست)، دارای سولفات (منجربه از بین بردن روغنهای طبیعی پوست و تحریک آن)، حاوی پارابن (مواد نگهدارنده مصنوعی که باعث تحریک پوست میشود)، دارای سیلیکون و رنگ اکیداً خودداری کنند.
تا چه زمانی باید نحوه شستشوی مو بعد از کاشت را رعایت کنیم؟
بیمار باید تا زمان از بین رفتن دلمههای کاشت مو (تقریباً دو هفته) سر خود را با استفاده از شامپو و لوسیون دارویی تجویزشده توسط پزشک حداقل یک بار در روز بشوید. بسته به نظر پزشک بیماران با گذشت دو هفته تا یک ماه میتوانند روتین شستشوی موی خود را (یک روز در میان یا هر سه روز یکبار) آغاز کنند.
پروتکل ها و توصیه های عمومی برای شستن مو بعد از کاشت
رعایت برخی نکات برای شستشوی مو بعد از عمل کاشت مو، میتواند مانع آسیبدیدن و از بینرفتن موهای کاشتهشده شود. برخی از این موارد عبارتند از:
-
عدم شستشوی مو تا زمان تعیینشده توسط پزشک
-
استفاده از شامپوی ملایم تجویزشده توسط پزشک (مانند شامپوی بچه)
-
وارد نکردن هیچگونه فشار بر پوست سر و فولیکولهای کاشته شده
-
خودداری از قرارگرفتن زیر دوش
-
استفاده از آب ولرم برای شستشو و آبکشی موها (پرهیز از تحریک موها با آبسرد یا آبگرم)
-
لمس آرام پوست و گرافتها بهصورت عمودی برای از بین رفتن دلمهها و زخمهای روی پوست
-
پرهیز از ماساژ، خارش و چنگزدن موها
-
آبکشیکردن کامل موها پس از شامپو زدن (جهت پاک کردن شامپو از روی پوست سر یا اطراف فولیکولها)
-
عدم استفاده از حوله یا سشوار برای خشککردن موها
-
خشککردن مو در مجاورت هوا به طور طبیعی یا خشک کردن مو با حولههای کاغذی ضخیم (به صورت لمس ملایم جهت آبگیری)
-
استفاده از ظرف مناسب مانند فنجان برای ریختن آب بر روی سر
-
خودداری از ریختن مستقیم شامپو روی سر (استفاده از کف شامپو یا مخلوطکردن شامپو با مقداری آب)
-
استفاده از کرمها و لوسیونهای تجویزشده پزشک قبل و بعد از شستشوی موها
-
جلوگیری از تجمع بخار در حمام
-
پرهیز از شانهکردن مو
ماساژ دادن سر در هنگام شستشو موها بعد از کاشت مو امکان پذیر است؟
در روزهای ابتدایی دوره نقاهت، بیماران هنگام شستشوی مو با شامپو باید ناحیه گیرنده مو را بهآرامی با انگشتان خود لمس کنند. از مالش و شستشوی مو به شکل دورانی (شستشوی مو با نوک انگشتان بهصورت عمودی باشد) باید اکیداً خودداری شود. بیمار تا دو هفته بعد از کاشت مو درهنگام شستن ناحیه پیوند شده، نباید محل را ماساژ دهد. بعد از گذشت دو هفته بیمار میتواند ناحیه گیرنده مو را بهطور ملایم ماساژ داده و درصورت وجود دلمه بر روی پوست سر، با حرکات دورانی آرام باعث از بین رفتن آنها شود. بیمار باید موهای خود را با دست زدن به گرافتها بهمدت 15 دقیقه بشوید و سپس ناحیه مورد نظر را با آب ملایم آبکشی کند.
آیا می توان از شامپو کافئین برای شستشو مو پس از کاشت استفاده کرد؟
بهطورکلی، استفاده از شامپوهای کافئین تا دو هفته پس از کاشت مو توصیه نمیشود. بیماران تا دو هفته بعد از عمل باید از شامپوهای ملایمی که پزشک توصیه میکند مانند شامپو بچه برای شستشوی موی خود استفاده کنند. تاکنون هیچ مدرک علمی معتبری فواید شامپوهای کافئین را برای رشد سریع مو یا تسریع بهبودی بیماران پس از عمل کاشت مو نشان نداده است. با این حال، برخی از پزشکان پس از طی دو هفته بعد از کاشت مو برای به حداقل رساندن ریزش مو و تقویت رشد موهای کاشته شده، شامپو کافئین را برای بیماران تجویز میکنند.
ریزش مو هنگام شستن موها بعد از کاشت به چه علت است و در صورت رخ دادن آن چه اقداماتی را باید انجام دهیم؟
ریزش تودههای بزرگ مو هنگام شستشوی مو بعد از عمل کاشت مو، معمولاً یکی از اولین علائم ریزش مو است. پیبردن به علت ریزش مو بعد از کاشت مو، برای جلوگیری از ریزش و تقویت موها بسیار مهم است. یکی از دلایل ریزش مو بعد از جراحی، عارضه جانبی مورد انتظار شوک بعد از کاشت مو (ریزش تارهای موی پیوندشده به سر بیمار طی 1 تا 5 هفته بعد از جراحی بهدلیل حمله سیستم ایمنی بدن به فولیکول موهای کاشته شده) است.
گاهی اوقات نیز این عارضه ممکن است 2 تا 3 ماه بعد از کاشت مو به دلیل یک وضعیت ریزش موی موقت مانند تلوژن افلوویوم باشد که در اثر حادثه، شوک و یا استرسی مانند جراحی ایجاد میشود. برخی عوامل دیگر مانند رژیم غذایی و متابولیسم بدن، تغییرات هورمونی، بیهوشی، استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنیهای الکلی، عفونت (باکتریایی، ویروسی یا قارچی) و خاراندن یا فشار زیاد به پوست و فولیکولهای کاشته شده نیز میتوانند در ریزش مو بعد از عمل کاشت مو نقش داشته باشند.
بیماران با رعایت دستورالعملهای پزشک و مراقبت از موها و پوست سر بعد از عمل کاشت مو، مصرف مواد مغذی سالم، نوشیدن آب، تقویت موها (انجام برخی روشهای درمانی مانند مزوتراپی مو)، کاهش استرس، داشتن خواب کافی، خودداری از استعمال دخانیات و مصرف نوشیدنیهای الکلی، پرهیز از ورزشهای شدید و فعالیتهای سنگین و استفاده از شامپوها، کرمها و لوسیونهای مناسب میتوانند از ریزش مو جلوگیری کنند.