تزریق چربی نوعی عمل زیبایی بوده که برای ایجاد تغییرات لازم در نواحی مختلف بدن و ایجاد تناسب و زیبایی کلی اندام کاربرد دارد. این عمل بیشتر در میان بانوان رواج دارد، با این حال بسیاری از آقایان هم متقاضی عمل تزریق چربی هستند. با افزایش سن و یا دلایل ژنتیکی ذخیره چربی بدن کمتر شده و به دنبال آن پوست دچار افتادگی و چروک می شود. با انجام عمل تزریق چربی می توان این مشکلات را برطرف کرده و ظاهر بهتر و متناسب تری برای فرد ایجاد کرد. بعلاوه انجام این عمل برای پر کردن و افزایش حجم اندام هایی که دچار لاغری هستند، بسیار موثر است.
روش انجام تزریق چربی
جراحی تزریق چربی شامل سه مرحله است. در مرحله اول چربی های موضعی با روش های جراحی مانند لیپوماتیک یا سایر روش های لیپوساکشن از بدن خارج می شود. سپس با پروسه مخصوص، چربی ها تسویه و آماده شده و مواد همراه آن جدا می شود. در مرحله آخر چربی خالص شده به محل مورد نظر تزریق میشود. در ادامه روش انجام تزریق چربی به صورت کامل توضیح داده خواهد شد.
قبل از شروع مراحل جراحی لازم است اندام مناسب برای برداشت و استخراج چربی مشخص شود. بدن فرد باید ذخیره چربی لازم را در خود داشته باشد و به این منظور معمولا از چربی های شکم، باسن و ران استفاده می شود. چربی ها با استفاده از روش لیپوماتیک از بدن خارج شده و برای تزریق مجدد به اندام هدف آماده می شود. پس از جدا کردن چربی باید مواد اضافی را از آن جدا کرد، به گونه ای که فقط سلول های خالص چربی به جا بماند. هنگامی که چربی کافی از ناحیه اهداکننده به دست آمد، جراح آن را پردازش می کند تا سلولهای چربی را برای انتقال به سرنگ های کوچک تزریق آماده کند. برای خالص سازی ممکن است نیاز به استفاده از سانتریفیوژ برای چرخاندن چربی یا فرآیند فیلتراسیون برای از بین بردن ناخالصیها باشد. پس از این مرحله چربی ها با استفاده از یک سرنگ متصل به کانولا به محل مورد نظر تزریق میشود. با هر تزریق یک ستون از بافت چربی با دقت در فضاهای بافت طبیعی قرار میگیرد. این فرآیند تا زمانی که اصلاحات مورد نظر اعمال شود، تکرار شده و باعث ایجاد شبکه ای از چربی تزریق شده در اندام هدف میشود. برخی از جراحان برای ایجاد فرم رضایت بخش، ماساژ مناطق پیوند زده را توصیه میکنند. تزریق چربی به ناحیه باید با دقت و مهارت بالا صورت بگیرد تا هم از آسیب به بافت های اطراف جلوگیری شده و هم سطح اندام مورد نظر صاف و یکدست باشد.
آیا تزریق چربی یک عمل تهاجمی است؟
عمل تزریق چربی، عملی غیر تهاجمی به حساب میآید. در این روش برش های کوچکی برای خروج چربی ایجاد می شود. به دلیل طبیعی بودن این فرآیند، افراد مسن هم می توانند از آن استفاده کنند و سازگاری چربی ها با بدن باعث بیشتر شدن ماندگاری تزریق چربی می شود. علاوه بر این مسائل، هزینه عمل تزریق چربی نسبت به تغییرات و ماندگاری آن بسیار به صرفه است. بیمار در حین انجام تزریق درد زیادی را احساس نمی کند و عمل بدون استفاده از بیهوشی و تحت بی حسی موضعی قابل انجام است. معمولا این روش برای فرم دهی به اعضایی مثل صورت، سینه، باسن، ساق پا، دست و.. به کار می رود.
کاربردهای مختلف تزریق چربی
عمل تزریق چربی بسیار پر کاربرد بوده و افراد مختلف بنابر دلایل مختلف می توانند از آن استفاده کنند. گاهی اوقات از این عمل برای رفع چین و چروک و در موارد دیگر با هدف افزایش حجم اندام های مختلف بدن استفاده می شود. یکی از کاربردهای تزریق چربی به عنوان مکمل برای عمل های زیبایی مانند پروتز سینه و پروتز باسن می باشد. در این عمل ها برای حجم دهی و ایجاد فرم نهایی می توان از چربی های بدن فرد استفاده کرد و نتایج جراحی پروتز را بهبود بخشید. معمولا از این عمل برای اندام هایی استفاده می شود که نیاز به تغییرات کمی دارند. به عنوان مثال در قسمت هایی مانند سینه و در شرایطی که بافت اولیه آن زیاد نیست، نمیتوان تغییراتی به اندازه پروتز سینه ایجاد کرد. اما در صورتی که نیاز به افزایش حجم جزئی وجود داشته باشد، تزریق چربی گزینه ایده آل محسوب می شود. امروزه افراد زیادی تحت جراحی تزریق چربی قرار گرفته و اکثر آنها از نتیجه حاصله راضی هستند.
در چه مواردی می توان از تزریق چربی استفاده کرد؟
- در مواردی که صورت دچار فرورفتگی و چین و چروک باشد
- برای اصلاح و ترمیم سلولهای آسیب دیده
- در صورتی که جای زخم، سوختگی و فرو رفتگی در بدن وجود داشته باشد
- برای ترمیم نقاط جراحی شده
کاندید مناسب برای تزریق چربی
دلیل اصلی انجام این عمل رفع مشکلاتی در اعضای مختلف بدن است و در برخی از موارد برای رفع چین و چروک و در مواردی دیگر برای افزایش حجم اعضای بدن به کار می رود. بنابراین افرادی که مشکلاتی این چنینی داشته باشند کاندیدای مناسبی برای تزریق چربی هستند. در صورتی که صورت یا دست های شما دچار چروک شده باشد گزینه مناسبی برای انجام تزریق چربی هستید. همچنین اگر در نواحی مختلف بدن نیاز به افزایش حجم دارید، انجام این عمل می تواند به شما کمک کند. تزریق چربی برای کسانی مناسب است که به مقدار لازم در بدن خود چربی داشته باشند.
هدف از تزریق چربی، تقویت یا پر کردن نواحی است که با کمبود حجم مواجه است. مناطقی که قابلیت انجام تزریق چربی دارد شامل دست، صورت (ازجمله لب)، فرو رفتگی های پوست (به دنبال لیپوساکشن و زخم) و سینه و باسن (برای افزایش حجم) می باشد. بنابراین افرادی که دارای چنین مشکلاتی بوده و در بدن خود ذخایر چربی مورد نیاز را دارند، کاندیدای مناسبی برای تزریق چربی محسوب می شوند. کاندیدای مناسب برای تزریق چربی علاوه بر موارد ذکر شده لازم است از وضعیت سلامتی مناسب و انتظارات منطقی برخوردار باشد.
سن مناسب برای انجام تزریق چربی
به طور کلی عمل تزریق چربی برای تمام افراد قابل انجام است، اما ممکن است بازدهی و نتیجه آن برای تمام سنین یکسان نباشد. به طور کلی سن مناسب برای تزریق چربی بالای 16 سال است. حداکثر سن مجاز برای عمل تزریق چربی 60 سال است اما به شرطی که پوست از قدرت کششی لازم برای حمایت از بافت برخوردار بوده و شرایط عمل برای فرد قابل تحمل باشد.
مزایای تزریق چربی
امروزه عمل تزریق چربی به دلیل نکات مثبت فراوان و پروسه ساده جراحی، طرفداران زیادی به خود اختصاص داده است. در ادامه مزایای عمل تزریق چربی را مشاهده می کنید.
- به دلیل استفاده از چربی های بدن فرد، عوارض ناشی از مواد خارجی مانند تزریق فیلر و ژل بیمار را تهدید نمی کند. استفاده از چربی طبیعی در پروسه تزریق چربی، احتمال بروز حساسیت را به حداقل می رساند.
- یکی دیگر از مزایای تزریق چربی دوره نقاهت کوتاه آن است و در اکثر موارد پس از چند روز می توان فعالیت های روزمره را شروع کرد.
- عمل تزریق چربی نیاز به بستری نداشته و بیمار روز عمل مرخص می شود.
- تزریق چربی را می توان بدون استفاده از داروی بیهوشی و با استفاده از بی حس کننده موضعی انجام داد.
- با استفاده از تزریق چربی می توان علاوه بر فرم دهی و افزایش سایز، تورفتگی ها و مشکلات ظاهری ناشی از جراحی های قبلی را نیز برطرف کرد.
- تزریق چربی به درجات مختلف و برای اکثر اندام ها قابل استفاده است.
- ماندگاری عمل تزریق چربی به نسبت روش های مشابه مانند تزریق فیلر و ژل بالاتر بوده و این یکی از مهم ترین مزایای تزریق چربی محسوب می شود.
معایب و عوارض تزریق چربی
همانند هر پروسه جراحی، انتقال و تزریق چربی هم ممکن است عوارضی را به دنبال داشته باشد. لازم به ذکر است که به دلیل فرآیند طبیعی این عمل و استفاده از چربی های بدن فرد، مشکلات و عوارض آن نسبت به روش های مشابه بسیار کمتر است. در ادامه عوارض عمل تزریق چربی را بیان می کنیم.
- مدت زمان عمل طولانی تر از روشهای دیگر است. در روشهای دیگر مواد تزریقی از قبل آماده هستند، اما در این روش باید چربی استخراج و پس از خالص سازی تزریق شود.
- این روش به دلیل ماندگاری بیشتر ممکن است هزینه بیشتری نسبت به روش های مشابه داشته باشد.
- در مواردی ممکن است برای رسیدن به نتیجه مطلوب نیاز به چند جلسه تزریق باشد.
- تا دو هفته در ناحیه عمل شده تورم وجود خواهد داشت.
محل استخراج چربی برای عمل تزریق چربی
تعیین اندام مناسب برای برداشت چربی مورد نیاز بر عهده جراح است، اما به طور کلی از چربی های نقاطی همچون شکم، پهلو، باسن، ران و قسمت کنار زانو به این منظور استفاده می شود. پس از تامین چربی لازم باید مواد اضافی آن جدا شده و چربی تزریق شده، خالص باشد. روش استخراج چربی به گونه ای انتخاب می شود که به سلول های چربی صدمه ای وارد نشود.
اقدامات مورد نیاز قبل از انجام تزریق چربی
به منظور تسهیل در روند جراحی و رسیدن به نتایج مطلوب، آمادگی ها و اقدامات خاصی باید از جانب بیمار صورت بگیرد. درادامه اقدامات مورد نیاز قبل از انجام تزریق چربی را بیان می کنیم.
- در صورتی که فرد به بیماریهایی مانند فشار خون، دیابت و مشکلات قلبی مبتلا باشد، باید به اطلاع جراح برساند. بعلاوه داروهای مصرفی بیمار نیز باید توسط جراح کنترل و در صورت نیاز مصرف آن ها قطع شود.
- مصرف داروهایی مانند آسپرین، بروفن، وارفارین و داروهای ضد التهاب را باید یک ماه قبل از انجام تزریق چربی متوقف کرد.
- دو ماه قبل از انجام تزریق چربی نباید سیگار و الکل مصرف شود.
- در صورتی که متقاضی نسبت به داروی بیهوشی و بی حسی حساسیت داشته باشد، لازم است به جراح اطلاع دهد.
- سطح پوست باید تمیز باشد. به همین منظور باید شب قبل از عمل استحمام کرد. همچنین هنگام عمل پزشک سطح روی پوست را ضدعفونی می کند.
- 8 ساعت قبل از انجام عمل نباید چیزی خورد.
- بهتر است در روز عمل یکی از آشنایان بیمار او را همراهی کند.
- آزمایش های لازم انجام شده و قبل از عمل نتیجه آنها به جراح ارائه داده شود.
مراقبت های بعد از تزریق چربی
پس از اتمام جراحی نوبت به بیمار می رسد که با انجام دقیق مراقبت های بعد از تزریق چربی، در دستیابی به نتیجه ایده آل از جراحی خود مشارکت کند. این مراقبت ها شامل موارد زیر می باشد.
- وجود علائمی مانند تورم، کبودی و درد در ناحیه اهدا کننده و دریافت کننده چربی، طبیعی بوده و بعد از چند روز برطرف می شود.
- کبودی تا هفته دوم برطرف میشود، اما کاهش میزان تورم به زمان بیشتری نیاز دارد.
- پس از اینکه عمل تمام شد میتوان چند مرتبه از کمپرس آب سرد برای کاهش کبودی و تسکین استفاده کرد. این عمل روزانه چند بار و هر بار چند دقیقه انجام می شود.
- تا چند ساعت بعد از عمل بهتر است از خوابیدن و دراز کشیدن به طور کامل خودداری شود.
- در صورتی که این عمل در ناحیه صورت انجام شده باشد نباید سر را روبه پایین قرار داده و خم کرد.
- داروهای تجویز شده توسط جراح چه مسکن ها و چه آنتی بیوتیک باید طبق برنامه و به طور کامل مصرف شود.
- باید از انجام ورزشهای آبی تا چند هفته بعد از عمل خودداری شود.
- مصرف دخانیات و الکل ممنوع است.
- مصرف چربی زیاد و نمک تا یک هفته پس از عمل ممنوع است.
- از انجام فعالیت های سخت و سنگین که به ناحیه عمل فشار وارد می کند، خودداری شود.
- استفاده از گن کششی مخصوص ناحیه تحت جراحی برای کاهش تورم و بهبودی سریع تر و همینطور فرم دهی بهتر، ضروری است و باید حداقل تا شش هفته ادامه داشته باشد.
دوره نقاهت تزریق چربی
به طور کلی هر عمل جراحی دوره نقاهت و بهبودی به دنبال دارد که بعد از گذشت این زمان و ترمیم بافت های تحت عمل، می توان درباره نتیجه نهایی آن اظهار نظر کرد. در روزهای اول دوره نقاهت تزریق چربی در اندام تحت جراحی تورم، کبودی و درد قابل انتظار است.
جراح پلاستیک درباره مراقبت از محل استخراج و دریافت چربی، اطلاعات لازم را به اطلاع فرد می رساند. دوره نقاهت بعد از عمل تزریق چربی متغیر و بهبودی آن نیز برای افراد مختلف، متفاوت است. به طور کلی روند بهبودی بعد از عمل تزریق به شکل زیر است.
- تورم و کبودی در هفته اول بعد از عمل تزریق چربی قابل توجه است و بیمار آمادگی فعالیت های اجتماعی یا حرفه ای را نخواهد داشت.
- در هفته دوم دوره نقاهت تزریق چربی کبودی برطرف می شود اما هنوز مقداری تورم وجود خواهد داشت.
- در اکثر موارد بین روزهای هفتم و دهم پس از جراحی، پیشرفت چشمگیری حاصل می شود اما هنوز هم ممکن است برای بیرون رفتن درملأعام زود باشد.
- تا هفته سوم، تقریبا فرم نهایی بدن قابل حدس می شود و می توان نمای کلی از نتیجه عمل داشت. برای بانوان استفاده دقیق از آرایش می تواند در استتار علائم باقیمانده تورم یا کبودی مفید باشد.
- پس از فروکش کردن تورم، می توان تغییرات ایجاد شده را مشاهده کرد، اما تورم ظریف و جزئی باقیمانده ممکن است برای هفته ها بعد از عمل تزریق کردن چربی ادامه داشته باشد.
فرآیند تزریق چربی باید چند بار تکرار شود؟
تقریبا 40 درصد چربی هایی که طی عمل به اندام هدف تزریق می شود، با گذشت مدتی توسط بدن جذب می شود. به همین دلیل ممکن است برای رسیدن به فرم و حجم ایده آل به چند نوبت تزریق نیاز باشد. معمولا در جراحی اول، چربی مورد نیاز برای تزریق های آتی استخراج شده و فریز می شود. در مجموع برای رسیدن به نتیجه مطلوب بهتر است تزریق چربی در 2 الی 4 نوبت انجام شود.
ماندگاری تزریق چربی
ماندگاری تزریق چربی و بقای چربی تزریق شده و به مهارت جراح، نحوه استخراج و خالص سازی چربی و محل تزریق بستگی دارد. تزریق چربی روشی مبتنی بر علم و مهارت جراح بوده و از ظرافت بالایی برخوردار است.
یکی از روش های خالص سازی چربی ها که فرآیند تقریبا دشوار ولی اثر بخش دارد، پیوند میکروگرافت نام دارد. اگر خالص سازی چربی با میکروگرافت با موفقیت انجام شود، چربی تزریق شده به رگهای خونی جدید در بدن متصل شده و منبع تغذیه مورد نیاز برای بقاء را پیدا می کند. هنگامی که این اتفاق میافتد، نتایج جراحی تزریق چربی در اغلب موارد دائمی خواهد بود.
برای کدام نقاط بدن می توان از تزریق چربی استفاده کرد؟
بسیاری از افراد تصور می کنند تزریق چربی فقط برای از بین بردن چین و چروک در ناحیه صورت و دست ها کاربرد دارد. اما امروزه تزریق چربی برای ارتقاء زیبایی و پوشاندن نقص های بسیاری از اندام های بدن مورد استفاده قرار می گیرد که در ادامه با آن ها آشنا می شویم.
- رفع فرو رفتگی ها و ترمیم جای زخم در بدن
- ایجاد ظاهر جوان در قسمت پوست دست
- افزایش حجم سینه ها
- افزایش حجم و فرم دهی به باسن
- فرم دهی به صورت ( لب، گونه، چانه)
- پر کردن ناحیه ای که دچار فرورفتگی شده است
- شفاف سازی و جوان سازی پوست
همانگونه که ذکر شد امروزه از تزریق چربی به شکل های مختلف و برای اندام های مختلف استفاده می شود. این روش را می توان به تنهایی و یا به عنوان مکمل برای سایر عمل های زیبایی مورد استفاده قرار داد. در ادامه چند نمونه از تزریق چربی به نقاط مختلف بدن بیان می شود.
تزریق چربی به صورت
اگر مشکلاتی مانند چین و چروک صورت، خط لبخند و چین خوردگی کنار چشم وجود داشته باشد، می توان چربی مورد نیاز را از شکم، ران و سایر نواحی چاق بدن خارج کرده و به صورت تزریق کرد. جای زخم های آکنه و نواحی فرورفته صورت، لبها و گونه ها را نیز می توان با این روش برطرف کرد. جراح می تواند با استفاده از تزریق چربی به صورت تا خطوط کشیده شده بین بینی و دهان را به حداقل رسانده، لکه های پوستی را برطرف کرده و چین و چروکهای پیشانی را به حداقل برساند.
افزایش حجم و تزریق چربی به سینه
افرادی که به افزایش حجم متوسط در سینه ها نیاز دارند، گزینه مناسبی برای تزریق چربی به سینه به شمار می آیند. به این منظور باید سینه ها سایز، فرم و پوست مناسب را داشته باشد. اگر سینه ها حالت افتاده پیدا کرده و یا نیاز به افزایش حجم زیادی دارد، استفاده از تزریق چربی به سینه به تنهایی کارساز نبوده و باید با روش هایی مثل پروتز سینه ترکیب شود.
پروتز سینه به همراه تزریق چربی به سینه
اگر فرم سینه ها بعد از عمل پروتز سینه به بهینه سازی نیاز داشته باشد، می توان از تزریق چربی استفاده کرد. گاهی اوقات مشاهده می شود که ظاهر سینه با جاگذاری پروتز دچار عدم تقارن شده و یا صاف و یک دست نیست، در این حالت می توان از ذخیره چربی بدن فرد برای بهبود فرم و سایز سینه استفاده کرد.
بازسازی سینه به کمک تزریق چربی
اگر به دلیل تومور سینه و سرطان، جراحی لامپکتومی انجام شده و سینه دچار تورفتگی و بریدگی شده باشد، تزریق چربی به سینه گزینه ای ایده آل محسوب می شود. همچنین تزریق چربی گزینه ای مناسب برای بازسازی سینه پس از ماستوکتومی است. در این صورت برای رسیدن به سایز و فرم مورد نظر به چند مرحله تزریق چربی نیاز خواهد بود.
تزریق چربی به باسن
بسیاری از افرادی که تمایل به داشتن باسن کامل تر و گردتر دارند، عمل افزایش حجم باسن با کمک تزریق چربی را انتخاب می کنند. برای تزریق چربی به باسن از چربی اتولوگ استفاده شده و بدون استفاده از پروتز، حجم دهی و فرم دهی به باسن انجام می شود.
جوان سازی دست با تزریق چربی
تزریق چربی به دست به منظور حجم دهی، از بین بردن چین و چروک دست، پوشاندن عروق زیرین و تاندونها و همینطور بهبود کیفیت پوست مورد استفاده قرار می گیرد.
هزینه تزریق چربی
هزینه تزریق چربی در مرحله اول به این موضوع بستگی دارد که عمل در کدام ناحیه از بدن انجام می شود. هر کدام از اعضای بدن جزئیات و ظرفیت مخصوص خود را داشته و میزان چربی مورد نیاز برای هر یک با دیگری متفاوت است. عواملی از قبیل مقدار چربی لازم، مهارت پزشک، مدت زمان عمل، هزینه مرکز جراحی و تعداد نواحی تحت جراحی بر قیمت عمل تزریق چربی تاثیر می گذارد. هزینه تزریق چربی به اندام های بدن تحت پوشش بیمه نخواهد بود و فرد باید برای پرداخت آن برنامه ریزی لازم را داشته باشد.