جراحی آرتروسکوپی شانه
مفصل شانه یکی از مهم ترین و پر کار ترین مفاصل بدن است که در تحرک دست ها و فعالیت های روزمره به ما کمک زیادی می کند. زمانی که فشار زیادی به دست ها وارد شود شانه هم بار زیادی را تحمل می کند. بنابراین در صورتی که فشار زیادی به مفصل این ناحیه وارد شود این عضو ممکن است دچار آسیب دیدگی شود. جراح ارتوپدی روش های مختلفی را برای درمان این عضو به کار می گیرد که یکی از آن ها جراحی آرتروسکوپی شانه است. آرتروسکوپی به معنای دیدن فضای درون مفاصل است. این عمل علاوه بر شانه برای بررسی، تشخیص و همینطور درمان مفاصل مختلف بدن به کار می رود. این عمل در مواردی برای تشخیص و در مواردی برای درمان بیماری ها به کار می رود. در این مقاله به طور کلی توضیحات لازم را درباره انجام آرتروسکوپی در مفصل شانه قرار می دهیم.
جراحی آرتروسکوپی شانه چیست؟
آرتروسکوپی شانه عملی است که برای تشخیص و درمان اختلالات و مشکلات ناحیه شانه به کار می رود. با کمک جراحی آرتروسکوپی می توان فضای داخلی مفصل و قسمت های مختلف آن را به دقت مشاهده و تحلیل کرد. این موضوع باعث می شود که جراح بتواند راحت تر به انجام عمل جراحی پرداخته و دید کاملا دقیق داشته باشد. درباره روش انجام این عمل در بخش های بعد به طور کامل توضیح خواهیم داد. در برخی موارد هم جراح ارتوپد از روش های مختلف تصویربرداری استفاده کرده اما نتایج به دست آمده نمی توانند برای تشخیص مشکلات ناحیه شانه به او کمک کنند. به همین دلیل ترجیح می دهد که عمل آرتروسکوپی شانه را انجام دهد. این عمل دارای کمترین میزان تهاجم نسبت به سایر عمل های ارتوپدی است.
کاندیدای انجام جراحی آرتروسکوپی شانه چه کسانی هستند؟
همانطور که بیان کردیم این عمل دارای تهاجم کمی است به همین دلیل اکثر افراد می توانند کاندیدای مناسب باشند. با این حال ممکن است افرادی هم وجود داشته باشند که نتوانند آرتروسکوپی در ناحیه شانه را انجام دهند یا این عمل در آنها باعث بروز عوارض خاصی شود. بنابراین باید بهترین گزینه برای انجام آرتروسکوپی شانه را بررسی کنیم.
- افرادی که سن آن ها بین 20 تا 70 سال است. برای افراد با سن کمتر هم در صورت لزوم این عمل انجام می شود.
- افرادی که تصویربرداری های متداول مانند اکس ری و ام آر آی برای تشخیص مشکل مفصل آن ها نتیجه نداده است.
- افرادی که روش های غیر جراحی و دارویی در درمان مشکلات ناحیه شانه موفق نبوده است.
- افرادی که دارای مقاومت و ایمنی بدنی بالایی هستند.
- افرادی که به مشکلاتی همچون شل شدگی مفصل، پارگی تاندون شانه، آرتروز و... دچار هستند.
- افرادی که در ناحیه شانه احساس درد شدید به همراه محدودیت تحرک دارند.
- افرادی که دارای بیماری های جدی و زمینه ای نباشند.
چه افرادی نباید عمل آرتروسکوپی شانه را انجام دهند؟
عمل آرتروسکوپی شانه برای همه افراد گزینه مناسبی نیست و ممکن است حتی نتیجه برعکس هم به دنبال داشته باشد. افرادی که انجام این عمل نتیجه ای برای آنها ندارد و افرادی که این عمل می تواند برای آنها خطر ساز باشد. البته می توان گفت که در موارد کمی افراد در چنین شرایطی قرار می گیرند. جراح باید هوشیار باشد و به درستی این افراد را شناسایی کند. افرادی که نباید این عمل را انجام دهند ویژگی های زیر را دارند.
- مواردی که مفصل شانه دچار خشکی کامل یا سطحی شده باشد. این افراد در صورت انجام عمل ممکن است نتیجه خوبی را دریافت نکنند.
- مواردی که بدن دچار عفونت مزمن است. انجام عمل برای این افراد منجر به بروز عفونت مفصلی می شود.
- کسانی که به دلیل کهولت سن توان بدنی کمی دارند و انجام جراحی برای آنها خطرناک است.
- افرادی که بدن آنها در بهبودی زخم با مشکل مواجه است مانند افراد دیابتی.
- افرادی که به داروهای بیهوشی و بی حسی حساسیت دارند یا از لحاظ قلبی آمادگی عمل را ندارند.
اقدامات قبل از عمل جراحی آرتروسکوپی شانه
از چند هفته قبل از انجام عمل درون بینی مفصل شانه بیمار باید اقداماتی را انجام دهد. این اقدامات به منظور آمادگی حداکثری برای عمل انجام شده و از اهمیت بالایی برخوردارند.
- جراحان توصیه دارند که فرد قبل از عمل از مصرف داروهایی همچون آسپرین، پلاویکس، بروفن و... خودداری کنند. مصرف این داروها از چند هفته قبل باید تحت نظر پزشک قطع شود.
- فرد باید جراح را از سوابق پزشکی، داروهای مصرفی و بیماری هایی که دارد مطلع سازد.
- بیمار باید سعی داشته باشد که از 8 ساعت قبل از انجام آرتروسکوپی غذا نخورد و به اصطلاح ناشتا باشد.
- از یک ماه قبل نباید سیگار کشید یا مشروبات الکلی مصرف کرد.
- در صورتی که فرد قبل از آرتروسکوپی شانه دچار سرماخوردگی و مشکلات دیگر شود باید اطلاع دهد.
- شب قبل از انجام عمل باید استحمام انجام شود.
- فرد در روز عمل به موقع در مرکز جراحی حضور داشته باشد.
- یک نفر به همراه بیمار باشد تا در صورت لزوم کارهای او را انجام دهد.
- زمانی که برای معاینه به جراح مراجعه می کند سوالات خود را از او بپرسد.
- در هفته های قبل از عمل از غذاهای مقوی استفاده کنند.
- مصرف نمک و چربی به حداقل برسد.
- طبق توصیه پزشک به آزمایشگاه برای انجام آزمایشات مختلف مراجعه شود. نتیجه آزمایشات باید به جراح تحویل داده شود.
- از چند ساعت قبل از عمل نباید آب بخورد.
- بیمار باید در روزهای قبل از عمل محیط خانه را برای سپری کردن دوره نقاهت آماده کند.
مراقبت های بعد از جراحی آرتروسکوپی شانه کدامند؟
فرد پس از انجام آرتروسکوپی شانه لازم است کارهایی را انجام دهد تا به یک نتیجه خوب برسد. انجام این اقدامات باعث می شود که فرد سریعتر دوره نقاهت را سپری کند و با عوارض کمتری روبرو شود. بنابراین هر کسی که این عمل را انجام می دهد لازم است این مراقبت ها را فرا گرفته و آنها را انجام دهد. در این بخش مراقبت های بعد از عمل آرتروسکوپی شانه را قرار می دهیم.
- بیمار تا چند هفته نباید هیچ گونه فشاری را به ناحیه شانه وارد کند. در روزهای اول نباید حتی کوچک ترین جسمی با دست عمل شده جابجا کند.
- بیمار باید چند ساعت بعد از عمل شروع به مصرف آب کند.
- باید تغذیه خود را با غذاهای آبکی و نرم شروع کند.
- مصرف سیگار و الکل را باید تا یک ماه بعد از جراحی کنار گذاشت.
- روش تعویض پانسمان را یاد گرفته و هر روز آن را عوض کند.
- در برنامه غذایی خود آهن، پروتئین، کلسیم و انواع ویتامین ها را قرار دهد.
- برای بهبود سریعتر حتماً باید داروهای تجویز شده مانند آنتی بیوتیک ها مصرف شوند.
- می توان برای کاهش ورم و کبودی از کمپرس آب سرد استفاده کرد.
- بیمار نباید تا 6 هفته به انجام کارها و ورزش های سنگین بپردازد.
- از مصرف بیش از حد چربی و شیرینی خودداری شود.
- در صورتیکه بیمار باید داروی خاصی را مصرف کند می تواند با هماهنگی جراح آن را استفاده کند.
- تا چند هفته می توان از گن مخصوص فشاری برای بسته شدن بهتر زخم ها استفاده کرد.
- نباید تا زمانی که زخم ها بهبود نیافته اند آب با آنها تماس داشته باشد.
سن مناسب برای انجام عمل درون بینی شانه چه سنی است؟
برای انجام عمل آرتروسکوپی مفصل شانه بهتر است فرد سن ایده آل را داشته باشد. جراحان بر این عقیده اند که بهتر است سن بیمار بین 20 تا 70 سال باشد. البته بیمار در هر سنی که باشد اگر سیستم ایمنی بدن او قوی باشد این عمل می تواند برای او مناسب باشد. همچنین اگر انجام این عمل برای بیمار حیاتی باشد در هر سنی باید انجام شود. جراحی آرتروسکوپی شانه پر تهاجمی نبوده و می تواند برای اکثر افراد مناسب باشد. بنابراین می توان گفت در همه موارد سن برای انجام این عمل تعیین کننده نیست. تنها در دو شرایط در این عمل سن اهمیت پیدا می کند. یکی اینکه بیمار سن زیادی داشته باشد و توانایی او برای انجام عمل کم باشد. دیگر اینکه بیمار سن کمی داشته باشد و استخوان های او مقاومت بالایی نداشته باشند.
روش انجام جراحی آرتروسکوپی شانه به چه صورت است؟
آرتروسکوپی یکی از عمل های مهم و کاربردی ارتوپدی است و انجام آن باعث تشخیص و درمان مشکلات مختلف مفصل شانه می شود. برای انجام این عمل داروهای بی حسی و بیهوشی به بیمار تزریق می شود. متخصص بیهوشی بر اساس سطح عمل و وضعیت بیمار تصمیم می گیرد که از داروهای بیهوشی استفاده کند یا بی حسی موضعی. علاوه بر این روش ها می توان از بی حسی اسپاینال یا نخاعی هم استفاده کرد. پس از آن با استفاده از تیغ جراحی برش هایی در حد چد میلی متر در ناحیه شانه ایجاد می شوند. سپس دستگاه آرتروسکوپ به داخل مفصل شانه هدایت می شود. آرتروسکوپ مجهز به یک دوربین دقیق بوده و جزئیات داخل شانه را نشان می دهد. جراح با تکان دادن این میله می تواند همه جزئیات را مشاهده کند. از طریق سوراخ دیگری که ایجاد شده است مایعاتی به داخل شانه تزریق می شوند. این کار باعث می شود مایعات کدر رنگ داخل مفصل خارج شده و تصاویر واضح تر شوند. پس از بررسی وضعیت شانه برای اعمال تغییرات مورد نیاز از ابزارهای مخصوص پزشکی استفاده می شود.
برای مراقبت از زخم ها و کاهش درد پس از آرتروسکوپی شانه چه باید کرد؟
بهترین راه برای کاهش درد بعد از عمل آرتروسکوپی استفاده از مسکن است. همچنین بیمار نباید فشار اضافی به این ناحیه وارد کند که درد افزایش یابد. یکی از بهترین کارها برای کاهش و از بین بردن درد، استراحت و پرهیز از فعالیت اضافی است. برای مراقبت از زخم ها هم باید به طور مداوم پانسمان را عوض کرد. بیمار باید زخم ها را ضدعفونی کند تا از بروز عفونت در این ناحیه خودداری شود. زخم های ناشی از عمل آرتروسکوپی شانه بسیار کوچک بوده و خیلی زود هم بهبود می یابند. اما بیمار نباید فریب این موضوع را بخورد و از آنها مراقبت نکند. باید مراقب باشد تا زمانی که زخم ها بهبود نیافته اند آب به آنها نرسد زیرا می تواند زمینه ساز عفونت باشد.
جلسه مشاوره و معاینه قبل از عمل آرتروسکوپی شانه
در جلسه ای که بیمار به جراح مراجعه می کند ابتدا درباره مشکلات ناحیه شانه و شرایط خود صحبت می کند. جراح سعی می کند که در همین جلسه با معاینه بیمار تشخیص دهد که ریشه مشکل فرد چیست. به این منظور سوالاتی را درباره علائم و همینطور سابقه آن می پرسد. پس از آن برای بیمار آزمایشاتی را تجویز می کند. پس از بررسی آزمایشات تصمیم می گیرد که عمل آرتروسکوپی باید انجام شود یا خیر. در ادامه سوابق پزشکی بیمار را بررسی کرده و در این باره سوالات خود را از فرد می پرسد. همچنین توصیه هایی را به بیمار می کند و از او می خواهد که تا روز عمل به این توصیه ها عمل کند.
فیزیوتراپی بعد از عمل آرتروسکوپی شانه
لازم است که پس از انجام عمل به منظور بهبود بیمار، از بین رفتن درد و بهتر شدن توانایی حرکت در این ناحیه به فیزیوتراپیست مراجعه شود.تمرینات فیزیوتراپی بخش جدانشدنی و بسیار لازم بعد از عمل است. فیزیوتراپیست تمریناتی را با بیمار انجام داده و همچنین از وی می خواهد که این تمرینات را در خانه انجام دهد. این تمرینات را بر اساس وضعیت بیمار و شدت عمل او متفاوت است.
مزایای جراحی آرتروسکوپی شانه
آرتروسکوپی مشکلات زیادی را در ناحیه شانه رفع می کند و هنگامی که تصویربرداری های دیگر به نتیجه نرسیده اند بسیار اثر گذار است. این عمل ارتوپدی شانه دارای مزایای زیادی است که آن را از دیگر عمل ها متمایز می کند. در این بخش این مزایا را ذکر می کنیم.
- یکی از کم تهاجمی ترین عمل های ارتوپدی به شمار می آید. به همین دلیل است که در حین انجام آن امکان آسیب ناخواسته بسیار کم است.
- در مواردی که نمی توان مشکلات ناحیه شانه را تشخیص داد عمل آرتروسکوپی می تواند کارساز باشد.
- عمل در حالت بی حسی موضعی انجام می شود.
- بیمار درد کمی را حین عمل احساس می کند. این درد پس از عمل هم احساس می شود که قابل تحمل است.
- فرد بلافاصله پس از انجام عمل مرخص می شود.
- دردهای ناحیه شانه را از بین می برد.
- اکثر افرادی که از مشکلات مفصلی شانه رنج می برند می توانند آن را انجام دهند.
- دوره نقاهت کوتاهی دارد.
- در مدت زمان کمی انجام شده و فشار چندانی به بیمار وارد نمی شود.
- خطر جدی بیمار را در حین عمل تهدید نمی کند.
- در حین انجام جراحی نیازی به باز کردن مفصل شانه و جراحی باز نیست.
عوارض عمل آرتروسکوپی شانه کدامند؟
عوارض جراحی آرتروسکوپی در مفصل شانه شامل موارد معدودی هستند. این عوارض در صورت بروز کم خطر و موقتی بوده و مشکل جدی به وجود نمی آورند. بیمار می تواند پس از انجام عمل اقداماتی را انجام دهد و امکان بروز این عوارض را به حداقل برساند و یا خیلی سریع آنها را رفع کند. در ادامه این عوارض را مشاهده می کنید.
- یکی از عوارض این عمل ورم است که بروز آن هم طبیعی می باشد. برای رفع تورم بعد از آرتروسکوپی شانه می توان از کمپرس آب سرد استفاده کرد.
- بیمار پس از بی اثر شدن داروی بیهوشی یا بی حسی مقداری احساس درد دارد. درد بعد از آرتروسکوپی هم طبیعی بوده و با مصرف مسکن و گذشت زمان از بین می رود.
- اگر بعد از عمل در اطراف مفصل شانه و محل عمل بافت اسکار به وجود آید باعث سفتی مفصل شانه و کاهش تحرک آن می شود.
- در برخی از موارد مشاهده می شود که فرد پس از عمل دچار عفونت و التهاب شده است.
- ممکن است بیمار دچار تب و لرز و درد غیر عادی شود که در این صورت باید به جراح ارتوپد خود اطلاع دهد.
بهترین جراح آرتروسکوپی شانه چه کسی است؟
بهترین دکتر جراحی آرتروسکوپی شانه فردی است که در تمام مراحل درمان به خوبی عمل کند. این فرد در تعیین کادر درمان خود حساس بوده و سعی دارد افراد باتجربه و کاربلد را جذب کند. همچنین سعی خود را به کار می گیرد که عمل های جراحی را در بهترین مراکز انجام دهد. این مراکز دارای بهترین امکانات و تجهیزات روز دنیا هستند. در انجام آرتروسکوپی توانایی بالایی داشته و آن را با کمترین خطر انجام می دهد. علاوه بر این موضوعات باید بتواند با بیمار ارتباط برقرار کند. بیمار را به خوبی معاینه کرده و آزمایشات او را بررسی کند تا بتواند مشکلات ناحیه شانه را به خوبی پیدا کند. این جراح روش انجام عمل را بر اساس بررسی های انجام شده انتخاب می کند. همچنین توصیه های لازم را به بیمار می کند. پس از عمل از بیمار می خواهد که برای انجام بررسی های لازم به او مراجعه کند.
در عمل آرتروسکوپی شانه از چه روش هایی برای بیهوشی یا بی حسی بیمار استفاده می شود؟
اتخاب بیهوشی مناسب بیمار برای آرتروسکوپی شانه به موارد زیادی بستگی دارد. متخصص بیهوشی بر اساس شرایط فرد و میزان سنگین بودن عمل انتخاب می کند که از چه روشی استفاده کند. برای بی حس کردن بیمار داروهایی در ناحیه شانه تزریق می شوند. این داروها باعث می شوند ناحیه شانه و اطراف آن به طور کامل بی حس شوند و بیمار در حین جراحی دردی را احساس نکند. داروی بیهوشی هم باعث می شود که فرد در حین عمل به خواب فرو رفته و احساس درد نداشته باشد. در برخی موارد نیز از بی حسی اسپاینال یا نخاعی استفاده می شود.
اختلالات ناحیه شانه معمولا چه علائمی دارند؟
معمولا در ناحیه شانه علائم خاصی ایجاد شده که باعث می شود فرد احساس کند که باید به متخصص ارتوپدی مراجعه کند. در واقع علائم می توانند نشانه های اختلال در مفصل شانه بوده و ممکن است نیاز به انجام جراحی آرتروسکوپی شانه باشد. یکی از علائمی که تقریباً همه این افراد دارند، درد مزمن و آزاردهنده شانه است. درد شانه به دلایل زیادی بروز پیدا می کند و ممکن است حتی از ساختمان های اطراف شانه منشاء گرفته باشد. در برخی از موارد شانه فرم عادی ندارد. نافرم بودن شانه نشانه بروز مشکل در این ناحیه است. افرادی که دچار درد در این ناحیه هستند با تکان دادن دست یا شانه درد آنها افزایش می یابد. برخی از موارد هم ممکن است بیمار دارای علامت هایی همچون قرمزی شانه و کبودی باشد. همچنین یک علامت مهم دیگر از دست رفتن توانایی در تحرک شانه و یا تحرک با درد زیاد است.
عمل آرتروسکوپی شانه برای رفع چه مشکلاتی استفاده می شود؟
جراح ممکن است در موارد زیادی برای تشخیص و درمان مشکلات شانه از عمل آرتروسکوپی استفاده کند. یکی از دلایل نیاز به انجام این عمل تشخیص اختلالات و مشکلات نهفته مفصل است. اگر با آزمایش و تصویر برداری های ساده نتوان علت اصلی مشکل در شانه را تشخیص داد ترجیح جراح این است که این روش را انجام دهد تا بتواند منشاء علائم را به درستی پیدا کند. در مواردی هم تاندون شانه دچار کشیدگی، فشردگی و یا پارگی می شود. در چنین شرایطی هم ترجیح این است که برای رفع این مشکلات از آرتروسکوپی استفاده شود. یکی دیگر از مشکلاتی که با استفاده از این عمل قابل رفع است درد است. برای برداشتن کیست یا ترمیم شکستگی در ناحیه شانه هم می توان از این روش استفاده کرد. یکی دیگر از موارد استفاده از آرتروسکوپی شانه، برداشتن فشار از روی عصب است.
نتایج درمان با استفاده از آرتروسکوپی شانه
در اکثر موارد از روش آرتروسکوپی در مفصل شانه نتایج خوبی حاصل می شود. اکثر بیمارانی که این عمل را انجام داده اند از نتیجه به دست آمده راضی هستند. بنابراین می توان گفت آرتروسکوپی شانه کارایی بالایی دارد و نتایج خوبی را به ما می دهد. این عمل در وهله اول درد را در ناحیه شانه از بین می برد. زیرا اکثر مشکلاتی که در ناحیه شانه ایجاد می شود با درد همراه هستند. در مواردی که فرد به طور مداوم دچار دررفتگی شانه می شود می توان با استفاده از این عمل این مشکل را رفع کرده و از بروز دوباره آن جلوگیری کرد. یکی از مشکلات رایج در ناحیه شانه کشیدگی یا پارگی تاندون شانه است. آرتروسکوپی می تواند روش کارسازی برای رفع این مشکل باشد. همچنین مشکلات مفصلی مختلفی وجود دارند که آرتروسکوپی می تواند آنها را رفع کند.
هزینه عمل آرتروسکوپی مفصل شانه
هزینه جراحی آرتروسکوپی شانه به موارد زیادی بستگی دارد. همانطور که بیان کردیم این عمل برای رفع مشکلات مختلفی در ناحیه شانه انجام می شود. بنابراین می توان گفت یکی از پارامترهای تعیین کننده در قیمت آرتروسکوپی شانه، دلیل انجام عمل است. در مواردی آرتروسکوپی برای درمان چند مشکل و اختلال در ناحیه شانه مورد استفاده قرار می گیرد و بالطبع در چنین شرایطی هزینه هم بالا می رود. اگر برای رفع مشکلات شانه به جراح ارتوپدی خوب و باتجربه مراجعه شود هزینه بیشتری از بیمار دریافت می شود. بهترین جراح آرتروسکوپی شانه در عوض دارای مهارت و تجربه بیشتری هستند و می توان از نتیجه نهایی عمل اطمینان حاصل کرد. یک مورد تعیین کننده دیگر در این زمینه مخارج مربوط به مراکز جراحی است که عمل در آن انجام می شود. همچنین عامل دیگر در تعیین قیمت دستمزد کادر جراحی پزشک می باشد.
دوره نقاهت جراحی آرتروسکوپی شانه
دوره نقاهت عمل آرتروسکوپی شانه نهایتا یک هفته است که میزان دقیق این زمان به عواملی همچون وضعیت بیمار و میزان تهاجم عمل بستگی دارد. دوره نقاهت این جراحی کوتاه است زیرا عمل کم تهاجم است و بدون باز کردن شانه انجام می شود. نکاتی وجود دارد که اگر بیمار آنها را جدی گرفته و به آنها عمل کند طول دوره ریکاوری و بهبودی کمتر می شود. بنابراین بیمار چند هفته اول باید این نکات را جدی گرفته تا بتواند هرچه سریعتر بهبود یابد. یکی از نکاتی که در حین این دوره باید به آن توجه داشت تغذیه است. باید از غذاهایی استفاده شود که دارای ارزش غذایی بالایی هستند. بیمار باید بیشتر از قبل از میوه، سبزیجات و مایعات استفاده کند. توصیه می شود از آبمیوه های طبیعی استفاده شود. همچنین باید مراقب شانه باشد تا فشاری به آن وارد نشود.