جراحی PRK چشم
عمل PRKیکی از جراحی های رفرکتیو چشم است که برای تصحیح نزدیک بینی، دوربینی و آستیگماتیسم به کار می رود. PRK جزو اولین جراحی های لیزری چشم برای تصحیح و تغییر بینایی بوده و سابقه آن به قبل از عمل لیزیک بازمی گردد.
تلفن تماس:
09912522663
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
اگرچه روند بهبودی و دوره نقاهت بعد از عمل PRK کمی بیشتر از لیزیک طول می کشد، اما هنوز هم در برخی از موارد بهترین انتخاب محسوب شده و نسبت به لیزیک چشم ارجحیت دارد. همانند لیزیک و سایر انواع جراحی های لیزری چشم، PRK نیز از طریق تغییر انحنای قرنیه توسط لیزر اگزایمر عمل می کند و باعث می شود نور ورودی به چشم به طور مناسب و دقیق روی شبکیه متمرکز شده و دید واضح و با جزئیات ایجاد شود.
تفاوت اصلی PRK و لیزیک، قسمت اول جراحی است. در عمل لیزیک یک فلپ نازک در بافت قرنیه ایجاد می شود و توسط میکروکراتوم یا لیزر فمتوسکند، این فلپ برداشته می شود تا به لایه زیرین دسترسی ایجاد شود و بعد از اصلاح انحنای قرنیه، دوباره سر جایش گذاشته شود. اما در روش PRK لایه نازک سطحی قرنیه (اپیتلیوم) برداشته و کنار گذاشته می شود تا لایه زیرین توسط لیزر تغییر انحنا پیدا کند. سپس با جایگذاری لنز تماسی نرم به عنوان بانداژ، در روزهای بعد از جراحی اپیتلیوم خود به خود ترمیم می شود ( دوباره رشد کرده و بر سطح قرنیه قرار می گیرد).
نوع دیگری از عمل PRK که جراحی لازک نامیده می شود نیز از کاربردهای فراوانی برخوردار است. در لازک به جای دور انداختن اپیتلیوم، لایه اپیتلیوم ( توسط ابزار جراحی به نام trephine) بلند می شود. اپیتلیوم در طول جراحی حفظ شده و در انتهای جراحی مجددا روی قرنیه قرار داده می شود.
ویژگی های اصلی عمل PRK
- عمق کمتر درمان با لیزر به نسبت عمل لیزیک
- ریکاوری آهسته تر نسبت به لیزیک
- مناسب برای بیماران با ضخامت قرنیه کمتر
- عدم وجود عوارض ناشی از فلپ
- افزایش ریسک عفونت و التهاب ناشی از جراحی
- کاهش ریسک به خطر افتادن ضخامت قرنیه
- ناراحتی بیشتر در روزهای اول جراحی نسبت به لیزیک
روش انجام عمل PRK
برای انجام عمل PRK، ابتدا جراح قسمت مرکزی اپیتلیوم قرنیه را با محلول الکلی، یک وسیله سنباده مانند و یک وسیله جراحی دارای لبه ضخیم، حذف می کند.
سپس از لیزر اگزایمر برای اصلاح انحنای قرنیه استفاده می شود. به وسیله کنترل کامپیوتری پرتوهای لیزری، مقادیر میکروسکوپیک بافت قرنیه به طور دقیق تری برداشته می شود. در پایان عمل PRK یک لنز نرم بانداژ برای حفاظت از چشم، روی قرنیه قرار می گیرد. سلول های اپیتلیال جدید طی 5 تا 6 روز آینده رشد کرده و بعد از آن لنز بانداژ توسط جراح برداشته می شود.
اقدامات مورد نیاز قبل از عمل PRK چشم
در اولین قدم، یک چشم پزشک با تجربه در زمینه PRK انتخاب کنید. سپس آزمایش ها و تست های خاصی انجام می شود تا مشخص شود چشم شما برای این عمل مناسب است یا خیر از آزمایشات مورد نیاز که قبل از عمل PRK باید انجام شود می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- اندازه گیری سایز مردمک
- معاینه از نظر خشکی چشم
- اندازه گیری دقیق و نقشه برداری از انحنای قرنیه
- اندازه گیری ضخامت قرنیه
همچنین چشم پزشک در زمینه سلامت عمومی و سابقه مصرف داروی خاص از شما پرس و جو می کند. اگر از لنز تماسی استفاده می کنید، باید برای مدت زمان مشخصی قبل از جراحی، استفاده از آن را متوقف کنید. چراکه انحنای طبیعی قرنیه را تغییر می دهد.
در حین جراحی PRK چشم
جراحی PRK برای هر دو چشم حدود 15 دقیقه زمان می برد. در طول جراحی هوشیار هستید اما ممکن است به شما آرام بخش داده شود تا استرس کمتری داشته باشید. قطره هایی در چشم ریخته می شود و به کمک ابزار مخصوصی پلک ها کاملا باز نگه داشته می شود. جراح لیزر اگزایمر را که بر اساس نمره دقیق چشم شما تنظیم شده، مقابل چشم قرار داده و از شما می خواهد که به تارگت نوری نگاه کنید. لیزر مقادیر میکروسکوپی بافت قرنیه را بر می دارد. بیشتر بیماران حین عمل PRK به جز کمی احساس فشار، ناراحتی دیگری احساس نمی کنند. جراح کنترل کاملی بر لیزر دارد و هرگاه بخواهد می تواند دستگاه را خاموش کند. سپس لنز بانداژ در چشم قرار می گیرد، برای مدت کوتاهی بعد از عمل استراحت کرده و سپس می توانید به خانه برگردید. .نمونه لنز نرمی که برای بانداژ به کار می رود در تصویر زیر دیده می شود
مراقبت های بعد از عمل PRK
بعد از عمل PRK برای شما آنتی بیوتیک و داروهای مسکن تجویز می شود تا ناراحتی کمتری حس کنید. مانند هر عمل جراحی دیگری به توصیه های چشم پزشک خود با دقت گوش داده و زمان مراجعه بعدی را مشخص کنید. بهبود دید ممکن است چند روز تا چند هفته زمان ببرد. معمولا در روز جراحی نمی توانید رانندگی کنید. معمولا بعد از عمل پی آر کی باید از دو نوع قطره آنتی بیوتیک مانند کلرامفنیکل و قطره کورتون مانند بتامتازون استفاده کنید که شیوه مصرف دقیق این داروها به اطلاع شما می رسد.
نتایج نهایی عمل لیزیک و PRK اکثرا مشابه است. یعنی اکثر بیماران به دید کامل 20/20 می رسند. اگر از دید و قدرت بینایی خود رضایت کافی نداشته باشید، بعد از بهبود کامل می توانید جراحی PRK مجدد جهت بهبود بیشتر دید خود انجام دهید یا می توانید از عینکی با نمره کم برای مواقع ضروری استفاده کنید. عینک آنتی رفلکس می تواند دید در شب را واضح تر کند و اگر بعد از جراحی حساسیت به نور پیدا کرده باشید، استفاده از عینک های فتوکرومیک پیشنهاد می شود. عوارض جراحی PRK نادر است و می تواند شامل بروز عفونت، دید ستاره ای و هاله بینی باشد. بعد از 40 سالگی نیز مانند هر فرد نرمال دیگر به خاطر پیرچشمی ناشی از افزایش سن، نیاز به عینک مطالعه پیدا خواهید کرد.
مزایا و فوائد عمل PRK
عمل پی آر کی چشم در مقایسه با سایر عمل ها از نکات مثبت زیادی برخوردار است و باعث می شود برای افراد خاصی مناسب تر باشد که در ادامه ذکر می شود.
- PRK برای افرادی که از ضخامت کافی قرنیه برخوردار نیستند مناسب است.
- برای افراد فعال و پر تحرک مانند ورزشکاران مناسب تر است.
- در عیوب انکساری کم تا متوسط نزدیک بینی، آستیگماتیسم و دوربینی کاربرد دارد.
- عوارض ناشی از فلپ برداری از قرنیه را ندارد.
- زمان عمل کمتر است.
معایب و محدودیت های عمل PRK
- درد بیشتری بعد از عمل احساس می شود.
- دوره ریکاوری و بهبودی طولانی تر است.
- چشم کمتر دستکاری می شود و برای افراد پرتحرک مناسب تر است.
تفاوت عمل PRK و ليزيك
نتيجه نهایی عمل PRK و لیزیک مشابه یکدیگر است و تفاوت اصلی در جزئیات است مثلا ریکاوری اولیه PRK چند روز بیشتر طول می کشد. همچنین در PRK مقداری ریسک عفونت و کاهش دید اولیه وجود دارد. بیمارانی که تحت جراحی لیزیک قرار می گیرند، ناراحتی کمتری داشته و دیدشان سریع تر ثابت می شود.
اما PRK مزایای متفاوتی دارد. به دلیل اینکه جراحی بدون برداشتن فلپ ( که شامل هم اپیتلیوم و هم لایه عمیق تر زیرین است) انجام می شود، کل ضخامت استروما برای درمان در دسترس است. این مسئله از مزیت های اصلی عمل PRK است و برای بیمارانی که قرنیه نازکی دارند یا قبلا جراحی لیزیک انجام داده و قرنیه چشمشان نازک شده، ایده آل است. PRK در این بیماران خطر و عوارض ناشی از فلپ و کاهش ضخامت قرنیه را ندارد.
تفاوت عمل PRK و لازک
عمل لازک و پی آر کی بسیار شبیه به هم هستند و در جزئیات با هم تفاوت دارند. در عمل لازک تکه بسیار نازکی از اپیتلیوم قرنیه برداشته شده، در طول عمل حفظ می شود و بعد از اعمال تغییرات در محل اولیه قرار می گیرد. ولی در عمل PRK لایه بریده شده مجددا جایگذاری نشده و نیاز به ترمیم مجدد در محل برش وجود دارد. بعد از این عمل برای محافظت از چشم نوعی لنز تماسی نرم به عنوان پانسمان روی چشم قرار می گیرد. افرادی که ضخامت قرنیه بسیار نازک دارند می توانند با این عمل به دید بسیار خوبی دست پیدا کنند.
عوارض عمل PRK چشم
- تا چند ماه ممکن است بینایی مقداری بالا و پایین شود.
- حساسیت به منابع نوری بیشتر است.
- احتمال ایجاد عفونت قرنیه بیشتر است.
- احتمال هاله دار شدن موقت بینایی بیشتر است
هزینه عمل PRK
قیمت عمل PRK در تهران و مراکز جراحی تخصصی و معتبر بین 8 تا 12 میلیون تومان می باشد. آزمایش های قبل از عمل مانند توپوگرافی و اپتومتری نیز می تواند بین 300 تا 500 هزار تومان هزینه در بعضی مراکز داشته باشد. مهارت جراح و اعتبار مرکز جراحی نیز می تواند هزینه PRK چشم را تحت تاثیر قرار دهد.