عمل آرتروسکوپی مینیسک زانو
آرتروسکوپی یک عمل جراحی است که با استفاده از آن مشکلات داخل مفاصل تشخیص و درمان می شوند. یکی از قسمت هایی که با استفاده از آرتروسکوپی می تواند بهبود یابد، مینیسک زانو است. زمانی که مینیسک زانو دچار مشکل می شود مفصل این ناحیه در تحرک با مشکل روبرو می شود. مینیسک نقش مهمی را در مفصل زانو ایفا می کند. این عضو باعث کاهش فشار در ناحیه مفصل زانو شده و اصطکاک را کاهش می دهد. بنابراین اگر این قسمت دچار مشکل شود باید هرچه سریعتر به یک متخصص ارتوپدی مراجعه و برای رفع مشکل اقدام شود. روش های زیادی برای درمان مشکلات این ناحیه به کار گرفته می شود که یکی از آنها آرتروسکوپی مفصل زانو است. البته جراحی آرتروسکوپی زمانی انجام می شود که نتوان از روش هایی همچون دارو درمانی، فیزیوتراپی و... نتیجه گرفت. این روش هم جزء عمل های درمانی کم تهاجم به حساب می آید. در این مقاله به طور کامل به نکات لازم درباره عمل آرتروسکوپی مینیسک زانو می پردازیم.
جراحی آرتروسکوپی مینیسک زانو چیست؟
عمل آرتروسکوپی مینیسک زانو عملی است که برای بررسی آسیب وارده به این قسمت مهم مفصل زانو و درمان آن استفاده می شود. این عمل برای رفع مشکلاتی همچون پارگی مینیسک، کشیدگی آن و... به کار می رود. در برخی موارد جوانان در ناحیه مینیسک پا دچار آسیب می شوند. این عارضه در اکثر موارد به علت فشار زیاد به پا و یا ورزش رخ می دهد. افرادی که دارای فعالیت شدید هستند بیشتر در معرض اینگونه مشکلات هستند. زمانی که مشکلات در ناحیه مینیسک زانو به وجود آیند فرد باید به جراح ارتوپد مراجعه کند. این جراح وضعیت بیمار را مشاهده کرده و روش درمانی مناسب را برای او انتخاب می کند. علاوه بر آرتروسکوپی روش های دیگری هم برای درمان مشکلات زانو وجود دارند. زمانی که این روش ها نتیجه ندهند جراح عمل جراحی را بر می گزیند. جراحان ماهر با معاینه و مشاوره وضعیت بیمار را مشخص می کند و می توانند از این طریق تشخیص دهند چه روشی برای درمان مناسب است. جراح با انجام آرتروسکوپی می تواند در حین عمل درون مفصل را مشاهده و بررسی کند. با این کار هم می توان مشکلات مفصل را بهتر مشاهده کرد و هم درمان را با دقت بالاتری انجام داد.
عمل آرتروسکوپی مینیسک پا چگونه انجام می شود و چه مراحلی دارد؟
جراحی آرتروسکوپی مینیسک زانو به روش های مختلفی تقسیم می شود. در برخی روش ها برای رفع مشکلات مینیسک زانو و ترمیم آن از آرتروسکوپی استفاده می شود. در این عمل ابتدا برش های کوچکی در اطراف مفصل زانو ایجاد شده و از طریق آنها آرتروسکوپ به داخل زانو فرستاده می شود. آرتروسکوپ یک میله باریک است که در قسمت سر خود دارای یک دوربین با دقت بالا است. این دستگاه دارای یک فضای تو خالی است که از آنجا به داخل مفصل نور تابانده می شود تا جزئیات بهتر به نظر برسند. پس از آن از طریق برش دیگری که از قبل ایجاد شده است مایعات استریل کننده به داخل مفصل فرستاده می شوند. این کار باعث می شود که مواد کدر رنگ در فضای مفصل خارج شده و ضدعفونی شود. همچنین باعث می شود اجزای داخلی از هم فاصله گرفته تا دید بهتری حاصل شود. اگر قصد ما این باشد که فقط مشکلات به وجود آمده برای مینیسک زانو را شناسایی کنیم عمل پس از این بررسی ها تمام می شود. اما اگر قصد داشته باشیم که مشکلات را با این روش درمان کنیم ابزار پزشکی برای ترمیم مینیسک به داخل مفصل فرستاده می شود. زمان انجام عمل به میزان آسیب دیدگی مینیسک بستگی دارد. بر این اساس تعیین می شود که در این قسمت باید چه تغییراتی ایجاد شود.
کاربرد جراحی آرتروسکوپی مینیسک زانو
عمل مینیسک زانو می تواند برای تشخیص و درمان به کار رود. در مواردی هم پیش می آید که جراح به هر دو منظور عمل را انجام می دهد. در شرایطی ممکن است نتوان با استفاده از آزمایشات اولیه مانند MRI، سونوگرافی و تصویر برداری اکس ری مشکلات به وجود آمده برای مینیسک را تشخیص داد. در چنین شرایطی بهترین کار این است که جراح با استفاده از آرتروسکوپی اختلالات را تشخیص دهد. در شرایطی هم که مشکلات مینیسک شناسایی شده اند می توان از این روش برای ترمیم و درمان این بخش از بدن استفاده کرد. در اکثر موارد از روش آرتروسکوپی برای رفع مشکلات زانو استفاده می شود. مشکلات مختلفی را در این نواحی می توان با استفاده از این روش از بین برد. همچنین در بخش های دیگر بدن هم از عمل درون بینی مفصل استفاده می شود.
مزایای عمل جراحی آرتروسکوپی مینیسک زانو کدامند؟
- مزایای آرتروسکوپی مینیسک زانو دارای موارد زیادی هستند. در این بخش به این مزایا می پردازیم.
- عمل با کمترین تهاجم انجام می شود.
- اکثر افراد می توانند این عمل را انجام دهند.
- در مدت زمان کمی و به صورت تقریبا سرپایی انجام می شود.
- بیمار پس از انجام آرتروسکوپی از بیمارستان مرخص می شود و دوره نقاهت کوتاهی دارد.
- باعث شده است که برای رفع مشکلات مینیسک دیگر نیازی به انجام جراحی باز و تهاجمی نباشد.
- نسبت به دیگر عمل های جراحی درد کمتری دارد.
- پس از گذشت یک مدت زمان کوتاه بیمار می تواند به زندگی عادی خود برگردد.
- برای رفع مشکلات ناحیه مینیسک زانو یک روش موثر و کارآمد است.
- ورزشکاران پس از این عمل می توانند دوباره به انجام ورزش بپردازند.
- جراح در حین انجام عمل تسلط بالایی بر جزئیات داخل مفصل زانو داشته و دیگر نیازی به باز کردن مفصل نیست.
- بالای 90 درصد از افراد از این جراحی نتیجه مثبت دریافت می کنند.
معایب و عوارض عمل آرتروسکوپی مینیسک زانو کدامند؟
عمل آرتروسکوپی با کمترین برش و جراحت انجام می شود. این موضوع باعث می شود که عوارض کمی را هم به دنبال داشته باشد. اما به هر حال این عمل هم عوارض و معایبی را به همراه دارد. در صورتی که مهارت جراح کم باشد این عوارض هم تشدید می شود. در حین انجام آرتروسکوپی فرد در ناحیه زانو خونریزی خواهد داشت. ممکن است استفاده از داروی بیهوشی عوارضی همچون آلرژی و یا تنگی نفس را به همراه داشته باشد. یک عارضه دیگر که به دنبال این جراحی ممکن است رخ دهد عفونت است. در مواردی ممکن است پای بیمار دچار لختگی خون شود. در مواردی زانو به علت ایجاد بافت اسکار دچار سفتی می شود. در مواردی ممکن است به عروق و اعصاب اطراف مفصل زانو آسیب وارد شود که اصلی ترین دلیل آن مهارت و دقت پایین جراح حین عمل است. تا چند هفته زانو دچار کبودی و ورم می شود که طبیعی است. در ناحیه انگشتان ممکن است بی حسی و درد حس شود. در یک روز اول ممکن است فرد دچار تب و لرز شود.
کاندیدای عمل آرتروسکوپی مینیسک زانو چه افرادی هستند؟
کاندیدای عمل درون بینی مینیسک زانو افرادی هستند که بتوانند طبق نظر جراح ارتوپد از این عمل نتیجه مناسبی را دریافت کنند. معمولا افرادی گزینه مناسبی برای انجام این عمل هستند که روش های دیگر را امتحان کرده و از آن ها نتیجه مناسبی را نگرفته باشند. روش های تشخیص و درمانی زیادی برای این مشکل پیشنهاد می شود که برای همه افراد مناسب نیست و این افراد باید در نهایت به عمل آرتروسکوپی روی بیاورند.
- افرادی که سن بین 20 تا 70 سال دارند.
- افرادی که دچار کشیدگی یا پارگی یا آسیب به قسمت های مختلف مینیسک زانو شده اند.
- در مواردی که روش های تشخیصی مانند سی تی اسکن و ام آر آی نتوانسته مشکل را شناسایی کند.
- افرادی که از سلامتی جسمی بالایی برخوردار بوده و توان انجام این عمل را داشته باشند.
- افرادی که بیماری جدی و زمینه ای نداشته باشند.
- افرادی که نمی توانند عمل های پر تهاجم را انجام دهند.
- افرادی که می خواهند دوره نقاهت عمل آنها کوتاه باشد.
- کسانی که به دلایلی همچون ورزش، اضافه وزن و یا فشار زیاد دچار مشکلات در مینیسک شده اند.
دوره نقاهت عمل آرتروسکوپی مینیسک زانو
دوره نقاهت جراحی آرتروسکوپی مینیسک پا در همه افراد یکسان نیست. می توان گفت دوره بهبودی بین 1 تا 3 هفته است. این دوره بر اساس وضعیت مینیسک پا و میزان تغییراتی که در این ناحیه ایجاد می شود تعیین می شود. در این دوره بیمار باید اقدامات لازم را انجام دهد تا خیلی زود بهبود یابد. در دوران نقاهت این جراحی باید غذاهای کاملا مقوی مصرف شود. همچنین باید مراقب بود که به زانو هیچگونه فشاری وارد نشود. به این منظور توصیه می شود تا مدتی از چوب دستی استفاده شود. همچنین باید از گن های مخصوص زانو استفاده شود. بیمار باید سعی داشته باشد تا چند روز از نمک و چربی استفاده نکند. همچنین باید اطراف خود را خلوت کند تا در هنگام راه رفتن مشکلی برای او به وجود نیاید. تا زمانی که زانو پانسمان دارد باید هر روز آن را تعویض کند. باید سعی داشت تا حد ممکن آب و رطوبت به زانو و پانسمان نرسد.
اقدامات قبل از عمل آرتروسکوپی زانو
اقدامات قبل از آرتروسکوپی مینیسک در ناحیه زانو شامل موارد بسیاری هستند. این اقدامات باید توسط بیمار کاملا جدی گرفته شده و به طور مرتب انجام شوند. از سه هفته تا یک ماه قبل از آرتروسکوپی باید این اقدامات انجام شوند. انجام این کارها باعث می شود که بیمار در حین انجام عمل آمادگی لازم را داشته باشد.
- باید از یک ماه پیش از انجام آرتروسکوپی سیگار و الکل را کنار گذاشت.
- مصرف برخی از داروها با نظر جراح برای فرد ممنوع است.
- بیمار شب قبل از عمل دوش گرفته و ناحیه زانو را با آب و صابون شستشو دهد.
- مصرف نمک و چربی از یک هفته قبل از عمل کم شود.
- فضای استراحت برای بعد از عمل فراهم شود.
- در روز عمل بیمار باید 8 ساعته ناشتا باشد.
- یکی از بستگان به همراه بیمار بوده تا در صورت نیاز به او کمک کند.
- بیمار سوالات خود را از جراح پرسیده و به گفته های او توجه داشته باشد.
- بیمار باید به طور کامل سوابق و اطلاعات پزشکی خود را به جراح ارائه دهد.
- تا قبل از انجام عمل برای انجام آزمایش های لازم مراجعه کند.
- نباید در هفته های مانده به این جراحی از رژیم های غذایی سخت برای کاهش وزن استفاده شود. اگر بنابر کاهش وزن است باید از چند ماه قبل و طبق نظر متخصص تغذیه انجام شود.
مراقبت های بعد از جراحی آرتروسکوپی مینیسک زانو
مراقبت های بعد از عمل مینیسک زانو دارای اهمیت بالایی بوده و باید جدی گرفته شود. این مراقبت ها تاثیر بسزایی بر نتیجه عمل و کاهش دوره نقاهت دارد. افرادی که این اقدامات را به درستی انجام دهند در واقع به خودشان کمک کرده اند. جراح ارتوپدی بر انجام این کارها توصیه داشته و قبل از مرخص شدن بیمار آنها را به او می گوید.
- بهتر است بیمار در روز اول کاملا استراحت کند.
- باید سعی داشت که به زانو فشاری وارد نشود.
- اطراف بیمار باید خلوت باشد تا بتواند بدون مانع به آرامی قدم بزند.
- برای اینکه به پای عمل شده فشاری وارد نشود می توان تا مدتی از چوب دستی استفاده کرد و بهتر است بیشتر وزن روی پای مخالف باشد.
- برای بسته شدن بهتر زخم ها می توان از گن های فشاری مخصوص استفاده کرد.
- فرد باید تلاش خود را به کار گیرد تا به قسمت عمل شده آب نرسد.
- در هنگام راه رفتن سعی داشته باشد کمترین فشار را به پا وارد کند.
- تا چند روز باید از داروی مسکن برای کاهش درد زانو استفاده کرد.
- مصرف آنتی بیوتیک تا زمانی که جراح توصیه می کند ادامه داشته باشد.
- انجام ورزش های آبی و ورزش های سنگین تا یک ماه ممنوع است. بعد از این مدت می توان به آرامی قدم زدن در آب را انجام داد.
- پانسمان پا تا زمان بهبودی به طور مرتب عوض شود.
- از غذاهای مقوی استفاده شود.
آیا عمل آرتروسکوپی مینیسک زانو شامل خدمات بیمه ای می شود؟
جراحی آرتروسکوپی مینیسک پا یک عمل درمانی است و برای بهبود وضعیت بیمار انجام می شود. اینگونه عمل ها که جنبه درمانی دارند می توانند شامل خدمات بیمه شوند. البته این موضوع به نوع بیمه ای که بیمار دارد هم بستگی دارد. بنابراین ابتدا باید دید که فرد چه نوع بیمه ای داشته و آن بیمه چه خدماتی دارد. ممکن است آن بیمه به عمل های جراحی خدمات ارائه نداده و یا درصد کمی از هزینه آن را پرداخت کند. برخی از بیمه ها هستند که حتی در مواردی همه هزینه درمان را پرداخت می کنند. این نوع بیمه ها با هزینه بالاتری تهیه می شوند اما می توان در مواقع ضروری خدمات خوبی را از آنها دریافت کرد. بیمه تکمیلی یکی از این بیمه هاست.
درد بعد از عمل آرتروسکوپی مینیسک به چه گونه است؟
پس از انجام این جراحی مقداری درد در ناحیه زانو به وجود می آید. البته این درد نسبت به دردی که فرد قبل از عمل تحمل می کرده است بسیار ناچیز است. احساس درد بعد از هر عمل کاملاً طبیعی است و نباید نگران آن بود. بیمار باید مراقب باشد که با وارد کردن فشار به این ناحیه این درد را زیاد نکند. برای راحتی بیشتر می توان از مسکن های معمولی استفاده و در حین راه رفتن از چوب دستی کمک گرفت. پس از 2 تا 3 هفته بیمار در حین راه رفتن هیچگونه فشار و دردی را احساس نمی کند. در صورتی که درد پای ناحیه زانو ادامه داشته باشد باید به پزشک اطلاع داد. به عنوان مثال در مواردی که چند هفته از عمل گذشته باشد اما هنوز بیمار در ناحیه عمل شده احساس درد داشته باشد باید به اطلاع داده شود.
بهترین جراح آرتروسکوپی مینیسک زانو
بهترین دکتر آرتروسکوپی مینیسک زانو فردی است که بتواند این عمل را به نحو احسنت انجام داده و از تجربه علمی و عملی کافی برخوردار باشد. دلیل این که همواره توصیه می شود که برای انجام این عمل باید به بهترین جراح مراجعه شود این است که به دیگر اجزای این ناحیه آسیب وارد نشده و مشکلات مینیسک به درستی تشخیص و درمان شوند. در صورتی که مراحل آرتروسکوپی با دقت و به خوبی انجام نشود نه تنها ممکن است که مشکلات رفع نشوند بلکه امکان دارد که این عمل به عروق و اعصاب هم آسیب وارد کند. یک دکتر خوب ابتدا مشکل ناحیه زانو را به درستی تشخیص می دهد. پس از آن سوابق پزشکی بیمار را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین در انجام عمل تمام تلاش خود را به کار می گیرد تا فشاری به بیمار وارد نشده و آسیبی نبیند. بهترین جراح ارتوپدی باید بتواند افراد ماهر و کاربلدی را به عنوان دستیاران خود انتخاب کند. این فرد پس از عمل در یک یا دو جلسه بیمار را معاینه کرده و وضعیت او را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین سعی دارد آرتروسکوپی را در مرکزی انجام دهد که تجهیزات خوبی داشته باشد.
هزینه آرتروسکوپی مینیسک زانو
هزینه جراحی آرتروسکوپی مینیسک زانو به عوامل زیادی بستگی دارد. این هزینه در همه افراد دارای مقدار معینی نیست و برای مشخص شدن قیمت دقیق باید به جراح مورد نظر مراجعه و معاینه با دقت انجام شود. در ادامه بیان می کنیم که چه عواملی بر قیمت جراحی آرتروسکوپی مینیسک زانو تاثیر می گذارند.
جراح: یک عامل مهم در تعیین قیمت این عمل، جراح ارتوپد است. هر جراح بر اساس سابقه و مهارت خود هزینه ای را در نظر می گیرد. بنابراین می توان انتظار داشت که جراحان با مهارت بیشتر این جراحی را با قیمت بیشتری انجام می دهند.
وضعیت بیمار: همه افراد در ناحیه مینیسک به یک اندازه دچار مشکل نیستند. هر چه این مشکلات بیشتر و نیاز به تغییرات بیشتری باشد قیمت هم بالا می رود. در واقع یکی از دلایل اصلی مشخص نبودن هزینه عمل متفاوت بودن شرایط بیماران مختلف است.
دستیاران: جراح برای انجام این عمل دستیارانی دارد که هر کدام در حین عمل کاری را انجام می دهند. این افراد برای هر عملی یا به طور ماهیانه هزینه ای را دریافت می کنند.
امکانات اتاق عمل: این موضوع هم می تواند تاثیراتی بر هزینه نهایی که بیمار باید پرداخت کند بگذارد. همه مراکز جراحی دارای امکانات مشابهی نیستند. به همین دلیل است که هزینه آنها هم مشابه نیست. همچنین هزینه آرتروسکوپی مینیسک زانو در بیمارستان دولتی با خصوصی فرق دارد.
مشکلات ناحیه مینیسک زانو با چه علائمی بروز پیدا می کنند؟
در اکثر موارد زمانی که مینیسک زانو دچار مشکل می شود فرد در ناحیه زانو با درد زیادی روبرو می شود. همچنین ممکن است در این ناحیه به سختی بتوان تحرک داشت. در این ناحیه ممکن است کبودی و قرمزی به وجود آید. زانو پس از آسیب دیدگی مینیسک دچار ورم هم می شود. این ورم دارای شدت های متفاوت است. در هنگام راه رفتن درد ناحیه زانو بیشتر می شود. زمانی مشکلات ناحیه مینیسک زانو با دقت مشخص می شوند که بیمار آزمایشات لازم را انجام دهد.
چه افرادی نباید عمل را انجام دهند؟
شاید این سوال شما هم باشد که چه افرادی کاندیدای مناسبی برای انجام آرتروسکوپی مینیسک زانو نیستند. هر عمل جراحی برای همه افراد مناسب نیست و باید بر اساس کنترااندیکاسیون های عمل مینیسک زانو، افراد نامناسب تحت جراحی قرار نگیرند.
- افرادی که دارای کهولت سن هستند.
- افرادی که دارای بیماری های جدی بوده و انجام این عمل می تواند برای آنها خطرناک باشد.
- افرادی که با استفاده از روش هایی همچون فیزیوتراپی و دارو درمانی می توان آن ها را درمان کرد.
- افرادی که ممکن است داروی بیهوشی برای آنها خطرناک باشد.
- افرادی که می توان مشکلات مینیسک زانوی آنها را با روش های دیگر هم تشخیص داد.
- افرادی که دچار مشکل در بهبود زخم هستند.
- کسانی که دارای سیستم ایمنی بدن ضعیفی هستند.
- افرادی که مفصل زانوی آنها دچار خشکی باشد.
- افرادی که دچار عفونت بوده و با انجام این عمل دچار عفونت مفصلی می شوند.
پس از انجام آرتروسکوپی چگونه باید از زخم ها مراقبت کرد؟
پس از انجام این جراحی بیمار باید مراقب باشد تا به زخم ها آسیبی وارد نشود. برای این که زخم ها عفونت نکنند باید به طور مرتب از آنتی بیوتیک استفاده شود. همچنین باید جای زخم ها را به طور مرتب ضدعفونی کرد. فرد باید به طور روزانه پانسمان زانو را عوض کند. همچنین باید مراقب بود تا فشاری به ناحیه زانو وارد نشود. تا حد امکان باید مراقب بود که آب با زخم تماس نداشته باشد. همچنین باید دمای خانه به گونه ای باشد که بیمار عرق نکند. این کار ها باعث می شوند زخم ما هر چه زودتر بهبود یافته و بیمار بتواند به زندگی عادی خود برگردد. البته این زخم ها کوچک هستند و خیلی زود هم بهبود می یابند. در صورتی که روند بهبود این زخم ها با مشکل روبرو شود باید به پزشک مراجعه شود.