کاردرمانی در منزل چیست؟
کاردرمانی در منزل یکی از خدمات توانبخشی (مانند فیزیوتراپی، گفتاردرمانی و...) است که به منظور کمک به استقلال مراجع در انجام فعالیت های روزمره و عدم اتکا به دیگران انجام می شود که در نهایت باعث بهبود کیفیت زندگی فرد می شود. هدف از کاردرمانی بهبود سلامت و افزایش استقلال افرادی است که با مشکلاتی مانند اختلالات، ضایعه، ناتوانی های جسمی و حرکتی و ... مواجه هستند. با توجه به شیوع بیماری کرونا کار درمانی در منزل اهمیت بیشتری نسبت به قبل پیدا کرده است.
کاردرمانی در منزل تهران
دکتر سیاوش رستمی کارشناس ارشد کاردرمانی در تهران و رتبه 1 کارشناسی ارشد
مشاوره و نوبت دهی کاردرمانی در منزل تهران
09120749970
کاردرمانی در منزل مشهد
دکتر اسفندیار قاسمی راد متخصص کاردرمانی در مشهد
مشاوره و نوبت دهی
09353436795
نظر یا سوال داری؟ اینجا کلیک کن و برو پایین همین صفحه سوالتو بپرس
در جوامع مدرن امروزی دسترسی سریع و آسان به خدمات در اولویت افراد قرار گرفته و اکنون ارائه انواع سرویس ها و خدمات در محل، به منظور جلوگیری از اتلاف وقت وهزینه های رفت و آمد انجام می شود. خدمات پزشکی و توانبخشی از جمله کاردرمانی هم از این قاعده مستثنا نیست. یکی از خدمات بسیار ارزشمندی که مراجعین می توانند از آن بهره ببرند، "کاردرمانی در منزل" است. در زمینه خدمات کاردرمانی به دلیل وجود محدودیت ها در برخی از مراجعین، ممکن است حضور در کلینیک برای آن ها امکان پذیر نباشد و یا اینکه به هر دلیلی ( ترافیک شهری، مشغله و ...) تمایلی به حضور در مراکز کلینیکی نداشته باشند، دریافت خدمات کاردرمانی در منزل خود شخص ارزشی دوچندان دارد. در این حالت شخص در منزل خود و در محیطی آرام و به دور از هرگونه تنش، خدمات تخصصی را دریافت می کند.
مزایای کاردرمانی در منزل
- کمک به تسریع روند درمان
- افزایش آسایش و راحتی بیماران و خانواده آن ها
- صرفه جویی در زمان و هزینه
- کاهش وابستگی به اطرافیان
مثال هایی از موارد استفاده کاردرمانی در منزل
بیماری ها و اختلالات خاصی وجود دارد که با وجود نیاز مبرم به انجام کاردرمانی، ممکن است افراد را در خانه زمین گیر کرده و رساندن آن ها به کلینیک و انجام تمرینات کاردرمانی را به چالشی بدل کرده باشد. در این شرایط می توان از کاردرمانی در منزل نهایت استفاده را برد. این بیماری ها شامل موارد زیر هستند.
- بیماری ها و آسیب های نورولوژی بزرگسال و بیماری های نورودژنریتیو ( سکته مغزی، پارکینسون، MS، ضربه مغزی و ضایعات نخاعی، Muscular dystrophy، ALS و... )
- مشکلات ارتوپدیک و اعصاب محیطی (پارگی تاندون و عصب و...)
- اختلالات جسمی کودکان (فلج مغزی و تاخیر حرکتی و...)
- اختلالات تکاملی عصبی (طیف اوتیسم و ADHD و...)
- اختلالات ذهنی کودک (سندروم داون، ناتوانی های هوشی و...)
- مشکلات روانی اجتماعی (اسکیزوفرنی و اختلالات دوقطبی و...)
هزینه کاردرمانی در منزل چقدر است؟
هزینه هر جلسه کاردرمانی در منزل بستگی به وضعیت فرد توانجو دارد. متخصص کاردرمانی پس از آنالیز وضعیت توانجو هزینه دقیق هر جلسه کاردرمانی را اعلام می کند. حدود هزینه هر جلسه کار درمانی در منزل در تهران از 200 تا 300 هزار تومان است.
کاردرمانی در منزل برای بزرگسالان
به طور کلی یکی از حیطه های مهم و پر طرفدار کاردرمانی در منزل، حیطه نورولوژی بزرگسالان می باشد که در اینجا به طور خلاصه به یک سری از بیماری ها و اقدامات کاردرمانگر در منزل برای این بیماران اشاره خواهیم داشت.
کاردرمانی در منزل برای سکته مغزی (CVA)
دوره طلایی اقدامات توانبخشی و کاردرمانی برای یک فرد مبتلا به سکته مغزی، 6 ماهه نخست (بنا به برخی منابع 9 الی 12 ماه) بعد از سکته می باشد و این بدان معناست که فرد در این دوره بیشترین میزان ریکاوری را خواهد داشت و هرچه اقدامات توانبخشی و بالاخص کاردرمانی زودتر شروع شود، بیمار بیشترین پیشرفت را نشان داده و کمترین هزینه را متحمل خواهد شد. انجام تمرینات تقویتی و کششی روی تاندون عضلات و مفاصل به منظور کم کردن سفتی عضلات و حفظ و افزایش دامنه حرکتی آن ها در جهت دادن استقلال به بیماران و کاهش معلولیت از اصول اولیه کاردرمانی در منزل برای بیماران سکته مغزی میباشد. از آنجایی که انتقال به کلینیک توان بخشی به دلیل شرایط روحی و جسمی بیمار با چالش و مشکلاتی همراه است، کاردرمانی در منزل گزینه ای مناسب برای درمان فرد مبتلا است تا با استفاده از آرامش محیط خانه از خستگی بیمار نیز جلوگیری شود و روند بهبود، سرعت بیشتری یابد. همچنین به دلیل وجود زخم بستر در برخی بیماران، جابجایی آنها و انتقال به مراکز درمانی، احتمال افزایش انتقال عفونت به منطقه زخم را در پی دارد؛ بنابراین درمان در منزل احتمال این عارضه را کاهش می دهد.
کاردرمانی در منزل برای ضربه مغزی
در ضربه مغزی هم مانند سکته، 6 ماهه نخست بعد از ضایعه بسیار حیاتی و مهم می باشد. مداخله کاردرمانی برای بیماران ضربه مغزی شامل دو بخش حاد و سرپایی است. در بخش حاد بیمار اغلب در بیمارستان بستری است و کاردرمانگر در این مرحله به انجام تمرینات و کشش های عضلانی با هدف بهبود و حفظ دامنه حرکتی و بهبود و تعدیل تون عضلانی و ارايه پوزیشن های مفید برای بیمار و یکسری مداخلات ویژه برای بالا بردن سطح هوشیاری وی می پردازد. در بخش سرپایی بیمار از بیمارستان مرخص شده است و وضع با ثبات تری دارد و تنوع اهداف و تمرینات درمانی هم بیشتر است و کاردرمانگر بنا به نوع و شدت ضایعه، برنامه کاردرمانی ضربه مغزی در منزل را برای مراجع خود تنظیم می کند.
ویزیت خصوصی بیمار می تواند در دوره حاد انجام شود که بیمار بستری است که اگر خود بیمارستان کاردرمانگر نداشت، خانواده بیمار می تواند به صورت خصوصی از خدمات کاردرمانی (در چارچوب قوانین بیمارستان و با اجازه پزشک مربوطه) استفاده نماید و هم می تواند در مرحله سرپایی باشد که کاردرمانگر به منزل بیمار رفته و در آنجا به انجام مداخلات بپردازد.
کاردرمانی در منزل برای پارکینسون
پارکینسون یکی از بیماری های پیشرونده سیستم عصبی مرکزی است که متاسفانه شمار آن رو به افزایش است. خوشبختانه در چند سال اخیر ارجاع این بیماران به همکاران کاردرمانی با رشد مناسبی مواجه بوده و این به دلیل آشنایی بیشتر پزشکان با نتایج اثربخش کاردرمانی بیماران پارکینسون می باشد. این بیماری پیشرونده است و فرد به تدریج علایم بیشتر و شدیدتری را تجربه خواهد کرد. ولی در صورت انجام تمرینات کاردرمانی، روند بیماری کندتر شده و حتی ممکن است برای مدت طولانی متوقف شود. افراد مبتلا به پارکینسون که تحت کاردرمانی قرار گرفته اند در زمینه کیفیت زندگی و استقلال هم نسبت به افرادی که خدمات کاردرمانی را دریافت نمی کنند، در سطح بسیار بالاتری قرار دارند. یکی از مهم ترین دلایل کاهش مراجعه افراد مبتلا به پارکینسون به کلینیک های کاردرمانی و توانبخشی، سخت بودن شرایط انتقال بیمار به کلینیک است، بنابراین درمان در منزل می تواند این مشکل را کاملا برطرف نموده و خدمات کاردرمانی را با کیفیت حداکثری به این افراد ارائه کند.
کاردرمانی در منزل برای ام اس یا مالتیپل اسکلروزیس(MS)
MS هم یکی دیگر از بیماری های پیشرونده سیستم اعصاب مرکزی است که امروزه شیوع بسیار زیادی پیدا کرده. شدت بیماری و سرعت پیشرفت آن پیرو فاکتورهای زیادی است که از جمله مهم ترین این موارد می توان به ژنتیک، سطح استرس فرد ،انجام تمرینات کاردرمانی و توانبخشی و... اشاره کرد.
براساس جدیدترین مقالات و متد های روز، اگر تمرینات توانبخشی در بیماران ام اس با پروتوکول خاصی انجام شود، توانایی جلوگیری از بروز حملات جدید را دارا خواهد بود. همچنین با توجه به این که انجام تمرینات کاردرمانی (خصوصا تمرینات هوازی) باعث ترشح اندورفین شده و سطح استرس فرد را کاهش می دهد، اثر مضاعفی بر کاهش احتمال بروز حملات عصبی خواهد داشت. افراد مبتلا به MS با توجه به این که داروهای تضعیف کننده و تعدیل کننده سیستم ایمنی مصرف می کنند، ممکن است بیشتر در معرض آلودگی های محیط بیرون قرار گرفته و نیز با توجه به حساسیت این افراد به گرما، انجام تمرینات کاردرمانی در منزل می تواند این خطرات را به شدت کاهش داده و درمانگر در داخل منزل بیمار به انجام مداخلات کاردرمانی خود بپردازد.
کاردرمانی در منزل برای ضایعات نخاعی (SCI)
کاردرمانی بیماران ضايعه نخاعى در دو مرحله حاد وسرپايى انجام مي شود. فاز حاد بلافاصله بعد از وقوع حادثه و معمولا در بيمارستان انجام شده و مرحله سرپايى بعد از ترخيص از بيمارستان شروع می شود.
متخصص توانبخشى و كاردرمانگر با انجام ارزيابى ها و مشخص نمودن سطح ضايعه، كار خود را آغاز می کند. تمرینات کاردرمانی در بیماران ضایعه نخاعی در زمينه ى حفظ يا افزايش دامنه حركتى مفاصل، جلوگيرى از تغيير شكل هاى مفصلى، افزايش قدرت عضلانى در عضلاتى كه ارتباط عصبى خود را به طور كامل از دست نداده اند، افزايش استقامت و توان بيمار، افزايش استقلال بيمار، تجويز اسپلينت ها و وسايل كمكى، آموزش تمرينات و تكنيك هاى لازم به بيمار در استفاده از وسايل كمكى و همینطور آموزش تطابقات لازم در منزل در مواقعى كه بيمار قادر به انجام يك فعاليت به طور مستقل نمى باشد، انجام می گیرد.
همه ى اين فعالیت ها با هدف افزايش استقلال بيمار در انجام فعاليت هاى روزمره زندگى و افزايش مشاركت و روابط اجتماعى و به طور كلى افزايش كيفيت زندگى وی مى باشد. با توجه به مشکل بودن جابجایی مبتلایان به ضایعه نخاعی به کلینیک، کاردرمانی در منزل با هدف این که درمان به موقع و زود هنگام این افراد به خوبی انجام شده و بهترین نتیجه ممکن حاصل شود، به فرد توصیه می شود.
کاردرمانی در منزل برای بیماران میوپاتی
در حالت کلی بیماری میوپاتی شامل اختلالات عصبی-عضلانی است که با ضعف و تضییع تدریجی آغاز شده و در مدت 10 تا 20 سال به ناتوانی های شدید می انجامد.
ضعف و شدت میوپاتی از شخصی به شخص دیگر متغیر است. در برخی موارد، ضعف ابتدا در ناحیه پاها دیده شده و در تعداد معدودی نیز دیده شده است که دست ها سریع تر از پاها دچار تحلیل می شود. بروز ضعف در این بیماری به صورت تدریجی است، بدان معنا که به مرور زمان عضلات ضعیف تر می شوند. درمان اين اختلال كه توسط متخصصين توانبخشى و كاردرمانگر صورت مي گيرد با هدف تقويت عضلانى، جلوگيرى از كوتاهى ها، آموزش تكنيك هاى ذخيره سازى انرژى و...انجام مي شود.
همانطور كه از ويژگي هاى بيمارى مشخص است، جابجايي افراد مبتلا به میوپاتی امرى دشوار بوده و بار سنگينى را بر دوش مراقبان مى گذارد، درنتيجه انجام مداخلات کاردرمانی در منزل مي تواند گزينه مناسبى براى اين افراد باشد.
کاردرمانی در منزل در موارد تعویض مفصل زانو
مهم ترین هدف تعویض مفصل زانو از بین بردن دردی است که بر اثر ساییدگی و آرتروز، روماتیسم و یا تخریب سطح مفصلی در زانو ایجاد شده است؛ همچنین داشتن دامنه حرکتی مطلوب در مفصل زانو و اصلاح دفورمیتی های ایجاد شده در زانو نیز از دیگر دلایل جراحی آرتروپالستی یا تعویض مفصل زانو است . اقدامات توانبخشی و کاردرمانی بر موفقیت عمل تعویض مفصل زانو نقش بسیار موثری دارد. به گفته ی متخصصین طب فیزیکی وتوانبخشی، میزان موفقیت چنین اعمال جراحی هم بر اساس میزان کاهش درد و هم بر اساس بهبود عملکرد و انجام فعالیت های روزمره زندگی، سنجیده می شود.
اقدامات کاردرمانی در منزل بعد از جراحی تعویض مفصل زانو منجر به ترخیص زودتر، برگشت سریع تر دامنه حرکتی زانو، کاهش بهتر تورم و کاهش احتمال بروز سایر عوارض حین بستری می شود. میزان موفقیت اقدامات توانبخشی هم بستگی به اجرای صحیح و تکمیل برنامه ها بر اساس اهداف از قبل تعیین شده دارد. اهداف مد نظر کاردرمانی در این بیماران بسته به مدت زمانی است که از عمل جراحی گذشته و بر این اساس پروتکل های توانبخشی برنامه ریزی و در فازهای مختلف اجرا می شود. تمرینات هدفمند کاردرمانی در فاصله زمانی مناسب بعد از تعویض زانو از اهمیت بالایی برخوردار است و به دلیل شرایط بیمار بعد از عمل، ضرورت انجام تمرینات کاردرمانی در منزل دو چندان می شود.
کاردرمانی در منزل در موارد تعویض مفصل ران
موارد کاربرد جراحی تعويض مفصل ران شامل استئو آرتریت، آرتریت روماتوئید، شکستگی های گردن استخوان ران (مانند شکستگی مفصل ران و...) می باشد.
مراقبت ها و جلسات کاردرمانی بعد از جراحی تعویض مفصل ران در بهبود شرایط بیمار بسیار مهم و تاثیرگذار است تا همان گونه که بافت های اطراف به مفصل مصنوعی عادت می کنند، بیمار قدرت و دامنه ی حرکتی خود را نیز باز یابد. معمولا با گذشت 4-3 ماه از تمرینات کاردرمانی، شرایط بیمار تا حد زیادی بهبود می یابد بنابراین تمرینات توانبخشی و کاردرمانی جزء مهم و جدا نشدنی دوران بهبودی بعد از جراحی تعویض مفصل ران محسوب می شود. هرچه بیمار تمرینات توانبخشی را جدی تر بگیرد سریع تر در انجام فعالیت های روزمره خود به استقلال می رسد.
خدمات کاردرمانی در منزل بعد از جراحی تعویض مفصل زانو شامل موارد زیر است:
- آموزش راه رفتن با واکر در روزهای نخست بعد از جراحی
- کمک به افزایش تحمل بیمار در نشستن و راه رفتن به مرور زمان
- ماساژ بافت نرم و متحرک سازی مفصل با هدف افزایش دامنه حرکتی مفصل ران
- کمک به تسکین درد و کاهش التهاب مفصل با استفاده از مدالیته های درمانی
- نرمش های کششی و تقویتی با هدف بازیابی دامنه حرکتی
- آموزش و انجام ورزش های ایزومتریک با هدف تقویت عضلات و بهبود گردش خون در پاها که مانع ایجاد لخته خون می شود
- تقویت عضلات شانه و بالاتنه نیز انجام می شود تا این عضلات فشارهای روی غضروف مفصلی و مفصل ران را کاهش داده و به پایداری آن کمک کنند
کاردرمانی در منزل برای کودکان
کاردرمانی کودکان یکی از مهم ترین شاخه های کاردرمانی است که بیشترین طیف مراجعین را شامل می شود. کاردرمانی برای کودکانی که دارای مشکلات حرکتی و ذهنی هستند مورد استفاده قرار می گیرد. معمولا کودکان از محیط کلینیک و بیمارستان هراس داشته و ارائه تمرینات کاردرمانی در قالب رسمی کلینیک ممکن است با مقاومت آن ها روبرو شود. به همین دلیل کاردرمانی کودکان در منزل از اهمیت بالایی برخوردار می شود.
کاردرمانی جسمی کودکان در منزل
کاردرمانی برای کودکان طیف وسیعی از اختلالات و مشکلات را در بر می گیرد. کاردرمانی جسمی برای مداخله در اختلالات زیر بسیار موثر است.
- تاخیر حرکتی
- فلج مغزی (CP)
- اختلالات و بیماری های عضلانی (مانند دیستروفی عضلانی، نوروپاتی، میوپاتی)
- اختلال هماهنگی رشد
- تورتیکولی (کج شدن مادر زادی گردن)
- ناهنجاری سیستم اسکلتی (مانند کوتاهی اندام)
- کودکان دارای مشکلات تعادلی
- مشکل ضعف عضلانی
- مشکلات لوله عصبی (اسپاینابیفیدا)
- کودکانی که به علت وضعیت نامناسب یا ضعف عضلانی دچار کوتاهی قد شده اند.
کاردرمانی ذهنی کودکان در منزل
اختلالات کودکان تنها به حوزه جسم محدود نبوده و مشکلات ذهنی فراوانی نیز ممکن است روند رشدی کودک را درگیر کند. کاردرمانی کودکان در زمینه ذهنی در موارد زیر ورود می کند.
- کودکان مبتلا به اختلالات طیف اتیسم
- کودکانی که مشکل در یادگیری دارند (اعم از خواندن، نوشتن و محاسبه)
- بیش فعالی یا نقص در توجه و تمرکز (ADHD)
- اختلال در مهارت های دستی (مانند دست نویسی ضعیف)
- اختلالات رفتاری (پرخاشگری، نافرمانی، لجبازی، وابستگی و...)
- عقب ماندگی ذهنی (مانند سندرم داون)
- مشکلات ارتباطی و اجتماعی
- مشکلات هوشی و کم توانی ذهنی
- مشکلاتی نظیر افسردگی، وسواس، اضطراب، کمبود اعتماد به نفس
کاردرمانی در منزل چگونه به کودکان کمک می کند؟
کاردرمانی با ارائه ی تمرین های مناسب به کودک و همچنین ارائه ی مشاوره به والدین در مورد الگوهای صحیح فعالیت و زندگی کودک در جهت پیشگیری از ناتوانی و بهبود مشکلات ذهنی و حرکتی و ارتقای کیفیت زندگی به کمک کودک خواهد آمد. همانطور که ذکر شد می توان بخش زیادی از خدمات مربوط به کاردرمانی کودکان را در محیط منزل و آرامش بخش برای کودک ارائه داد.
کاردرمانی در منزل برای کودکان در زمینه مشکلات جسمی و حرکتی با کمک به طی کردن سریع تر مراحل رشد حرکتی (مانند گردن گرفتن، نشستن، ایستادن، راه رفتن و..)، بهبود تون عضلانی، رفع و جلوگیری از دفورمگی مفصلی، بهبود واکنش های تعادلی و انعکاسی، رفع رفلکس های غیر طبیعی، کنترل و یادگیری حرکتی و مواردی از این قبیل عمل می کند.
کاردرمانی کودکان در زمینه مشکلات ذهنی با بهبود مهارت های شناختی (توجه و تمرکز، حافظه، مهارت حل مسئله و استدلال)، بهبود مهارت های عاطفی (مثل کنترل هیجان)، رفع مشکلات رفتاری، بهبود حافظه، افزایش درک محیطی، بهبود مهارت های زندگی و بهبود مهارت های اجتماعی به کودک کمک می کند که این تمرینات کاردرمانی کودکان در قالب بازی و مهارت در محیط منزل به او ارائه می شود.
کاردرمانی در منزل برای بیماری ها و اختلالات مختلف کودکان
اختلالات مختلفی در کودکان بروز کرده و شیوع بیشتری در این رده سنی دارند. معمولا این مشکلات به صورت مادرزادی رخ داده و بیشترین تاثیر را از کاردرمانی می گیرند. کاردرمانی در منزل برای کودکان می تواند در مشکلات و اختلالات زیر موثر و بسیار اثرگذار باشد.
کاردرمانی در منزل برای کودکان فلج مغزی
فلج مغزی يك اصطلاح عام است كه براى ناميدن مجموعه اى از ناهنجاري هاى گوناگون كه بر توانايى حركت، حفظ وضعيت و تعادل كودك تاثير مى گذارد، به كار مي رود. فلج مغزی فعاليت هاى روزمره زندگى، مشاركت اجتماعى، آموزش و به طور كلى تمام حيطه هاى زندگى فرد را تحت تاثير قرار مى دهد. این اختلال انواع مختلفى دارد كه درمان کاردرمانی آن با توجه به نوع و شدت آسيب ديدگى، متفاوت است. کاردرمانی برای کودکان فلج مغزی شامل تمرینات حرکتی، ذهنی و عملکردی و نیز استفاده از وسایل کمکی مانند بریس می باشد. هدف این است که کودک نهایتا وضعیت نشسته و ایستاده را کسب نموده و به تحرک مستقل او کمک شود و در ضمن از دفورمیتی های ناشی از اختلال اولیه جلوگیری شود.
کاردرمانی در منزل متناسب با سبک زندگی خانواده برنامه ریزی شده و میزان توانبخشی (تعداد جلسات، زمان و غیره) نیز با توجه به فاکتورهای گوناگون تعیین می گردد که اغلب تحت تاثیر ملاحظات اقتصادی قرار می گیرد. روش کاردرمانی در منزل برای فلج مغزی خواه به صورت مستقل و یا در ترکیب با دیگر روشهای سودمند می تواند باعث افزایش توانایی در انجام کارهای روزانه و افزایش سطح استقلال و اتکا به خود در کودک مبتلا به فلج مغزی شود. مداخلات در محيط واقعى زندگى در قالب فعاليت هاى معنادار انجام شده و در صورت لزوم براى افزايش استقلال فرد، تطابقات محيطى در محل زندگى فرد اعمال مي شود.
کاردرمانی در منزل برای کودکان سندروم داون
مداخلات زودهنگام کاردرمانی در كودكان سندرم داون تغييرات قابل توجهى در سبك زندگى اين افراد ايجاد مي كند. به دليل خاص بودن هر كدام از افراد مبتلا به سندرم داون، درمان آنها نيز خاص و منحصر به فرد بوده و هر مرحله از زندگى اين افراد نيازمند خدمات درمانى و كمكى مخصوص به خود است.
اقدامات درمانى در منزل برای کودکان سندروم داون شامل كاردرمانى ذهنى و كاردرمانى حركتى مى باشد. کاردرمانگران تلاش مى كنند با اتکا به دانش خود و انجام تمرینات هدفمند در منزل و محل زندگی، مهارت هاى كودكان سندرم داون را تا جاي ممكن به حداكثر ظرفيت خود برسانند.
کاردرمانی در منزل برای کودکان اوتیسم
بیماری اوتیسم طيف گسترده اى را شامل شده و ناشى از اختلال رشد كاركرد مغز مى باشد كه كودك را در درك وجود ديگران و مشاركت و روابط اجتماعى دچار مشكل مى کند. اين اختلال همچنين باعث محدوديت علايق و حركات فرد و تكرار مداوم يك سرى الگوى خاص (كليشه) و همینطور بروز مشكلات حسى مى شود. تشخيص این اختلال معمولا در سال هاى اوليه تولد و تا قبل از دوسالگى توسط كاردرمانگر صورت گرفته و هر چه سریع تر اقدامات کاردرمانی برای کودکان اوتیسم آغاز می شود.
پيچيدگى و تنوع شدت علائم در افراد مختلف طيف اوتیسم متفاوت است و به فاكتورهاى زيادى از جمله وراثت و محيط ارتباط دارد.
هيچ راهى براى پيشگيرى از بروز اين اختلال وجود ندارد اما درمان هايى در اين راستا مورد استفاده قرار می گیرد. تشخيص زودهنگام و مداخلات به هنگام تا حد زيادى از تاثير علائم اوتیسم روى رفتار و زندگى اين افراد مى كاهد. مداخلات کاردرمانی برای کودکان اوتیسم با رويكردهاى خاص و مشاوره به خانواده تا حد زيادى از بروز مشكلات گسترده اى كه د رآينده این کودکان را تهدید مي كند، جلوگيرى مي كند.
مزيت كاردرمانى در منزل براى کودکان مبتلا به اوتیسم اين است كه مداخله در محيطى بدون استرس و تنش انجام شده و كودك وارد محيط جديد نمی شود، بنابراین توجه بيشترى داشته و اهداف درمانى زودتر به نتيجه مي رسد. کاردرمانی کودکان اوتیسم در منزل می تواند به حفظ روتین های کودک کمک کند و این مسئله به ویژه برای کوکانی که به هم ریختگی حسی دارند، بسیار حیاتی می باشد.
کاردرمانی در منزل برای کودکان مبتلا به اختلال یادگیری
طبق آمار، 4 تا12 درصد از دانش آموزان دچار اختلال يادگيرى هستند كه درصد قابل توجهى محسوب می شود.
نكته قابل توجه اين كه ممكن است نقص حسى در بعضى كودكان سبب بروز اختلالات يادگيرى شود كه در این صورت باید حتما توسط كاردرمانگر ارزيابى شده و در صورت تایید مشکل، مداخلات کاردرمانی مخصوص صورت گيرد. برای درک ضرورت انجام کاردرمانی در منزل برای کودکان دچار اختلال یادگیری، بهتر است با شاخه های مختلف این مشکل آشنا شویم.
اختلال يادگيرى به چهار دسته تشخيصى اختلال بيان نوشتارى، اختلال رياضى، اختلال خواندن و اختلال يادگيرى نامعين تقسيم مي شود که هركدام از اين اختلالات علائم ويژه خود را داشته و درمانگر با توجه به ارزيابى هاى انجام شده، برنامه درمانى را طرح ریزی می کند.
کاردرمانی در منزل برای کودکان مبتلا به میوپاتی
افراد مبتلا به ميوپاتى از همان بدو تولد دچار بيماري هاى عضلانى هستند. انواع مختلفى از ميوپاتى وجود دارد كه نوع علائم و نشانه ها و شدت آنها متنوع است. به طور كلى علائم عمده و رايج میوپاتی در کودکان شامل نداشتن تونيسيته و ضعف عضلانى، انحرافات ستون فقرات، ضعف و مشكلات استخوانى، مشكلات تنفسى و مشكل در غذا خوردن مى باشد.
اين دسته از بيماري ها درمان قطعى و مشخصى ندارند اما علائم آن تا حد زيادى قابل كنترل بوده و درمان هاى توانبخشى تا حد زيادى سرعت پيشرفت آن را كم کرده و از بروز آسيب هاى بيشتر جلوگيرى مي كند. بنابراین مداخله کاردرمانی به موقع برای کودکان میوپاتی از اهمیت بالایی برخوردار است و انجام این تمرینات در منزل می تواند باعث آرامش بیشتر برای کودک و اثر بخشی بیشتر کاردرمانی شود.
کاردرمانی در منزل برای کودکان مبتلا به تاخیر حرکتی
انجام کاردرمانی می تواند در جبران و توانبخشی تاخیر حرکتی در کودکان بسیار موثر بوده و به نتایج موفقی منتهی شود، به شرطی که مداخله زودهنگام بوده و توسط بهترین کاردرمانگر کودکان انجام شود.
به طور كلى پنج گروه اصلى از مهارت ها در كودكان وجود دارند كه مراحل رشدى را تشكيل مى دهند.
- حرکات درشت: استفاده از گروه بزرگی از عضلات برای نشستن، ایستادن، راه رفتن، دویدن، حفظ تعادل و تغییر وضعیت.
- حرکات ظریف: استفاده از دست ها و انگشتان جهت غذا خوردن، نقاشی کردن، لباس پوشیدن، بازی کردن، نوشتن و انجام بسیاری از فعالیت های روزمره
- زبان : صحبت کردن از طریق زبان بدن، ادا و اشاره، ارتباط و درک آنچه که دیگران می گویند.
- مهارت های شناختی: مهارت های تفکر شامل یادگیری، درک، حل مسأله، استدلال و یادآوری.
- مهارت های اجتماعی: تعامل با دیگران، داشتن روابط با خانواده، دوستان و معلمان، مشارکت و پاسخ به احساسات دیگران.
معمولا انتظار می رود که یک کودک سالم و طبیعی این مهارت های جدید را در یک محدوده سنی چندین ماهه بیاموزد. برای یادگیری مهارت های جدید، ممکن است به مهارت های دیگری نیاز باشد. برای مثال، کودک می بایست چهار دست و پا رفتن را قبل از راه رفتن یاد بگیرد. اگر محدوده سنی طبیعی برای راه رفتن 9 تا 15 ماهگی باشد و کودکی 20 ماهه هنوز راه نمی رود، این می تواند به عنوان یک تأخیر رشدی مطرح شود كه عمده علل آن عوامل محيطى و ژنتيكى شناخته مى شود. از آنجا که بیماری های بسیاری هستند که می تواند باعث تأخیر رشدی شود، روش یکسان و مشابه برای پیشگیری از تأخیر رشدی وجود ندارد. مسئله مهم و اساسی، آگاهی داشتن از مراحل رشدی کودکان و مشاوره با متخصص اطفال و متخصص کاردرمانی است. مداخله به هنگام و به موقع و انجام کاردرمانی در درمان و تخفیف اختلال تاخیر حرکتی مسئله ای کلیدی و بسیار مهم است.
کاردرمانی در منزل برای کودکان مبتلا به بیش فعالی
نقص توجه (ADD) و بیش فعالی (ADHD) یک بیماری مشترک است که در کودکان و نوجوانان بروز کرده و می تواند در برخی بزرگسالان نیز ادامه یابد. این اختلال دارای سه علامت عمده است که شامل پرفعالیتی (پرتحرکی)، کمبود توجه و تمرکز و بروز اعمال تکانه ای (اعمال ناگهانی و غیر قابل پیش بینی) می باشد. این اختلال دارای سه نوع است. در نوع اول کودک تنها در حفظ توجه و تمرکز مشکل دارد. در نوع دوم فقط پر تحرکی و بیش فعالی دیده می شود و بالاخره نوع ترکیبی که کودک هم پرتحرک بوده و هم مشکل توجه و تمرکز دارد. معمولا اختلال بیش فعالی از سه سالگی به بعد تشخیص داده می شود. کودکان مبتلا در دوره شیرخواری اغلب پرتحرک بوده و دست ها و پاهای خود را زیاد حرکت می دهند، کم خواب و کم غذا بوده ،زیاد گریه می کنند و عکس العمل های شدید نشان می دهند.
درمان هایی که برای کودکان ADHD به کار می رود را می توان به چهار گروه تقسیم کرد:
درمان دارویی و درمانهای روانشناختی
جلسات کاردرمانی
آموزش خانواده و والدین
آموزش معلمان و آموزگاران
كاردرمانگر با توجه با ارزيابى هاى انجام شده حيطه مشكلات كودك را سنجیده و با توجه به آن، برنامه درمانى متناسب را طراحى مي كند كه شامل تمرینات يكپارچگى حسى، پاسخ به نيازهاى حسى، تمرينات حسى-حركتى، بازى درمانى، رفتار درمانى و... مي باشد.
کنترل کودکان دچار بیش فعالی معمولا بسیار مشکل بوده و مراجعت به کلینیک برای والدین این کودکان نوعی چالش به حساب می آید. بعلاوه کاردرمانی برای کودکان بیش فعال اگر در محیط جدید و پر سر و صدا انجام نشود، باعث اثربخشی بیشتر درمان خواهد شد. همین موارد باعث ضرورت انجام تمرینات کاردرمانی کودکان بیش فعال در منزل می شود.