عمل تعویض مفصل لگن و ران یا جراحی آرتروپلاستی هیپ
جراحی تعویض مفصل لگن به عملی که در آن همه یا بخشی از مفصل لگن خارج شده و مفصل مصنوعی جدید به جای آن قرار می گیرد، گفته می شود. مفصل لگن به دلایل مختلفی ممکن است دچار آسیب شود. جراح باید تشخیص دهد که چه زمانی باید عمل تعویض لگن انجام شود و قبل از آن تمام راههای درمانی ممکن را برای بیمار تجویز کرده باشد. ایمپلنت مصنوعی مفصل لگن مقاومت بالایی داشته و سالیان سال باقی می مانند. البته باید توجه شود که از ایمپلنت هایی استفاده شود که استانداردهای لازم را داشته باشند. در این مقاله توضیحات کاملی را درباره تعویض مفصل لگن قرار می دهیم. اگر به دنبال انجام این عمل هستید این مقاله را تا آخر مطالعه کنید.
تاریخچه عمل تعویض مفصل لگن
شاید برای شما هم سوال باشد که اولین عمل جراحی تعویض مفصل لگن در چه سالی انجام شد. برای اولین بار در حدود سال 1920 بود که این عمل توسط دکتر ماریو اسمیت انجام شد. این پزشک برای اولین بار روش تعویض مفصل را انجام داد و نام آن را هم تعویض مفصل فنجانی گذاشت. روش انجام عمل به این گونه بود که مفصل لگن جدا می شد و یک شئ فلزی در داخل لگن قرار داده می شد. تا سال های طولانی جراحان برای درمان آرتروز لگن از این روش استفاده می کردند. برخی از افراد این عمل را جزء روش های تعویض مفصل لگن نمی دانند. می توان گفت این روش شروعی بود برای عمل های این چنینی. در سال 1940 بود که یک جراح به نام آستین مور یک روش جدید را ابداع کرد. در روش جدید این امکان به وجود آمده بود که افرادی که در بخشی از مفصل دچار مشکل هستند عمل شوند. در واقع در این روش جراحی به صورت نا کامل انجام می شد. این روش در سال های بعد هم دچار تغییراتی شد. اما روش نوین تعویض مفصل زانو در سال 1962 در کشور انگلیس ابداع شد. امروز این روش با تغییراتی که در آن به وجود آمده است انجام شده و افراد زیادی برای انجام آن به جراح ارتوپدی مراجعه می کنند.
در جلسه مشاوره قبل از تعویض مفصل لگن چه نکاتی مطرح می شود؟
قبل از اینکه عمل آرتروپلاستی لگن انجام شود بیمار باید برای معاینه و مشاوره به جراح مراجعه کند. در این جلسه جراح به خوبی بیمار را معاینه کرده و کلیه تصویربرداری های انجام شده را بررسی می کند. همچنین درباره مراقبت های قبل و بعد از عمل نکات لازم را بازگو می کند. بیمار در این جلسه از علائمی که دارد با جراح صحبت می کند. همچنین درباره سوابق پزشکی خود اطلاعات لازم را به جراح می دهد. در صورتی که به بیماری خاصی مبتلا بوده و از دارو مصرف می کند حتماً باید اطلاع دهد. در این جلسه جراح آزمایش هایی را برای بیمار تجویز کرده و از او می خواهد این آزمایش ها را انجام دهد. نتیجه این آزمایش ها باید در روز عمل به جراح ارائه داده شود. در این جلسه تاریخ دقیق عمل هم به بیمار گفته می شود.
جراحی تعویض مفصل لگن چگونه انجام می شود؟
عمل تعویض مفصل لگن عملی بسیار حساس است که مستقیما روی راه رفتن و تحرک فرد تاثیر دارد و باید توسط بهترین جراح ارتوپد انجام شود. این عمل با بیهوشی عمومی و یا بی حسی اسپاینال انجام می شود. روش انجام جراحی مفصل ران و لگن به این گونه است که ابتدا در ناحیه بالایی استخوان ران برشی ایجاد می شود و مقداری از این استخوان که آسیب دیده و ملتهب است با ابزار مخصوص تراشیده شده و جدا می شود. پس از آن قسمت بالایی مفصل لگن جدا می شود. در این عمل در قسمت پایینی باسن برشی ایجاد شده و از این طریق قسمت بالایی مفصل جدا می شود. پس از آن حفره ای که مفصل در آن قرار دارد تمیز شده و بخش های آسیب دیده داخلی آن جدا می شوند. سپس میله فلزی به استخوان لگن متصل می شود. پس از آن به جای مفصل یک گوی قرار داده می شود. اندازه این گوی بر اساس آناتومی بدن بیمار انتخاب می شود. در صورت لزوم عضلات اطراف مفصل باید ترمیم شوند. برای چسباندن این اجزا به هم از چسب مخصوص استخوانی استفاده می شود. این پروسه حدود 2 الی 3 ساعت به طول می انجامد.
عوامل اصلی اختلال در مفصل لگن کدامند؟
ایجاد اختلال در ناحیه مفصل و نیاز به عمل جراحی تعویض مفصل به دلایل زیادی ممکن است رخ دهد. یکی از دلایلی که باعث بروز مشکل در مفصل ناحیه لگن می شود، فشار آمدن به بیمار از طریق ضربه و تروما مختلف است. برخی از افراد هم ممکن است به دلیل کهولت سن دچار مشکل در این نواحی شوند. درصد بالایی از افراد به دلیل بروز بیماری های مختلف در این ناحیه با مشکل روبه رو می شوند. این بیماری ها شامل دیسپلازی مفصل لگن، نکروز آواسکولار استخوان فمور، آرتریت التهابی مفصل و... می باشند. برخی از افراد هم به دلیل شکستگی استخوان فمور نیاز به جراحی دارند. وجود تومور در مفصل لگن هم از دیگر مواردی است که باعث آسیبب به لگن می شود.
مفصل مصنوعی لگن از چه اجزایی تشکیل شده است؟
مفصل مصنوعی لگن دارای چندین بخش مختلف است. این مفصل دارای یک حفره فلزی است. ایمپلنت فلزی لگن با استفاده از یک اتصال دهنده به اجزای دیگر متصل می شود. اتصال دهنده ها معمولاً از جنس پلاستیک محکم، سرامیک و فلز هستند. این اتصال دهنده ها باعث می شوند که مفصل راحت تر و نرم تر حرکت کند. علاوه بر این مفصل مصنوعی دارای یک گوی گرد است که در حفره جای می گیرد. برای اینکه این اجزا به استخوان لگن چسبانده شوند از یک میله فلزی استفاده می شود. این میله باعث ثابت نگه داشتن مفصل می شود.
اقدامات قبل از عمل تعویض مفصل لگن کدامند؟
اقداماتی قبل از جراحی تعویض مفصل لگن باعث می شود نتیجه عمل موفقیت آمیز و با حداقل عوارض باشد. این اقدامات باید توسط جراح به بیمار گفت شوند. در ادامه به برخی از مهمترین اقدامات قبل از آرتروپلاستی لگن می پردازیم.
- از سه هفته قبل از انجام عمل جراحی نباید سیگار، قلیان و الکل مصرف شود.
- از روزهای قبل از عمل بیمار باید برای دوره نقاهت خود را آماده سازد.
- توصیه می شود فرد تا حد ممکن وزن خود را کاهش دهد. البته نباید از رژیم های سنگین استفاده شود.
- از 12 ساعت قبل از عمل تعویض مفصل نباید چیزی خورد. از چهار ساعت قبل از انجام عمل مصرف آب هم قطع شود.
- یکی از نزدیکان بیمار در هنگام عمل به همراه او باشد.
- از روز قبل از عمل بیمار در بیمارستان بستری شده و وضعیت وی مانیتور شود.
- 3 هفته قبل از این جراحی باید مصرف دارو های رقیق کننده خون را قطع کرد. این دارو ها شامل آسپرین، پلاویکس، بروفن و... هستند.
- مصرف داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی مانند متوترکسات متوقف شود.
- بیمار باید طبق دستور پزشک آزمایشات لازم را انجام دهد.
- نتیجه این آزمایش ها در روز عمل به همراه بیمار بوده و به جراح ارائه شوند.
- یک روز قبل از عمل بیمار باید استحمام کرده و بدن خود را با استفاده از آب و صابون بشوید.
- قبل از عمل باید تمام علائم خود را به جراح بگوید. همچنین خواسته های خود از عمل را بیان کند.
کاندیدای انجام جراحی تعویض مفصل لگن چه افرادی هستند؟
کاندیدای مناسب برای عمل آرتروپلاستی لگن گزینه های زیر هستند.
- افرادی که دچار آرتروز مفصل لگن هستند و به این دلیل مفصل آن ها دچار مشکل شده است.
- افرادی که دلیل اصلی مشکلات مفصلی آن ها، آرتریت یا التهاب مفصل لگن است.
- برخی از افراد هم به دلیل نکروز آواسکولار استخوان فمور دچار این مشکل می شوند.
- افرادی که دچار شکستگی استخوان فمور شده باشند.
- افرادی که بیماری دیسپلازی مفصل لگن دارند.
- افرادی که در سن 20 سال به بالا هستند و از سن رشد گذشته باشند.
- افرادی که استفاده از داروی بیهوشی و عمل جراحی برای آن ها مشکلی به وجود نیاورد.
- افرادی که در این ناحیه درد زیادی را احساس می کنند که به داروی مسکن هم پاسخگو نیست.
- افرادی که به دلایل ذکر شده دچار محدودیت در حرکت در مفصل لگن شده اند.
- افرادی که دارای بیماری های زمینه ای نباشند.
چه افرادی نمی توانند عمل تعویض مفصل لگن یا هیپ را انجام دهند؟
ممکن است شرایط به گونه ای باشد که فرد گزینه مناسبی برای انجام جراحی آرتروپلاستی لگن نباشد. در واقع در چنین مواردی جراح برای حفظ سلامت بیمار تشخیص می دهد که از عمل جراحی استفاده نکند.
- افرادی که سن مناسب انجام عمل را ندارند. به عنوان مثال زمانی که کودک در سن رشد است نباید این عمل روی او انجام شود.
- افرادی که دارای پوکی استخوان هستند ممکن است هنگام جراحی دچار مشکل شده و یا بعد از عمل با جابجایی و اختلال عملکرد مفصل مصنوعی روبرو شوند.
- برخی از جراحان بر این باورند که این عمل نباید بر روی افرادی انجام شود که به سیگار و الکل اعتیاد دارند. به همین دلیل است که توصیه می شود افراد از یک ماه قبل مصرف سیگار و الکل را قطع کنند تا در حین عمل با مشکل روبرو نشوند.
- کسانی که ممکن است داروی بیهوشی برای آن ها خطر ساز باشد و به این داروها حساسیت دارند.
- افرادی که دارای بیماری های زمینه ای و مزمن هستند.
- افرادی که در دوره های درمانی همچون پرتودرمانی و شیمی درمانی هستند.
- افرادی که می توانند از روش های غیر تهاجمی هم نتیجه مناسبی بگیرند.
مراقبت های بعد از جراحی تعویض مفصل لگن (هیپ)
پس از انجام عمل باید مراقبت هایی انجام شوند تا نتیجه بهتری حاصل شود. در این زمینه بستگان بیمار هم باید همکاری کنند تا زمان بهتر و سریعتر سپری شود. این اقدامات و دستورالعمل ها بسیار مهم بوده و در کیفیت نتیجه نهایی تاثیر بسزایی دارند. در ادامه مراقبت های بعد از تعویض مفصل لگن و ران را بیان می کنیم.
- بیمار باید دارو های تجویز شده را تهیه کند. این داروها پس از عمل باید به طور مرتب طبق دستور پزشک مصرف شود. مصرف برخی از این داروها ممکن است به صورت تزریقی باشد.
- بیمار باید به طور مرتب در جلسات فیزیوتراپی شرکت کند. این جلسات به این منظور برگزار می شوند تا مفصل لگن کارایی قبل خود را به دست آورد. فیزیوتراپی بعد ازعمل مفصل هیپ از اصلی ترین اقدامات است و باید بسیار جدی گرفته شود.
- بیمار یا همراه وی باید به طور مرتب پانسمان برش را عوض کنند. توضیحات لازم مربوط به این موضوع توسط جراح به بیمار گفته می شوند.
- تا چند هفته لازم است بیمار با استفاده از چوب دستی و واکر راه برود. واکر و چوب دستی را باید از قبل تهیه کرد.
- باید توجه داشت که محل پانسمان خشک نگه داشته شود. این کار باعث جلوگیری از بروز عفونت می شود.
- بیمار باید از یک رژیم غذایی معتدل و مقوی استفاده کند. در این رژیم غذایی باید انواع ویتامین ها، آهن، سبزیجات، پروتئین و... وجود داشته باشد.
- فرد باید پس از عمل آرتروپلاستی مفصل لگن یک تا دو روز در بیمارستان بستری باشد. زمانی که وضعیت بیمار ثابت شده از بیمارستان مرخص می شود.
- تا 6 هفته رانندگی برای بیمار ممنوع است. حتی در شرایطی که لازم باشد هم فرد نباید رانندگی کند.
- تا دو ماه نباید کارهای سنگین انجام داد. پس از 6 هفته فرد می تواند به انجام کار های سبک خود بپردازد.
- فرد باید تا سه هفته اول به صورت طاق باز بخوابد و با قرار دادن بالش در اطراف خود از چرخیدن و حرکات ناگهانی حین خواب جلوگیری کند.
- تا چند هفته نباید مفصل ران را تا 90 درجه خم کرد.
- به هیچ وجه نباید در هنگام نشستن زانو ها را به روی هم انداخت. همچنین از انداختن مچ پاها بر روی هم خودداری شود.
- نکات لازم را درباره پوشیدن لباس از جراح پرسیده و به آن ها عمل شود.
مزایای جراحی تعویض مفصل لگن
مزایای عمل تعویض مفصل لگن یا هیپ بسیار زیاد بوده و به همین دلیل سالیانه آمار زیادی از انجام این عمل منتشر می شود. در این بخش این مزایا را بیان می کنیم.
کاهش و از بین رفتن درد
یکی از مزایای انجام جراحی مفصل لگن، رهایی از درد است. این درد ها معمولا مزمن بوده و باعث آزار اذیت بیمار می شوند. دردهای مفصل هیپ حالت پیش رونده داشته و در مراحل شدید به مسکن پاسخ نمی دهد. با انجام عمل این درد ها از بین رفته و یا تا حد چشمگیری کاهش می یابند.
بی نیازی از کمک دیگران
با انجام این جراحی بیمار در انجام کارها و فعالیت های روزانه مختلف خود به استقلال رسیده و به کمک کسی نیاز ندارد.
راه رفتن آزاد
با انجام این جراحی فرد می تواند بهتر راه برود و به راحتی از پله ها بالا و پایین بیاید. همچنین توانایی فرد افزایش یافته و تعادل را احساس می کند. اما لازم است از اعمال فشار زیاد روی مفصل مصنوعی خودداری شود.
پس از سه الی چهار هفته بیمار می تواند بدون استفاده از عصا راه برود.
بیمار پس از چند هفته می تواند به انجام ورزش هایی همچون دوچرخه سواری بپردازد.
باعث می شود در بین اعضای بالاتنه و پاها هماهنگی به وجود آید.
درد کمر را در هنگام راه رفتن در راه پله کاهش می دهد.
عوارض جراحی تعویض مفصل لگن کدامند؟
عوارض جراحی تعویض مفصل هیپ نسبت به مزایای آن بسیار کم و ناچیز هستند. بیشتر این موارد موقتی بوده و پس از مدتی از بین می روند. در این بخش سعی داریم عوارض شایع تعویض مفصل لگن و ران را بیان کنیم.
- امکان جابجایی مفصل مصنوعی در موارد نادر وجود دارد.
- در برخی از موارد بدن دچار عفونت شده و برای رفع آن باید اقدام شود. در موارد شدید ممکن است نیاز به تعویض مفصل و آرتروپلاستی ترمیمی باشد.
- امکان لخته شدن خون وجود دارد. البته این عارضه بسیار محدود و در صورت ایجاد مشکل در روند جراحی دیده می شود.
- در صورتی که جراح مهارت کمی داشته باشد به عروق خونی و اعصاب ناحیه مجاور لگن آسیب وارد می شود.
- در برخی از موارد نادر امکان شکستگی استخوان وجود دارد.
- امکان دارد که تا مدتی در ناحیه لگن بیمار احساس درد داشته باشد.
- امکان شل شدگی و لق شدن مفصل مصنوعی وجود دارد.
- یکی دیگر از عوارض نادر این جراحی آمبولی چربی است.
- تا چند هفته در ناحیه عمل شده کبودی و ورم وجود دارد.
دوره نقاهت جراحی تعویض مفصل لگن و ران
دوره نقاهت جراحی تعویض مفصل هیپ بین دو تا سه هفته است. در این دوره بیمار باید با واکر و چوب دستی راه برود. همچنین باید از توالت فرنگی استفاده کند تا فشار اضافی به لگن و مفصل جدید وارد نشود. بیمار معمولاً دو روز در بیمارستان بستری می شود. باید در دوره نقاهت عمل تعویض مفصل لگن از غذا های مقوی و آبکب و سبک استفاده کند. دور و اطراف بیمار باید خلوت باشد تا هنگام راه رفتن با واکر با مشکل رو به رو نشود. بیمار نباید در دوره نقاهت عمل کارهای سنگین انجام دهد. از یک روز پس از عمل باید به آرامی با استفاده از چوب دستی یا واکر راه برود. در این زمان تحرک آرام برای بیمار مفید است.
چه زمانی باید عمل تعویض مفصل انجام داد؟
می توان گفت در تمام موارد بیمار با درد در ناحیه لگن مواجه است. این درد گاها آن قدر زیاد است که حتی در زمانی که بیمار تحرک ندارد هم احساس می شود. همچنین مفصل کارایی خود را از دست می دهد. به اینگونه که فرد در هنگام راه رفتن با محدودیت و دامنه حرک کم روبرو می شود. یکی دیگر از نشانه های مشکلات مفصل که نیاز به آرتروپلاستی لگن را تشدید می کند، عدم تعادل پاها و بالاتنه است. در چنین مواردی فرد باید به جراح ارتوپدی مراجعه کند. جراح بیمار را معاینه کرده و مشکل او را تشخیص می دهد. پس از آن روش درمانی را برای او تعیین می کند. در برخی از موارد می توان از روش های غیر جراحی برای حل مشکلات مفصل استفاده کرد.
جراح ارتوپدی از چه روش هایی برای تشخیص مشکلات ناحیه مفصل لگن استفاده می کند؟
جراح در وهله اول بیمار را معاینه کرده و فاکتورهای فیزیکی لازم را بررسی می کند. همچنین از او سوالاتی می پرسد. از بیمار می خواهد فعالیت هایی را انجام دهد و تاثیر آن را بر مفاصل می بیند. همچنین برای اطمینان از آزمایش ها و تصاویر پزشکی مختلف استفاده می کند. جراح بیشتر از آزمایشات تصویری برای تشخیص بیماری استفاده می کند. یکی از این آزمایشات رادیوگرافی معمولی یا ایکس ری است. با استفاده از این آزمایش تصاویری از ساختار استخوان ها و وضعیت مفاصل به دست می آید. همچنین برای تشخیص مشکلات مفصل هیپ از سی تی اسکن و MRI هم استفاده می شود. این آزمایشگاه ها تصاویر دقیق تری از استخوان و مفصل به ما می دهند. علاوه بر این برای بررسی وضعیت بدن و اطلاع از عفونت در بدن از آزمایش خون استفاده می شود.
چرا برای انجام جراحی تعویض مفصل لگن باید به بهترین جراح ارتوپدی مراجعه شود؟
عمل تعویض مفصل جراحی بسیار سخت و حساس است. در صورتی که جراح از علم و مهارت کافی برخوردار نباشد ممکن است مشکلات جبران ناپذیری به وجود آیند. هر چه مهارت جراح بیشتر باشد عوارض این عمل هم کاهش می یابند. درصد خطای افراد با تجربه و با مهارت کمتر است و این گزینه در عمل های حساس مانند تعویض مفصل هیپ ضروری تر هم هستند. بهترین جراح ارتوپدی شرایط بیمار را سنجیده و نسبت به آن روش درمان را تعیین می کند. این جراح در انجام عمل هم باید بتواند تشخیص دهد که چه قسمت از مفصل آسیب دیده و باید تعویض شود. بهترین جراح تعویض مفصل لگن پس از عمل نیز طی جلسات متعدد بیمار را معاینه و نتیجه عمل را بررسی می کند. همچنین تمام تلاش خود را به کار می گیرد و بهترین تیم جراحی را کنار هم جمع می کند.
هزینه جراحی تعویض مفصل لگن
هزینه عمل تعویض مفصل لگن در همه افراد دارای مقدار یکسانی نیست. این هزینه بر اساس شرایط مختلف تعیین می شود. قیمت جراحی تعویض مفصل لگن قبل از هر چیزی به مهارت جراح بستگی دارد. همچنین مهارت تیم پزشکی و دستیاران او در تعیین قیمت تاثیر گذار هستند. علاوه بر این هر چه امکانات اتاق عمل بیشتر باشد قیمت ها هم بیشتر می شود. همچنین روش انجام عمل و وضعیت مفصل بیمار هم تاثیر بسزایی بر روی قیمت تعویض مفصل هیپ دارد. به عنوان مثال افرادی که به طور کامل تعویض مفصل دارند نسبت به افرادی که در ناحیه مفصل مشکلات جزئی دارند هزینه بیشتری می پردازند. این جراحی یک نوع عمل درمانی به حساب می آید. به همین دلیل امکان اینکه خدمات بیمه شامل آن شوند وجود دارد. هزینه جراحی تعویض مفصل لگن در سال 1400 تا حدود 15 تا 25 میلیون تومان است. باید بیان کنیم که هزینه خرید مفصل مصنوعی باید توسط بیمار پرداخت شود و جدا از هزینه دستمزد جراح ارتوپدی است. این پروتز ها در کشورهای خارجی تولید شده و دارایی قیمت و کیفیت متفاوتی هستند.
انواع روش های تعویض مفصل ران و لگن کدامند؟
روش انجام عمل تعویض مفاصل به وضعیت بیمار بستگی دارد. در برخی از موارد لازم است که مفصل به طور کامل جدا شده و کل پروتز مصنوعی به جای آن قرار گیرد. این عمل زمان بیشتری برده و جراح انرژی بیشتری را صرف می کند و به تبع آن هزینه ها هم افزایش می یابند. در عمل کامل پروتز کامل هم باید تهیه شود و هزینه خرید آن هم بیشتر است. اما در برخی از موارد تنها بخشی از مفصل یا استخوان آن دچار آسیب دیدگی می شود. به این گونه عمل تعویض مفصل جزئی انجام می شود. در این روش از قطعات کوچک ایمپلنت استفاده می شود. همچنین امکان دارد که مدت زمان انجام عمل کمتر باشد و جراح هزینه کمتری را در نظر بگیرد. هر دوی این عمل ها به منظور بهتر شدن وضعیت مفاصل و در پی آن بهتر شدن کیفیت زندگی و تحرک بیمار انجام می شوند.
سن مناسب عمل تعویض مفصل لگن
معمولاً افراد بالای 50 سال برای انجام این عمل مراجعه می کنند. البته انجام این جراحی ممکن است برای هر کسی لازم باشد. تنها افرادی نباید این عمل را انجام دهند که در سن رشد هستند؛ زیرا بدن این افراد همواره در حال رشد بوده و این موضوع باعث می شود که خیلی زود مفاصل دوباره نیاز به تعویض داشته باشد. همچنین توصیه می شود که افرادی که سن زیادی داشته و توان انجام جراحی را ندارند از این روش استفاده نکنند. جراحان ارتوپدی بر این باورند که بهترین سن برای انجام این عمل زمانی است که فرد دارای سن حدود 60 سال باشد. به این گونه یک بار دیگر می تواند مفصل را تعویض کند. در صورتی که به علت تصادف یا دلایل دیگر بیمار در ناحیه لگن دچار مشکل شود و در شرایط اورژانسی قرار گیرد باید هر چه سریعتر عمل شود. در چنین شرایطی سن انجام عمل جزء اولویت های اول به حساب نمی آید.
درد بعد از عمل تعویض مفصل هیپ
پس از تعویض مفصل ممکن است بیمار مقداری درد داشته باشد. اما این درد بسیار کمتر از دردی است که بیمار قبل از انجام جراحی دارد. این درد ممکن است به دلایل زیادی به وجود آید. درد بعد از تعویض مفصل هیپ ممکن است به دلیل بروز عفونت هم باشد که در این صورت با علائمی نظیر تب و سرخ شدن محل عمل همراه است. بنابراین زمانی که عفونت از بین برود این درد ها هم از بین می روند. درد ها از این جراحی به چند نوع تقسیم می شوند و هر کدام به دلیلی به وجود می آیند. زمانی که درد در ناحیه کشاله ران و باسن به وجود آید علت آن استابولیسم است. زمانی که این درد به طور مکرر افزایش یابد می توان گفت مفصل دچار لقی شده است. در صورتی که درد در هنگام خم شدن به وجود آید دلیل آن تاندونیت ایلیوپسواس یا التهاب این تاندون مهم است. در هر صورت اگر هرگونه دردی در این نواحی وجود داشته باشد باید به پزشک ارتوپدی مراجعه و علت بررسی شود.
عمر مفصل مصنوعی لگن چقدر است؟
عمر مفصل مصنوعی لگن و ران به عوامل زیادی بستگی دارد. اکثر پزشکان ارتوپدی حدس می زنند که مفاصل مصنوعی لگن بین 15 تا 25 سال عمر کنند. اما این طول عمر را در شرایط ایده آل در نظر می گیرند. یکی از عواملی که بر طول عمر مفید این ایمپلنت ها تأثیر دارد، مهارت پزشک در حین جراحی و جاگذاری درست و بی نقص ایمپلنت است. هر چه جراح بتواند مفصل را بهتر و دقیق تر در ناحیه لگن قرار دهد طول عمر آن هم افزایش می یابد. به همین دلیل است که می گوییم بهترین جراح ارتوپدی برای عمل هیپ انتخاب شود. یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر طول عمر، وزن بیمار و فشاری است که طی فعالیت های روزمره روی پروتز وارد می شود. ایمپلنت ها تا حدی تحمل وزن دارند. بنابراین اگر وزن بیمار از حد بگذرد به مفصل مصنوعی هیپ فشار وارد می شود. همچنین عمر این پروتز ها به میزان فعالیت بیمار بستگی دارد. معمولا مفاصل مصنوعی زمانی که برای افراد بالای 65 سال استفاده می شوند دارای دوام بیشتری هستند. دلیل آن هم این است که این افراد فشار کمتری به این مفاصل وارد می کنند. یک موضوع مهم در طول عمر مفصل های مصنوعی کیفیت ساخت آن ها است. هر چه شرکت سازنده ایمپلنت های بهتری تولید کند طول عمر آن ها هم بیشتر است.
فیزیوتراپی بعد از عمل تعویض مفصل لگن
لازم است پس از انجام این جراحی بیمار به یک متخصص فیزیوتراپی مراجعه کند. این متخصص در این دوره کمک می کند که مفصل کارایی خود را به دست آورده و هرچه زودتر بیمار بتواند به حالت عادی برگردد. توجه داشته باشید که مراجعه به فیزیوتراپیست در دوره نقاهت و بهبودی بیمار باید انجام شود. متخصص فیزیوتراپی پس از جراحی تعویض ران و لگن به فرد کمک می کند که بر روی مفصل خود تمرکز کرده و بتواند به درستی و با کمترین فشار از آن استفاده کند. طول دوره فیزیوتراپی بعد از عمل تعویض مفصل ران و لگن مشخص نیست. این مدت زمان به وضعیت بیمار و روند بهبودی او بستگی دارد. متخصص فیزیوتراپی علاوه بر این مفصل بر روی عضلات پا هم تمرکز داشته و توانایی آن ها را افزایش می دهد. در چنین شرایطی امکان در رفتگی مفصل بسیار کم می شود. فیزیوتراپی بعد تعویض مفصل ران و لگن برای همه این افراد ضروری است.