جراحی آرتروسکوپی مچ پا
جراحی آرتروسکوپی مچ پا یکی از عمل های کم تهاجم پزشکی است که توسط متخصص و جراح ارتوپدی انجام می شود. در این جراحی به اختلالات مفصل مچ پا پرداخته می شود. زمانی که مفصل مچ با مشکل روبرو شود در تحرک و راه رفتن برای فرد مشکلات عدیده ای به وجود می آید. در چنین شرایطی باید به جراح ارتوپدی مراجعه شود. روش های دیگری هم برای رفع مشکلات ناحیه مچ پا وجود دارند که آرتروسکوپی یکی از موارد کم تهاجمی آنها می باشد. روش آرتروسکوپی تصاویر داخل مفصل را به صفحه نمایش انتقال داده و به جزئیات داخل مفصل را در اختیار جراح قرار می دهد. این عمل به دلایل زیادی ممکن است انجام شود. در واقع دلایل زیادی می تواند باعث شود که به انجام این جراحی نیاز باشد. این مفصل بیشتر از مفاصل دیگر بدن می تواند در خطر بروز مشکلات باشد زیرا تحرک بسیار زیاد و ساختار کوچک تری دارد. مشکلات این ناحیه با علائمی همچون درد و کاهش توانایی در تحرک بروز پیدا می کنند. در ادامه توضیحات بیشتری را درباره مشکلات مفصل مچ پا و عمل آرتروسکوپی مچ پا بیان می کنیم.
عمل آرتروسکوپی مچ پا چیست؟
جراحی آرتروسکوپی مچ پا عملی است که برای تشخیص و درمان اختلالات به وجود آمده در مفصل مچ پا به کار می رود. در برخی از موارد شرایط به گونه ای پیش می رود که نمی توان با استفاده از روش های مختلف مشکلات ناحیه مچ پا و مفصل را تشخیص داد. در چنین شرایطی لازم است جراح مفصل پا را مشاهده کند و از این طریق بتواند مشکلات آن را تشخیص دهد. بهترین راه برای این کار، عمل آرتروسکوپی یا درون بینی مفصل است. همچنین در مواردی از این عمل برای درمان مشکلات مفصل پا استفاده می شود، بنابراین کاربرد این عمل به وضعیت مفصل بستگی دارد. آرتروسکوپی با استفاده از ایجاد سوراخ های کوچکی انجام می شود و این برش ها خیلی زود بهبود می یابند. به همین دلیل است که این عمل دوره نقاهت کوتاهی دارد. در صورتی که از جراحی آرتروسکوپی مفصل مچ پا به منظور درمان استفاده شود مقداری مدت زمان عمل طولانی تر می شود. در بخش های بعد روش انجام این جراحی را بیان می کنیم.
کاندیدای جراحی آرتروسکوپی در ناحیه مچ پا چه افرادی هستند؟
اکثر افراد می توانند گزینه مناسبی برای انجام این عمل باشند. این عمل کم تهاجم بوده و شرایط ویژه ای را برای انجام نمی خواهد. در شرایط خاص افرادی وجود دارند که ممکن است شرایط انجام این عمل را نداشته باشند. جراح باید بتواند به درستی تصمیم بگیرد که آیا فرد برای انجام این عمل گزینه مناسبی است یا نه. این افراد شامل لیست زیر هستند.
- افرادی که به دلیل مشکلات مفصلی دچار درد و محدودیت تحرکی شده اند.
- ترجیحاً دارای سن بین 20 تا 70 سال باشند.
- بیمارانی که با استفاده از آزمایش های مختلف نتوانسته باشند مشکلات ناحیه مچ پا را تشخیص دهند.
- افرادی که آمادگی جسمانی برای انجام این عمل را دارند.
- افرادی که به داروی بیهوشی که در حین انجام عمل استفاده می شود حساسیت ندارند.
- افرادی که دارای بیماری های جدی نباشد.
چه افرادی نباید جراحی آرتروسکوپی مچ پا را انجام دهند؟
در مواردی ممکن است شرایط به گونه ای باشد که افراد نتوانند این عمل را انجام دهند. این شرایط در دو صورت به وجود می آید. حالت اول زمانی است که این جراحی روش مناسبی برای درمان بیمار نباشد. در حالت دوم زمانی است که انجام آرتروسکوپی برای بیمار خطرساز باشد. در چنین شرایطی جراح توصیه دارد که افراد این عمل را انجام ندهند. البته این عمل تهاجم کمی دارد. اما ممکن است در شرایطی فرد آمادگی انجام آن را نداشته باشد.
- افرادی که مفصل مچ پای آنها دچار خشکی است. این افراد ممکن است در صورت انجام عمل با مشکل روبه رو شوند.
- افرادی که دارای قوای جسمانی ضعیفی هستند.
- افرادی که دارای مشکلات خونی یا مشکل در بهبود زخم هستند.
- افرادی که بتوان با استفاده از روش هایی همچون ام آر آی و اکس ری مشکلات مفصلی آن ها را تشخیص داد.
- افرادی که نیاز به انجام عمل تعویض مفصل مچ پا دارند.
- افرادی که مشکلات مچ پای آنها جدی نبوده و با استفاده از دارو برطرف می شود.
- افرادی که بدن آنها دچار عفونت مزمن است.
اقدامات قبل از جراحی آرتروسکوپی مچ پا شامل چه مواردی می شوند؟
قبل از اینکه عمل آرتروسکوپی مچ انجام شود لازم است شرایط به گونه ای مهیا شود تا بیمار آمادگی انجام این عمل را داشته باشد. به این منظور لازم است اقداماتی انجام شود. این اقدامات باید از چند هفته قبل شروع شود در غیر این صورت ممکن است در حین انجام عمل و پس از آن مشکلاتی برای بیمار به وجود آیند. به همین دلیل است که اکثر متخصصان ارتوپدی به انجام این اقدامات تاکید دارند. در ادامه سعی می کنیم این اقدامات را به طور کامل بیان کنیم.
- داروهایی همچون آسپرین، ایبوپروفن، پلاویکس و... نباید مصرف شود.
- به طور کلی باید مصرف سیگار و مشروبات را قطع کرد.
- نباید از چند هفته مانده به عمل از رژیم های غذایی سخت استفاده شود.
- در هفته های آخر سعی شود از غذای مقوی استفاده شود.
- مصرف چربی و نمک به حداقل برسد.
- آزمایش های لازم انجام شود.
- محل استراحت برای گذراندن دوره نقاهت از چند روز قبل آماده شود.
- بیمار یک روز قبل از انجام عمل دوش بگیرد.
- بیمار باید بتواند شب قبل از عمل خوب بخوابد.
- در روز عمل باید ناشتا باشد. به این منظور از 12 ساعت قبل از عمل نباید چیزی بخورد.
- در صورتی که دچار سرماخوردگی شود اطلاع دهد.
- در روز انجام عمل یک نفر به همراه او باشد.
عمل آرتروسکوپی مفصل مچ پا چگونه انجام می شود؟
جراح قبل از انجام عمل علامت هایی را در ناحیه مچ پا ایجاد می کند. این علامت ها جای برش ها را نشان می دهد. پس از آن در حالت بیهوشی یا بی حسی (بنابر تشخیص جراح و متخصص بیهوشی) قرار می گیرد. در مواردی ممکن است لازم باشد پا مقداری کشیده شود تا جراح بتواند بهتر ناحیه مفصل را مشاهده کند. پس از بیهوشی بیمار برش هایی در ناحیه جلوی پا و پشت پا ایجاد می شود. محل برش به مشکلات ناحیه مفصل بستگی دارد. این برش ها برای ورود پروب آرتروسکوپ و ابزاری که عمل توسط آنها انجام می شود، ایجاد می شوند. در صورتی که عمل برای تشخیص بیماری انجام شود از یک برش استفاده می شود. پس از ایجاد برش مایعی استریل به داخل یکی از این سوراخ ها تزریق می شود. این مایع برای شفافیت و بهتر شدن تصاویر تزریق می شود. در مرحله بعد دستگاه آرتروسکوپ به داخل مفصل فرستاده شده و تصاویر ساختار داخلی به نمایش گذاشته می شود. در صورتی که این عمل برای تشخیص بیماری باشد پس از مشاهده این تصاویر عمل به اتمام می رسد. اما اگر جنبه درمانی داشته باشد از طریق سوراخ های دیگر ابزار پزشکی به داخل مفصل فرو رفته و مشکلات آن را رفع می کنند. این روند بین نیم تا یک ساعت به طول می انجامد. جراح پس از عمل از بخیه های جذبی استفاده می کند و زخم ها را پانسمان می کند.
هدف از انجام جراحی آرتروسکوپی مچ پا چیست؟
عمل آرتروسکوپی مچ پا به دو منظور انجام می شود. یکی از مواردی که این عمل کاربرد دارد تشخیص بیماری است. در موارد مختلفی مشاهده می شود که نمی توان با استفاده از آزمایش های مختلف مشکلات بیمار را تشخیص داد. در چنین شرایطی لازم است که آرتروسکوپی مفصل مچ پا انجام شود. در این موارد عمل به منظور تشخیص بیماری استفاده می شود که مدت زمان کمتری طول می کشد. در بیشتر موارد از آرتروسکوپی به منظور رفع اختلالات ناحیه مفصل مچ پا استفاده می شود. در بخش بعد به بیان اختلالات و مشکلاتی که با استفاده از این روش رفع می شوند می پردازیم. یک جراح خوب باید بتواند تشخیص دهد که چه زمانی این عمل را به چه منظور انجام دهد.
چه مشکلات و اختلالاتی را می توان با استفاده از آرتروسکوپی مچ پا رفع کرد؟
با استفاده از آرتروسکوپی می توان مشکلات زیادی را در ناحیه مچ پا تشخیص و درمان کرد. این موضوع باعث شده است که در موارد زیادی از این جراحی استفاده شود. موارد زیر برخی از اختلالاتی هستند که با استفاده از آرتروسکوپی قابل درمان اند.
شکستگی در ناحیه مچ پا
در مواردی با تشخیص جراح می توان از آرتروسکوپی برای عمل شکستگی مچ پا استفاده کرد. در این عمل ممکن است لازم باشد آرتروسکوپی و عمل باز مفصل به شکل همزمان انجام شوند. این کار برای اطمینان از جوش خوردن و قرار گرفتن نواحی شکسته شده در جای مناسب انجام می شود. این کار باعث می شود عمل ترمیم پا با تهاجم کمتری انجام شود.
بیماری آرتروز
در بسیاری از موارد دلیل بروز مشکلات در ناحیه مفصل مچ پا، بیماری آرتروز است. همچنین در مواردی از آرتروسکوپی برای خشک کردن مچ پا استفاده می شود. در واقع آرتروسکوپی این امکان را به ما می دهد که خشک کردن مچ پا با تهاجم کمی انجام شود. امروزه آرتروسکوپی پیشرفت های زیادی کرده است. به گونه ای که عمل فیوژن مچ پا با این روش می تواند نتیجه بهتری از روش های جراحی باز به ما بدهد.
گیر افتادگی قدامی مچ پا
گیر افتادگی قدامی مچ پا به شرایطی گفته می شود که مفصل مچ پا، بافت های نرم و استخوان جلوی مفصل دچار التهاب شوند. این عارضه با درد و ورم همراه است. در اکثر موارد ورزشکاران دچار این مشکل می شوند. با استفاده از جراحی آرتروسکوپی مچ پا می توان این مشکلات را هم با کمترین تهاجم رفع کرد. افرادی که دچار این مشکل هستند در راه رفتن مچ پا با مشکل رو به رو می شوند. جراحی آرتروسکوپی مفصل مچ پا بافت هایی که به این دلیل دچار التهاب شده اند را برمی دارد.
ناپایداری مچ پا
زمانی که رباط های ناحیه مچ پا دچار مشکلاتی همچون پارگی یا کشیدگی شوند ممکن است تعادل در این عضو از بین برود. آرتروسکوپی باعث می شود این رباط ها ترمیم یافته و در جای خود به طور محکم قرار گیرند. با انجام این عمل فرد می تواند پس از مدت کوتاهی بهبود یافته و به زندگی عادی خود برگردد.
عفونت در ناحیه مفصل
در برخی از موارد ممکن است نتوان با استفاده از دارو عفونت های مفصلی را از بین برد. در چنین شرایطی آرتروسکوپی می تواند گزینه مناسبی برای رفع این مشکل باشد. این عمل محیط مفصل را شستشو می دهد. بعد از این عمل باید مراقبت های لازم صورت بگیرد زیرا امکان بازگشت التهاب وجود دارد.
فیبروز مفصلی
در مواردی ممکن است جای اسکار در ناحیه اطراف مفصل رشد کند. در چنین شرایطی مفصل دچار درد، گرفتگی و سفتی می شود. به گونه ای که هم تحرک با مشکل روبرو شده و هم دردی در این ناحیه در هنگام راه رفتن به وجود می آید. برای رفع آرتروفیبروز می توان از عمل آرتروسکوپی مفصل مچ پا استفاده کرد.
سینووییت
مفصل دارای بافت های نرمی هم هست که در شرایط خاص ممکن است ها ملتهب شوند. در این عارضه بیمار علائمی همچون درد، ورم و اختلال در حرکت را دارد. التهاب در ناحیه بافت نرم مفصل به دلیل کار بیش از حد و وارد کردن فشار به آن رخ می دهد. در صورتی که روش های غیر جراحی نتیجه مناسبی ندهند آرتروسکوپی می تواند کارساز باشد. در این عمل التهاب های به وجود آمده برداشته می شوند.
گیر افتادگی مچ پا
زمانی که بافت های نرمی که در ناحیه پشت پا قرار دارند دچار التهاب شوند این عارضه به وجود می آید. در این گونه بیماری فرد نمی تواند به راحتی مچ پا را به سمت پایین خم کند. این کار برای او با درد همراه است. در عمل آرتروسکوپی بافت های مشکل ساز از بین می روند.
نقص های استئوکندرال
این عارضه زمانی به وجود میآید که قسمت های غضروفی یا استخوانی مفصل دچار آسیب شوند. زمانی که پا دچار شکستگی یا پیچ خوردگی شود این مشکل به وجود می آید. آرتروسکوپی مچ پا می تواند گزینه مناسبی برای رفع این مشکلات باشد.
وجود اجسام شناور
در برخی از موارد ممکن است برخی از اجزای پا همچون استخوان، غضروف و... در محیط مفصلی به طور شناور باشند. در چنین شرایطی صداهایی در ناحیه پا به وجود می آید. همچنین اجزا در مواردی جلوی حرکت مفصل را می گیرند. این عارضه با درد همراه است. در چنین شرایطی لازم است که با استفاده از آرتروسکوپی این اجسام خارج شوند.
مراقبت های بعد از جراحی آرتروسکوپی مچ پا
انجام مراقبت های بعد از عمل آرتروسکوپی مچ پا و پایبندی به دستورالعمل های جراح نقش بسیار مهمی در روند موفق بهبودی و ریکاوری بعد از عمل و جلوگیری از بروز عوارض دارد. این موارد را درادامه مشاهده می کنید.
- تا چند هفته نباید به مچ پا فشار وارد شود.
- در صورت نیاز در هنگام راه رفتن از چوب دستی استفاده شود.
- در حین راه رفتن بهتر است از حرکت و فشار اضافی مفصل مچ خودداری کرد.
- در روز اول بهتر است اطرافیان بیمار در هنگام راه رفتن به او کمک کنند.
- تا چند هفته از غذاهای مقوی استفاده شود تا دوره بهبودی زودتر سپری شود.
- تا زمان بهبودی باید از داروهایی که جراح تجویز کرده است استفاده شود. این داروها شامل مسکن و آنتی بیوتیک هستند.
- برای کاهش کبودی و ورم می توان از کمپرس آب سرد استفاده کرد.
- به هیچ وجه نباید تا شش هفته به انجام کارهای سنگین و ورزش های سخت پرداخت.
- تا قبل از بهبود زخم ها آب نباید با آنها تماس داشته باشد.
- در هفته های اول مصرف چربی و نمک کم شود.
- تا چند هفته از توالت فرنگی استفاده شود.
- مصرف دارو برای بیماری های دیگر باید با هماهنگی جراح باشد.
- اطراف بیمار باید خلوت باشد.
- در هنگام راه رفتن و استحمام باید مواظب بود که بیمار لیز نخورد.
- تا چند هفته نباید رانندگی کرد.
سن مناسب برای انجام جراحی آرتروسکوپی مچ پا چه سنی است؟
برای انجام عمل آرتروسکوپی مچ پا لازم است بیمار سن مناسب و استاندارد داشته باشد. جراحان بر این باورند که سن مناسب انجام این عمل 20 تا 70 سال است. البته بیمار در هر سنی که باشد در صورت ضرورت انجام عمل و داشتن آمادگی جسمانی بالا می توان عمل را برای او انجام داد. می توان گفت که در صورتی که فرد خارج از این سنین باشد ولی آمادگی جسمانی انجام این عمل را داشته باشد می توان آرتروسکوپی را برای او انجام داد.
برای مراقبت از زخم ها و کاهش درد بعد از آرتروسکوپی مچ پا چه باید کرد؟
بیمار برای این که زخم ها دچار مشکل یا التهاب نشوند پس از انجام عمل باید به طور مداوم پانسمان را تعویض کند. در حین تعویض پانسمان باید محل برش ها را ضدعفونی کند. باید مراقب باشد که آب با زخم ها تماس نداشته باشد. همچنین باید مراقب بود که فشاری به ناحیه زخم وارد نشود. تا زمان بهبودی باید مراقب باشند در هنگام استحمام آب با محل عمل تماس نداشته باشم. برای کاهش درد باید از داروهای تجویز شده استفاده شود. استفاده از این داروها باید تا زمان بهبودی صورت گیرد. در صورتی که درد بیش از حد باشد باید به پزشک اطلاع داده شود.
در جلسه مشاوره و معاینه قبل از جراحی آرتروسکوپی مچ پا چه اتفاقی می افتد؟
در جلسه مشاوره قبل از عمل بیمار معاینه شده و مشکلات او تشخیص داده می شوند. همچنین برای اینکه جراح از تشخیص خود اطمینان حاصل کند آزمایشاتی را برای این تجویز می کند. سوابق پزشکی بیمار مورد بررسی قرار می گیرند. درباره اقدامات بعد از عمل نکاتی به بیمار گفته می شود. فرد سوالات خود را از جراح می پرسد. فرد باید به طور دقیق به سوالات جراح پاسخ دهد. آزمایشات مورد نظر انجام شده و نتایج به جراح ارائه داده می شوند. تاریخ انجام عمل برای بیمار مشخص می شود. همچنین هزینه انجام عمل در این جلسه مشخص می شود.
مزایای عمل آرتروسکوپی مچ پا
- عمل کم تهاجمی است و در حین انجام آن خطری بیمار را تهدید نمی کند.
- مشکلات حرکتی که در این ناحیه به وجود آمده اند را از بین می برد.
- اکثر افراد می توانند مشکلات ناحیه مچ پا را با این روش رفع کنند.
- درد ناحیه مفصل پا را از بین می برد.
- در مواردی که روش های دیگر نتوانسته باشند مشکل مچ پا را تشخیص دهند نتایج خوبی را ارائه می دهد.
- پس از انجام عمل بیمار درد بسیار کمی را احساس می کند که با دارو تسکین می شود.
- بیمار در همان روز عمل می تواند به خانه برود.
- دوره نقاهت جراحی آرتروسکوپی مچ پا کوتاه است.
- در حین انجام عمل نیاز به باز کردن مفصل پا نیست.
- عمل در مدت زمان کمی قابل انجام است.
عوارض جراحی آرتروسکوپی مچ پا کدامند؟
عمل آرتروسکوپی مچ پا ممکن است عوارضی را هم به همراه داشته باشد. هرچند این عوارض دارای نادر و ناچیز هستند اما نمی توان آنها را انکار کرد. بیمار با رعایت نکات لازم می تواند این عوارض را پس از مدتی از بین ببرد. پس از انجام آرتروسکوپی در ناحیه مچ پا مقداری ورم به وجود می آید که برای کاهش آن می توان از کمپرس آب سرد استفاده کرد. همچنین در ناحیه مچ پا مقداری کبودی به وجود می آید که پس از یک هفته از بین می رود. چند ساعت بعد از انجام عمل مقداری درد در ناحیه عمل شده به وجود می آید که این علامت هم موقتی است. در موارد نادر امکان سفتی مفصل وجود دارد. این شرایط زمانی به وجود می آید که در اطراف مفصل اسکار به وجود آید. برخی از افراد پس از انجام این عمل دچار تب و لرز می شوند.
بهترین جراح آرتروسکوپی مچ پا
بهترین دکتر آرتروسکوپی مچ پا می تواند نتیجه موفقیت آمیز از عمل را تضمین کند. این جراح ارتوپدی باید بتواند جراحی را به گونه ای انجام دهد که به دیگر قسمت ها آسیب وارد نشده و عارضه خاصی بیمار را تهدید نکند. این فرد در انجام عمل های دیگر ارتوپدی تجربه و تخصص بالایی دارد. باید قبل از عمل به خوبی بیمار را معاینه کند، به راحتی با بیمار ارتباط برقرار کرده و به سوالات او پاسخ دهد و قبل از انجام عمل سعی کند مشکلات مفصل مچ پا را با استفاده از روش های غیر جراحی رفع کند.
دوره نقاهت آرتروسکوپی مفصل مچ پا
دوران نقاهت جراحی آرتروسکوپی مچ پا به عوامل زیادی بستگی دارد. این دوره برای همه افراد زمان مشخصی ندارد. دوره نقاهت عمل آرتروسکوپی مچ پا بین 5 تا 10 روز است و ممکن است طولانی تر هم باشد. در این دوره باید از مواد غذایی مقوی استفاده شود. نباید به ناحیه مچ پا فشار وارد کرد. همچنین بیمار نباید بگذارد که آب به زخم ها برسد. باید از چوب دستی در هنگام راه رفتن استفاده کند تا فشاری به مچ پای او وارد نشود. البته این کار فقط در روزهای اول انجام می شود. باید به تمام توصیه های پزشک عمل کند. تا زمان بهبودی پانسمان زخم را به طور مرتب عوض کند. در هنگام خواب سعی داشته باشد به حالت طاق باز باشد.
هزینه عمل آرتروسکوپی مچ پا
هزینه جراحی آرتروسکوپی مچ پا به عوامل زیادی بستگی دارد. این هزینه در همه یکسان نیست. در صورتی که عمل برای تشخیص بیماری انجام شود هزینه آن کمتر است. اما در صورتی که برای درمان باشد با قیمت بیشتری انجام می شود. بنابراین می توان گفت شرایط مچ پا در هزینه این عمل تاثیر بسزایی دارد. هرچه جراح در انجام این جراحی تبحر بالاتری داشته باشد دستمزد او هم بیشتر می شود. همچنین دستمزد دستیاران، مخارج عمل، هزینه لباس، دارو و... بر قیمت جراحی آرتروسکوپی مچ پا تاثیر می گذارند.
آیا بیمه هزینه آرتروسکوپی مفصل مچ پا را پوشش می دهد؟
یکی از سوالاتی که زیاد مطرح می شود در زمینه خدمات شرکت های بیمه به این عمل است. این عمل شامل خدمات شرکت های بیمه می شود. دلیل این موضوع این است که عمل آرتروسکوپی برای درمان افراد انجام می شود. برای اگاهی از سقف پوشش هزینه عمل آرتروسکوپی باید قبل از عمل به بیمه مراجعه و از تعهدات آن آگاه شوید.
چه مدت پس از انجام جراحی آرتروسکوپی مچ پا بیمار می تواند رانندگی کند؟
پس از انجام عمل آرتروسکوپی مفصل مچ پا بیمار تا مدتی نمی تواند رانندگی کند. در حین رانندگی مچ پا بسیار درگیر بوده و به آن فشار وارد می شود. این در حالی است که همیشه توصیه می شود تا چند هفته نباید به این ناحیه فشار وارد کرد. پس از چند هفته بیمار می تواند رانندگی کند. این اتفاق باید زمانی بیفتد که بیمار بتواند به راحتی مچ پا را تکان داده و پانسمان را باز کند.